21 Nisan 2016 Perşembe

FETÖ’ye Şike Operasyonu




İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)’na yönelik yürüttüğü “Şike davasında kumpas” soruşturmasında dün operasyon başlatıldı. 

Soruşturma çerçevesinde “terör örgütü kurmak”, “terör örgütüne üye olmak”, “yasa dışı dinleme” gibi iddialara yönelik 6’sı başka dosyalardan tutuklu bulunan 64 kişi hakkında işlem başlatıldı. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul’un yanı sıra Adana, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Artvin, Bartın, Bursa, Diyarbakır, Düzce, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kocaeli, Malatya, Mardin, Muş, Niğde, Siirt, Sivas, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak ve Van’da eş zamanlı operasyon yaptı.

Operasyonlarda, Sivas’ta iki polis memuru, Malatya’da eski bir polis memuru, Şanlıurfa’da Hassas Bölgeleri Koruma Şube Müdürlüğü’nde görevli beş polis memuru, Van’da bir polis memuru, Bartın’da bir Şube Müdürü ve eski Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Danışmanı’nın da aralarında bulunduğu 43 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan üçünün avukat, birinin gazeteci, birinin işadamı ve 38’inin polis olduğu bildirildi.

Hakkında gözaltı kararı alınanlar arasında eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, eski Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Davulcu, eski Emniyet Amiri İbrahim Emre, avukat Orhan Erdemli, avukat Cemalettin Mutlu, eski Zaman gazetesi muhabiri Muhammet Fatih Uğur ile eski Kanal D muhabiri Ekrem Açıkel’in de bulunduğu öğrenildi. Gözaltı kararı bulunan 58 kişiden 48’inin polis, beşinin avukat, üçünün gazeteci olduğu kaydedildi. Beş polis ve bir gazetecinin tutuklu olduğu, Dumanlı, Tekalan, Karakuş ve avukat Halil İbrahim Kocanın yurt dışında bulunduğu belirtildi.

Ayrıca, soruşturma kapsamında gözaltı kararı bulunan eski Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu’nun ikametlerinde bulunamadığı ve Ekizoğlu hakkında 3 ay önce yurt dışına çıkış yasağı konulduğu öğrenildi.

TRABZON’DAN AÇIKLAMA

Şike davasında ‘mağdur’ sıfatıyla yer alan Trabzonspor Kulübü de internet sitesinden bir açıklama yayımladı. Operasyona değinilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Trabzonspor olarak 2010-2011 sezonundaki şampiyonluğumuzun şike yoluyla elimizden alınmasıyla ilgili hukuki mücadelemiz kararlılıkla devam etmektedir. Trabzonspor, camiasıyla bir adalet mücadelesi vermektedir. Hukukçularımız CAS sürecini takip ederken, bugüne kadar davaya katkı veren diğer hukukçularımızla da gerekli koordinasyonlar sağlanmıştır. Trabzonspor Kulübü’nü, bugün yaşananlara bakıldığında, şikeyi farklı noktalara çekmek isteyenlerin anlamsız çabaları ilgilendirmemektedir. Trabzonspor Kulübü’nü sportif açıdan UEFA ve CAS’ın ‘Türkiye’de 2010-2011 sezonunda şike yapılmıştır’ kararları bağlamaktadır.”

KUMPAS 3 TEMMUZ 2011'DE BAŞLADI

Fenerbahçe’yi hedef alan sözde “şike” soruşturmasında ilk operasyon 3 Temmuz 2011’de yapılmıştı. 15 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda içinde Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu ve Tamer Yelkovan gibi isimlerin olduğu 40’a yakın kişi gözaltına alındı. Emniyetten yapılan açıklamada 19 maçta şike ve teşvik faaliyeti belirlendiği iddia edildi. Yıldırım, 10 Temmuz 2011’de tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi.

23’ü tutuklu 93 kişi hakkında iddianame hazırlandı. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım hakkında 72 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, çok sayıda Fenerbahçe yöneticisinin hapis cezası alması istendi. TFF Başkan Vekiliği görevinden istifa eden Göksel Gümüşdağ, eski Beşiktaş yöneticisi Serdal Adalı, BJK futbol direktörü Tayfur Havutçu, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener, Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz gibi çok sayıda kişi hakkında ceza istenen isimler arasında yer aldı. Sözde “Şike davası”nın ilk duruşması 14 Şubat 2012’de Silivri’de başladı. Davada 2 Temmuz 2012 günü karar açıklandı. 6 yıl 3 ay ceza alan Yıldırım “tutuklulukta geçen süre” gözönüne alınarak tahliye edildi. Bazı sanıkların itirazı üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi infazı durdurarak bu sanıklar hakkında yeniden yargılama kararı verdi. Daha sonra Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile 31 sanıklı dava dosyaları birleştirildi. Davanın 9 Ekim 2015’te görülen karar duruşmasında beraat kararı çıktı.

FETÖ’YE SUÇ DUYURUSU

Öte yandan Aziz Yıldırım, Aralık 2014’te 179 sayfalık dilekçeyle şike operasyonunda görev alan herkesten şikayetçi olmuştu. Yıldırım dilekçede Şike Savcısı Mehmet Berk’in sorgu sırasında kendisine “Bunlar basit operasyonlar. O kadar büyük bir soruşturmaya imza atacağız ki sizden çok büyük ve güçlü kişilerin alındığını göreceksiniz” dediğini kaydetmişti. 


İstihbarat Servisi
Aydınlık / 20.04.2016