10 Nisan 2016 Pazar

Federasyon kararı PYD’yi yalnız bıraktı



Heysem Menna

PKK’nın Suriye kolu PYD’nin federasyon ilanı bölge ülkeleri kadar müttefiklerini de kızdırdı. 

PYD’nin önderliğinde kurulan Suriye Demokratik Meclisi Eş Başkanı Heysem Menna, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, federasyon kararının gözden geçirilmesini talep ederek “Bu kararın izahı yok” dedi.

Suriye Demokratik Meclisi’nin Eş Başkanı, tanınmış muhalif Heysem Menna daha önce federasyon ilanına karşı olduğunu belirterek Rimelan toplantısına katılmaktan vazgeçmişti. Menna’nın liderliğini yaptığı Buğday Dalgası Hareketi de yaptığı açıklamada “Kürt partilerinin toplantısı ve sonuçları bizi bağlamaz. Federasyonnun Suriye Demokratik Meclisi’ne dayatılmasına karşıyız” ifadelerine yer vermişti.

SURİYELİ HIRİSTİYANLAR: BU BİR DİKTATÖRLÜK

PYD’nin federasyon ilanına tepki veren bir diğer grup ise Suriye’de yaşayan Hristiyanlar oldu. Suriye’nin Kuzeyinde yaşayan Süryanilerin lideri Ahikar İssa, açıklamasında Suriye hükümetinin onayı gelmeden ilan edilen bu tür açıklamalara karşı olduklarını belirtirken PYD’nin kendilerini ezemeyeceğini dile getirdi..

Bu tür tek taraflı kararların, vatandaşlar arasında etnik ve dini hoşgörüsüzlüğü körükleyebileceğini belirten İssa, kararın bölgede yaşayan azınlıkların görüşü alınmadan tek taraflı olarak alınmasını ‘diktatörlük’ olarak nitelendirdi.

Süryani temsilci açıklamasının devamında “Bu eylemler, demokratik süreçlerden uzak ve merkez yönetimin onayı olmadan geçiyor” ifadelerini kullanarak, Kürt federasyonu planının kendilerini bölgeden çıkarma süreci anlamına geldiğini vurguladı.

Federalizm ilanının hemen ardından açıklama yapan Arap ve Türkmen gruplar da “Kuzey Suriye halkının büyük çoğunluğunu temsil eden birliğimiz, ülkemizin bölünmesine ve bölmek isteyenlere tüm gücümüzle karşı çıkacaktır” ifadelerini kullanmış, PYD’ye karşı ordu kuracaklarını duyurmuşlardı.


Aydınlık / 20.03.2016