21 Nisan 2016 Perşembe

PKK’dan İtiraflar: Özyönetim Çöktü!




PKK merkezinden ve örgütün yasal kuruluşlarından art arda “özyönetimi başaramadık” itirafları geliyor. İlk açıklama HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan geldi. Berlin’de bir toplantıya katılan Demirtaş, Türkiye’nin doğusundaki bazı yerlerde özyönetim ilan edilmesinin partileriyle ilgili olmadığını da ileri sürdü ve özerklik ilan edilerek bir sonuç elde edilemeyeceğini savundu.

HDP’nin Güneydoğu’daki sözde özerk bölgeleri temel alarak örgütlediği Demokratik Bölgeler Partisi Eş Başkanı Kamuran Yüksek de “Özerkliğin ülke açısından gerekliliğini çok daha fazla anlatabilseydik bugünkü durumlar yaşanmayabilirdi. Eksik ve yetersiz kaldığımızı söyleyebiliriz” diye konuştu.

PKK’nın Kandil’deki lideri Cemil Bayık da, örgütün yayın organı dergideki yazısında özerklik girişimlerinin başarısız olduğunu itiraf etti: 

“Kadrolara, çalışanlara, tüm ilgili kurumlara talimat olarak söylenmiştir. Görev verilmiştir ama yerine getirilmemiştir. Nedeni şudur; her şey Önderlikle yapılan görüşmelere, seçimdeki şu kadar oya bağlanmıştır. Bu nedenle toplumun örgütlenmesi, demokratik özerkliğin inşası, özyönetimin gerçekleştirilmesi üzerinde yoğun bir örgütlenme gösterilmemiştir.”

BAYIK İLE KARAYILAN BİRBİRİNE GİRDİ

Öte yandan PKK liderlerinden Murat Karayılan ile Cemil Bayık’ın arasında il ve ilçelerde sürdürdükleri çatışmaların devamı konusunda ciddi bir görüş ayrılığı olduğu ortaya çıktı. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre Karayılan il ve ilçelere kırsaldan takviye göndermek isterken buralardan çekilmelerinin kendi sonlarını getireceğini savunuyor. Bayık ise, bunun tersine yetişmiş kırsal elemanlarının süratle il ve ilçelerden çekilerek mücadelenin kırsalda yürütülmesini istiyor. Bu konuda iki PKK’lı arasında sert tartışmalar yaşanıyor.


Aydınlık / 20.04.2016