17 Nisan 2016 Pazar

Cemil BAYIK: " Özyönetimlerin içini dolduramadık"




PKK’nın sözde özyönetim girişimlerindeki başarısızlığın ardından örgütün üst düzey yöneticilerinden başarısızlık itirafları gelmeye başladı. Murat Karayılan’ın “Hendekler hataydı” demesinin ardından KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık da “Kadromuzun bu saldırıya yeterince hazır olmadığı görülmüştür. Hazır olmadığı için de özyönetim ilan edilen yerlerin etrafında bir direniş çemberi yaratılamamıştır. Bu kadar ağır saldırılara rağmen hala özyönetim alanlarına verilen destek yetersizdir. AKP’nin saldırgan politikalarına karşı yürütülen mücadele yetersizdir. Hem kesintilidir, hem de istenen düzeyde etkili değildir. Bu durumun kesinlikle aşılması gerekiyor” diyerek topu çatışmanın yaşandığı şehirlerdeki PKK’lı teröristlere attı.

‘KADROLAR GAFLETTEDİR’

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın örgütün yayın organı olan Serxwebun dergisindeki yazısı, örgütün bazı ilçelerde uygulamaya çalıştığı sözde özyönetim sisteminin başarısızlığını gözler önüne seriyor. Bayık bu başarısızlıkta en büyük payın o şehirlerde bulunan PKK’lılara ait olduğunu belirterek şöyle diyor: “Özgürlük Hareketi direniş gösterince kadroların, çalışanların bu duruma gereken düzeyde ayak uyduramadığı görülmüştür. Bu tarihi bir gaflettir. PKK kadro anlayışıyla, PKK’nin çalışan anlayışıyla, hatta PKK’nin yurtseverlik anlayışıyla uyuşmayan bir şekillenmenin bu dönemde ortaya çıktığı görülmüştür.”

‘SİYASAL ORTAM DEĞERLENDİRİLEMEDİ’

Cemil Bayık kurdukları öz yönetimlerin için boş olduğunu da şu sözlerle anlatıyor: “Çoğu yerde meclisler kurulmuş, komün kurulmuş ama içi doldurulamamıştır. Peki bu niye yapılmamıştır? Nedeni şudur; her şey Önderlikle yapılan görüşmelere, seçimdeki şu kadar oya bağlanmıştır. Bu nedenle toplumun örgütlenmesi, demokratik özerkliğin inşası, öz yönetimin gerçekleştirilmesi üzerinde yoğun bir örgütlenme ve çaba gösterilmemiştir. Bırakalım şu andaki sert çatışmaya ve mücadeleye hazır olunması, Önder Apo’nun İmralı’daki görüşmeler temelinde yarattığı, yine bizim eylemsizlik ve çatışmasızlık ortamında yarattığımız siyasal ortam bile değerlendirilememiştir.”

Aydınlık / 14.04.2016