25 Nisan 2016 Pazartesi

Diyabet ve obeziteye karşı yeni bir hormon






Yağ hücreleri tarafından üretilen doğal bir hormon bugüne kadar algımızdan kaçmayı başardı. Bu hormonun diyabet ve obezite ile mücadelede insanlığa yardımcı olabileceği ortaya çıktı.

Nadir görülen bir hastalık olan neonatal prematüre yaşlanma sendromu (NPS) adlı hastalığa sahip kişilerin DNA analizi yapıldı. Böylece yeni bir hormon tanımlandı. Olağan üstü derecede yağ seviyesi düşük NPS hastalarının aşırı halsiz hissetmelerinin nedeninin daha önce bilinmeyen bu hormon eksikliğinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Houston, Texas Baylor Tıp Koleji’den Dr. Atul Chopra ve ekibi buldukları bu hormona asprosin ismini verdi.

Dr. Chopra bu süper nadir bulunan hastalığın içine baktıklarını ve sonucun çok daha yaygın bir bozukluk olan diyabetli milyonlarca kişi için yarar sağlayabilecek bir keşif olduğuna dikkat çekti.

ÖĞÜNLER ARASI DESTEK

Fare deneyleri hormonun özellikle öğün aralarında, kan şekeri seviyelerini belirlemede önemli bir rol oynadığını gösterdi. Dr. Chopra, “Asprosin, yağ hücreleri tarafından salınıyor ve karaciğere gidiyor, ve ona hemen kana glikozu serbest bırakmasını söylüyor” dedi.

Bilmecenin çözülmesi için incelemeye alınan NPS hastası Abigail Solomon, “Öğün aralarında halsiz, çok sık aç hissediyor, şekerli yiyecekleri proteinden çok daha fazla tüketiyorum” diye konuştu. Araştırma saygın bilim dergilerinden Cell’de “Asprosin, bir oruç kaynaklı glukojenik protein hormon” başlığıyla 13 Nisan’da yayımlandı.

Diyabeti araştıran bilim insanları bu bulgular ile çok heyecanlandılar. Nashville, Tennessee Vanderbilt Üniversitesi’nden Alan Cherrington “Asprosin karaciğeri vurur. Tip 2 diyabet için önemli bir faktör olan glikozun aşırı üretimine sebep olması, bu hormonu çok daha ilginç kılmaktadır” diye belirtti.

Dr. Chopra, hayalinin insülin kullanan hastalar için bunu azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak olduğunu’ vurgulayarak “Belki hastalara haftada bir asprosini engelleyen bir antikor vererek kan glikozunu aşağı çekebiliriz. Böylece hasta daha az insülin kullanabilecek veya tamamen bundan kurtulabilecektir” dedi.

Chopra ve ekibi hormonun patentini aldı, asprosini engelleyen antikoru test aşamasındalar. Araştırma ekibi diyabetik fareleri tedavi ettiklerini ve antikorun iyi çalışır göründüğünü belirttiler. Ayrıca birkaç yıl içinde insanlarda güvenli denemeleri başlatmayı ümit ettiklerini de sözlerine eklediler.

ŞİŞMANLARDA 2 KAT FAZLA

Asprosin aynı zamanda şişmanlık ya da ağırlık kazanımında da bir rol oynayabilir. Abigail Solomon gibi NPS’li insanlar son derece ince olmalarına rağmen, Chopra ve ekibi obez insanların obez olmayan insanlara göre kanlarında iki kat fazla asprosin olduğunu gösterdiler. Bundan sonraki çalışmalarında obezitenin odak noktası olacağını belirten Dr. Chopra “Yağ dokusu arttıkça, asprosin de artıyor” dedi.   

Doç. Dr. Şehime Temel
22.04.2016
Aydınlık


Asprosin, a Fasting-Induced Glucogenic Protein Hormone


Volume 165, Issue 3, p566–579, 21 April 2016

 

Highlights


  • Asprosin discovered as a fasting-induced glucogenic protein hormone
  • Asprosin induces hepatic glucose production by using cAMP as a second messenger
  • Asprosin is pathologically elevated with human and mouse insulin resistance
  • Reduction of asprosin protects against metabolic-syndrome-associated hyperinsulinism

Summary

Hepatic glucose release into the circulation is vital for brain function and survival during periods of fasting and is modulated by an array of hormones that precisely regulate plasma glucose levels. We have identified a fasting-induced protein hormone that modulates hepatic glucose release. It is the C-terminal cleavage product of profibrillin, and we name it Asprosin. Asprosin is secreted by white adipose, circulates at nanomolar levels, and is recruited to the liver, where it activates the G protein-cAMP-PKA pathway, resulting in rapid glucose release into the circulation. Humans and mice with insulin resistance show pathologically elevated plasma asprosin, and its loss of function via immunologic or genetic means has a profound glucose- and insulin-lowering effect secondary to reduced hepatic glucose release. Asprosin represents a glucogenic protein hormone, and therapeutically targeting it may be beneficial in type II diabetes and metabolic syndrome.