17 Nisan 2016 Pazar

Gizli tanığın suç listesi hakimi bıktırdı




Ergenekon davasında Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin duruşmalarda suçlarının ortaya çıkmasını sürekli engellediği gizli tanık ‘Aydos’ kod adlı Faysal Akın hakkında ‘suç uydurma ve iftira’ suçundan dava açıldı. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün azmettirmesiyle uyuşturucu baronu Mehmet Ali Yaprak’ı “zorla şeker yedirerek” öldürdüğünü öne süren Faysal Akın, dün sanık olarak hakim karşısına çıktı. Akın’ın iki sayfalık sabıka kaydı Hakim Hakkı Yalçınkaya’yı şaşkına çevirdi. “Yeter ya” diyen hakim, sanığın işlediği tüm suçları tutanağa yazdırmaktan vazgeçti.

Ergenekon soruşturması kapsamında 2008 yılında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde verdiği ifadesiyle Ergenekon hakim ve savcılarının ‘muteber’ tanıkları arasına giren ‘gizli tanık’ Akın, yıllar sonra bir cinayet ‘itirafı’ ile adından söz ettirmişti.

Uyuşturucu ticareti, yağma ve cinayet suçlarından yıllardır cezaevinde olan Akın, 13 Mart 2013’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ‘Ergenekon kumpası’ soruşturması kapsamında ifade verdi. Akın ifadesinde, 2004 yılında Kartal Cezaevi’nde aynı koğuşta kaldığı, adı Susurluk çetesiyle anılan ‘Çaptagon’ kaçakçısı Mehmet Ali Yaprak’ı kendisinin öldürdüğünü söyledi. Akın, Yaprak’a zorla bir miktar şeker yutturduğunu ve arkasından su içirdiğini, bunun üzerine de şeker komasına girmesini sağlayıp ölümüne neden olduğunu anlattı. Ayrıca, Ergenekon davasından 6 yıl cezaevinde kalan emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün Eyüp Kocakaya ve Hasip Yıldırım ile birlikte cinayeti azmettirdiklerini iddia etti. Küçük ve Kocakaya, haklarında yürütülen soruşturma takipsizlikle sonuçlanınca Faysal Akın’dan şikayetçi oldu. Bunun üzerine Akın hakkında ‘iftira’ ve ‘suç uydurma’ suçlarından 11 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

SUÇ LİSTESİ İKİ SAYFA

Çağlayan Adliyesi’ndeki İstanbul 37. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya müştekiler Veli Küçük, kızı ve avukatı olan Zeynep Küçük, Eyüp Kocakaya ile avukatı Neslihan Kocakaya katıldı. Akın ise kaldığı cezaevinden telekonferans yöntemiyle duruşma salonuna bağlandı.

Hakim Yalçınkaya duruşmada sanık Faysal Akın’la ilgili Ankara Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nden gelen iki sayfalık adli sicil ve arşiv kaydını okumaya başladı. Listenin uzunluğu karşısında şaşkınlığa uğrayan Hakim, “yeter ya” diyerek işlenen tüm suçların tutanağa geçirilmesinden vazgeçti. Yalçınkaya, daha sonra müştekilere söz verdi.

KÜÇÜK: YALAN VE İFTİRA

1992 yılında Ağrı Alay Komutanı, 1993-94’te Kocaeli Alay Komutanı olarak görev yaptığını, 2000 yılında da emekli olduğunu anlatan Veli Küçük, “İddianamede adı geçen olaylarda Kartal Cezaevi’ne gitmişliğim yoktur, gitsem tutanağı olur” dedi. Küçük, cezaevindeki Faysal Akın, müşteki Eyüp Kocakaya ve ölen Mehmet Ali Yaprak’ı tanımadığını belirterek, “Hakkımdaki iddialar yalan, suç uydurma ve iftira niteliğindedir. Benzer iddialar nedeniyle 6 yıl hapis yattım. Bana göre bu dava Silivri’de tutuklu kaldığım davanın bir benzeri mahiyetindedir. Şikayetçiyim” dedi.

Avukat Zeynep Küçük de “İki kere Mehmet Ali Yaprak’ın öldürülmesi olayıyla ilgili takipsizlik kararı verildiği halde bu şahsın beyanlarının araştırılmasına dahi gerek yok. Ortada takipsizlik kararları var” dedi.

‘AYDOS’ SAVUNMA YAPMADI

Oldukça telaşlı olduğu gözlenen Akın, savunma yapmayacağını söyledi. Kendisine barodan avukat istenmesine itiraz eden Akın, “Kızıltepe’den gelecek avukatlarım var” dedi. Akın, mahkemeden savunması için süre verilmesini istedi.

Ara kararını açıklayan Hakim Hakkı Yalçınkaya, sanık Akın için barodan avukat istenmesine karar verdi, duruşmayı erteledi.

İLK İCRAATI KOYUN HIRSIZLIĞIYDI!

Firari eski savcı Zekeriya Öz’ün Ergenekon soruşturması için keşfettiği gizli tanık ‘ Aydos’ kod adlı Faysal Akın, Veli Küçük’ün yanı sıra, emekli Jandarma Albay Hasan Atilla Uğur hakkında da çeşitli iddialarda bulunmuştu. Aydos’un ifadeleri nedeniyle Abdullah Öcalan’ı İmralı’da sorgulayan komutan olarak bilinen Uğur hakkında Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı’nca iddianame düzenlenmişti. Sabıkası oldukça kabarık olan ‘Aydos’un ilk icraatının koyun hırsızlığı olduğu biliniyor. Aydos’un, cinayet, askerden firar, gasp, sahte kimlik kullanmak gibi yaklaşık 30 ayrı suçtan sabıkası bulunuyor. 

Gamze ÇINLAR
Aydınlık / 15.04.2016