19 Nisan 2016 Salı

Kritik talimatları kurye götürmüş




F tipi operasyonlar kapsamında örgütün sınav yolsuzlukları, mali kaynakları, yabancı ülkeler hesabına yaptıkları faaliyetler, kamudaki gizli örgütlenmesi ve siyasi cinayetlerdeki rolleri tek tek inceleniyor.

Soruşturmalar ilerledikçe örgütün çalışma yöntemleri ile ilgili de yeni bilgilere ulaşılıyor. Yapılan operasyonlarla ilgili olarak Aydınlık’a bilgi veren bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi, örgütün şifrelerinin tek tek çözüldüğünü kaydederek, 

“Örgüt çalışmalarında gizliliğe çok önem vermiş. Emniyette, yargıda hakim olduğu dönemde bile işi sıkı tutmuş. İnternet üzerinden yaptıkları yazışmalarda özel bir kripto kullanmışlar. Çok özel bilgisayar programları ile çalışmışlar. Pensilvanya’dan ve örgütün Türkiye’deki merkezinden verilen kritik talimatlarda kesinlikle telefon, bilgisayar kullanılmamış. Talimatlar özel kuryeler aracılığı ile iletilmiş. Yazılı belge mümkün olduğu kadar kullanılmamış. Kullanılan yazılı talimatlar da iletildikten sonra hemen imha edilmiş” dedi.

DÜĞÜMÜ ‘İTİRAFÇILAR’ ÇÖZDÜ

“İtirafçı” olan örgüt üyelerinin verdikleri bilgilerin örgütün yapısını deşifre ettiğini vurgulayan bakanlık yetkilisi, 

“Örgütün çalışma yöntemi çözülse de daha alınacak epeyce yol var. Gizliliğe çok önem verildiği için edinilen çok özel bilgilerin kanıtlarına ulaşmakta bazı sıkıntılar var. Ama adım adım sona geliniyor. Belki ilerleme ağır oluyor, bilgisayarlarda kullanılan programların şifreleri zor çözülüyor. Ama operasyonu yürüten ekipler eskiye göre çok daha bilgili ve tecrübeli hale geldi. Kendi kendini imha eden yazılımlarda bile ilerleme sağlandı” ifadelerini kullandı.

KİRLİ İŞLER ‘BAŞKASINA’

Bu arada örgütün özellikle bürokraside, emniyet ve yargıda kirli işleri doğrudan kendilerinin yapmadığı, çeşitli yöntemlerle başkalarına yaptırdığı da belirlendi. Bu konuda çok sayıda örnek olduğunu ifade eden İçişleri Bakanlığı yetkilisi, 

“Örneğin Ergenekon, Balyoz,... gibi tertiplerde doğrudan örgütle bağı olmayanların işin içine çekilmesine önem verilmiş. Kritik işler elverdiğince bilinçli bir şekilde onlara yaptırılmış. Bu kişiler olayın içine çekilerek örgütün parçası haline getirilmiş. Diğer birçok olayda da benzer yöntemler izlenmiş. Örgütün faaliyetleri ile ilgili itirafçı olan kişiler bu taktiklerle ilgili ayrıntıları bütün çıplaklığı ile anlattılar” diye konuştu.

HSYK’DA İNCELEME

Bu arada, Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi davaların hakim ve savcılarıyla ilgili olarak HSYK’daki soruşturmaların sürdüğü bildirildi.

Yapılan soruşturmalarda gerçekten örgüt elemanı olan hakim ve savcılarla, örgütün kullandığı hakim ve savcıların ayrılmasına çalışıldığı bildirildi. Örgütün bazı hakim ve savcılara özel yaşamları ve yaptığı usulsüzlükleri kullanarak istedikleri işleri yaptırdıkları belirlendi. HSYK’da sürdürülen soruşturmada önemli bilgilere ulaşılırken, yakında bu konuda yeni gelişmelerin yaşanacağı ifade edildi.


Aydınlık / Ankara
13.04.2016