23 Nisan 2016 Cumartesi

Açılımın Mimarlarından Tehdit Gibi Rapor



AKP Hükümeti ve PKK arasında yürütülen açılım sürecini tertibleyenlerden Uluslararası Kriz Grubu, yeni bir rapor hazırladı. ABD ve İngiliz istihbarat örgütleriyle de bağlantısı olduğu bilinen araştırma grubunun “Türkiye’de PKK ile Yaşanan Çatışmaların İnsani Maliyeti: Sur Örneği” başlıklı raporunda şu satırlara yer verildi: 

“Bu sorunu kalıcı olarak çözmenin tek yolu, bir yandan PKK ile barış görüşmelerine yeniden başlamak, diğer yandan ise anadilde eğitim, daha fazla adem-i merkeziyetçilik, seçim barajının düşürülmesi ve etnik atıflardan arındırılmış yeni bir anayasa gibi demokratik hak taleplerini karşılamak.”


Dünyada etnik çatışmaların yaşandığı yerlere ilişkin ‘çözüm’ raporları hazırlamasıyla, ‘arabuluculuğa’ soyunmasıyla bilinen Uluslararası Kriz Grubu, raporda, ‘acilen’ açılım sürecine geri dönülmesi çağrısında bulundu. ‘Anadilde eğitim’ gibi ‘Kürt hareketinin hak taleplerini karşılamaya yönelik net bir yol haritası’ ve ‘PKK’yla barış anlaşması’ imzalanması istendi.

Raporda, ‘PKK’yla barış’ olmazsa ‘temizlenen’ ilçelerin, ‘ileride yine çatışmalara ev sahipliği yapmayacağının garantisi olmadığı’ ileri sürüldü.

BÜYÜKELÇİYLE AYNI DİL

Açılım sürecini destekleyen ABD, Avrupa ülkeleri ve uluslararası düşünce kuruluşları, 24 Temmuz’dan buyana, PKK’ya operasyonların durdurulması için her türlü dayatmaya başvurdu. Son zamanlarda ise “açılım sürecini yeniden başlatın” çağrıları yapılıyor.

ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, geçenlerde bir konuşmasında şöyle dedi:

“Türk hükümeti kentlerde veya kırsal alanda terör tehdidine karşı önlemler alıyor. Bu, hükümetin hakkıdır. Fakat bizim terörle mücadele deneyimlerimizde gördük ki sivil can kayıplarını en aza indirmek önemlidir. PKK şiddeti durdurmalı ve çözüm sürecine yeniden başlanmalı.” 

Aydınlık
21.04.2016