18 Nisan 2016 Pazartesi

Hedefteki amirin müfettiş ifadesi


Aydınlık, Ankara TEM Şube Müdürü Hakan Duman’ın, 10 Ekim 2015 günü Ankara Garı önünde yaşanan katliamda 102 yurttaşımızın yaşamını yitirmesinden sonra, “Olayda ihmal var mı” iddiasıyla mülkiye müfettişlerine verdiği ifadeye ulaştı.

Duman, 20 Ocak 2016 günü verdiği ifadesinde, Diyarbakır ve Suruç patlamalarından sonra 22 Temmuz 2015 günü il emniyet müdürü başkanlığında toplantı yaptıklarını ve Ankara’da meydana gelmesi muhtemel olaylar ve alınacak emniyet tedbirleri kapsamında bir takım planlamalar yapıldığını belirtiyor. Muhtemel eylemcilere ait isim listesi ve önlemler tüm birimlerle paylaşılıyor. Bu kapsamda tüm birimlere 143 adet resmi evrak gönderiliyor. Ülke genelinde bomba/canlı bomba eylemlerinin olabileceği ihtimaline binaen çok sayıda genele matuf teyide muhtaç istihbari bilgiler il emniyet müdürlüklerine gönderiliyor. Ancak, 10 Ekim 2015 günü Ankara’daki mitingde patlama/eylem olacağına dair bir bilgi bulunmuyor.

NELER YAPILDI?

Söz konusu miting için her zaman bin 500 personel görevlendirilirken, bu kez 2 bin 44 kişi görevlendiriliyor. Bunların arasında alan içinde 6 il emniyet müdür yardımcısı de yer alıyor. Görev talimatında özellikle ‘canlı bomba’ konusunda personelin ayrıca uyarıldığı belirtiliyor. Alanın güvenliği için Büyükşehir Belediyesi, Zabıta, TEAŞ ve EGO ile de ilişki kuruluyor.

PARANOYA İLE YAŞANMAZ

Hakan Duman’a göre, genel ve teyide muhtaç istihbarat bilgilerinden yola çıkarak yaşamın her alanının sınırlandırılması, hak ve özgürlüklerin kullanımının yasaklanması veya ortadan kaldırılması hayatın olağan akışına aykırıdır. “Aksi halde paranoyak derecesinde bu tarz bir güvenlik anlayışıyla hayat yaşanmaz hale gelir ki, zaten pratikte bunun uygulanması da mümkün değildir.”

Şube Müdürü Hakan Duman ifadesinde çarpıcı bir değerlendirmede bulunuyor:

“TEM Şube Müdürlüğü olarak sorumluluk alanımızın Ankara il sınırları olduğu düşünüldüğünde, sınırlarımız dışında ülkemiz aleyhine yürütülen faaliyetlerin takibi ile ilgili bir kurumun bulunduğu, sorunsuz olarak geçilen sınırın güvenliğinden sorumlu bir kurumun olduğu, sınırdan girilmesi sonrasında köy, kasaba, ilçe ve il geçildiği, buraların güvenliğinden de sorumlu kurum ve birimlerin bulunduğu gerçeğinin olayın bütününü ortaya koyma anlamında görmezden gelinemeyeceğini ısrarla belirtmek isterim.”

“Sonuçta intihar eylemini aklına koyup, bomba düzeneğini üzerine giydikten sonra eylemciyi zayiatsız bir şekilde etkisiz hale getirmek/engellemek mümkün değildir. Ancak hazırlık aşamasında tespiti halinde engellenmesi mümkün olabilir (İlimizde 30.12.2015 günü yakalanan iki intihar eylemcisi örneği). . Çünkü kişi artık hayatından vazgeçmiş durumdadır.”

Ankara C. Başsavcılığının 2015/141989 Soruşturma ve 2015/105791 karar numarası ile Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Ankara İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve diğer kolluk görevlileri hakkında patlama olayı ile ilgili görevi kötüye kullanma suç isnadı ile yapılan suç duyurusuna, işleme konulmama kararı verildi.


Hikmet ÇİÇEK
Aydınlık / 17.04.2016