18 Nisan 2016 Pazartesi

Cemaat’in hedefi: Ankara TEM


Emniyet Amiri Hüseyin Özgür Gür, 23 Aralık 2015 tarihinden beri Ankara TEM şube müdürlüğü A (Sol) Büro Amiri olarak görev yapıyordu. Bu göreve gelmeden önce 13 Ağustos 2015-23 Aralık 2015 tarihleri arasında da Ankara TEM Şube Müdürlüğü C (Sağ) Büro amiri olarak görev yapmıştı. 10 Ekim 2015 günü Ankara Tren Garı’ndaki patlama sırasında A Büro Amiri idi. Özgür Gür şimdi Ankara TEM D Büro Amiri. Bu bölümün görev alanı Fethullahçı Terör Örgütü. Cemaat’e karşı yapılan bütün operasyonlarda bu büronun imzası var. Özgür Gür ve Ankara TEM, şimdi FETÖ’nün hedef tahtasında.

İDDİANAME YAKINDA ÇIKACAK

D Büro’nun hazırladığı fezleke, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’na gönderildi. Soruşturmayı Savcı Serdar Coşkun yürütüyor. Önümüzdeki aylarda (muhtemelen Haziran ayında), Fethullah Gülen’in bir numaralı sanık olduğu “Ana Dava”nın iddianamesi açıklanacak. Örgüt, bu nedenle Ankara TEM’le uğraşıyor, bir psikolojik savaş yürütüyor. Önümüzdeki günlerde Ankara TEM’le ilgili çeşitli haberler görürseniz hiç şaşırmayın!

CUMHURİYET NE YAPIYOR?

Nitekim başladı bile.



“Bombayı biliyorlardı.” Cumhuriyet gazetesinin 13 Nisan 2016 günlü manşet haberinin başlığı böyle. Kemal Göktaş imzalı haberde, 10 Ekim 2015 günü Ankara Tren Garı’nda 102 kişinin yaşamını kaybettiği canlı bomba saldırıları ile ilgili müfettişlerin hazırladığı ön inceleme raporunda, “Patlamadan 25 gün önce, 14 Eylül 2015’te, IŞİD’in mitinglerde birden fazla canlı bomba ile eylem yapacağına dair istihbarat bilgisi, Ankara Emniyet Terörle Mücadele C Şubesi Müdürü Hüseyin Özgür Gür tarafından üstlerine ve mitingle ilgili önlem alan Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne iletilmediği ortaya çıktı” deniliyor.



Cumhuriyet bir gün sonra haberini sürdürdü. “Emniyet kitleyi değil polisi uyardı: Canlı bomba var, kendinizi koruyun” manşetini attı. HDP’li Ertuğrul Kürkçü ile CHP’li Eren Erdem, konuyla ilgili soru önergeleri verdiler.



EVRENSEL’İN HABERİ DAHA DOĞRU

Cumhuriyet’in haberinden bir gün önce ise Evrensel gazetesinin “Emniyetin 10 Ekim öncesi istihbarat aldığı ortaya çıktı” haberi yayımlandı. Cem Gurbetoğlu ve Tamer Arda Ersin imzalı haberde, bombacı Yunus Emre Alagöz’ün de bulunduğu üç ismin sansasyonel eylemler yapabilecekleri yönündeki istihbarata dayanarak hazırlanan yazı, “10 Ekim sabahı TEM Daire Başkanlığı’na iletildi. Ancak yazı patlamadan sonra Ankara TEM Şube Müdürlüğü’ne iletildi” denildi. Evrensel’in haberi Cumhuriyet’e göre daha doğru.

GÜR’E SUÇLAMALAR

Cumhuriyet’e göre, C Şubesi Müdürü Gür, IŞİD’in eylem yapacağını üstlerine ve mitingle ilgili önlem alan Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne iletmedi. Şimdi gerçeklere bakalım. TEM Dairesi Başkanlığı’nın 14 Eylül 2015 tarihli yazısı Ankara’nın da içinde olduğu 47 İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüklerine gönderildi. Yazıda birden fazla canlı bomba ile eylem yapılacağı şeklinde bir istihbari bilgi yer alıyor. Ancak bu bilgi şahıs, yer ve zaman olarak somut bilgileri içermiyor. Türkiye’de eylem olabileceği yönünde genel değerlendirmelere yer veriliyor, “hedef Ankara” falan denilmiyor. Kaldı ki, IŞİD’in muhtemel canlı bomba/bombalama/intihar eylemleri ile ilgili 10 Ekim 2015 gününe kadar Ankara TEM’den tüm birimlere gönderilen ve alınacak işlemlerin ayrıntılı olarak bildirildiği resmi evrak sayısı 62!

10 Ekim 2015 günü meydana gelen patlama olayını gerçekleştiren canlı bombalardan Yunus Emre Alagöz’ün de içinde olduğu bilgisi TEM Dairesi Başkanlığı tarafından 10 Ekim 2015 günü patlama olayından dört saat sonra Ankara TEM’e gönderiliyor. Bilginin içeriğinde meydan gelen olaya ait somut bir bilgi bulunmuyor. Kaldı ki, Alagöz’ün kimliğini kopmuş bir bacağın ayağındaki ayakkabıdan saptayan da Ankara TEM.

TEYİDE MUHTAÇ BİLGİLER

TEM Daire Başkanlığı’nın 14 Eylül 2015 tarihli Ankara ve 47 il emniyet müdürlüğü, TEM şube müdürlüklerine, İstihbarat Daire Başkanlığı’nın ise gene aynı tarihli yazı ile 81 ilin emniyet müdürlüğüne gönderdiği istihbarat bilgisinde “DEAŞ’ın ülkemizde büyük bir eylem yapma kararı aldığı, bu eylemle ilgili olarak seçtiği grubu Suriye Deyr Zor’da bulunan bir kampta özel eğitime tabi tutmaya başladığı, eylemin uçak-gemi kaçırma ya da miting- kalabalık yerde çok sayıda canlı bomba patlatma şeklinde kompleks bir eylem olabileceği yönünde teyide muhtaç bilgiler elde edildiği...” deniliyor.

TEM Daire Başkanlığı’nın kendi yazısında “teyide muhtaç bilgiler” deniliyor. Ankara ile ilgili somut bir bilgi bulunmuyor. İstihbarat Şube Müdürlüğünce yapılan çalışma sonrasında da Ankara’ya yönelik somut eylemsel bir bilgiye ulaşılamıyor.

SUÇLANAN AMİR NELER YAPTI?

Ankara TEM, olay sonrası yaptığı soruşturma ve operasyonlarda çarpıcı bilgilere ulaşıyor. Ankara Gar katliamı eylem talimatı Suriye’de bulunan örgüt yöneticilerinden alınıyor. Eylemciler, 9 Ekim 2015 günü saat 22. 20’de Çobanbey sınır kapısından ellerini kollarını sallayarak giriyor. Eylemde kullanılan malzeme (patlayıcı intihar yeleği) Gaziantep’te hazırlanıyor. Gaziantep’ten çıkışları ile eylemin yapılması arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçiyor. Kepekli boğazından 10 Ekim 2015 günü saat 09. 10’da Ankara’ya giriyorlar. Girişten yaklaşık 50 dakika sonra, Tren Garı kavşağında taksiden iniyorlar. Yaklaşık 6.5 dakika sonra katliam meydana geliyor.

C Büro Amirliğinde görev yapan Emniyet Amiri Hüseyin Özgür Gür, patlama sonrası yapılan çalışmalar ve operasyonlarda bizzat görev aldı. Gür’ün katıldığı operasyonlarda toplam 2 bin 600 kg. Amonyum Nitrat, 15 canlı bomba yeleği, 33 el bombası, 7 kaleşnikof tüfek, çok sayıda dijital doküman ve bomba yapımında kullanılan malzeme ele geçirildi. 46 şüpheli şahıs tespit edildi, bunlardan 10’u tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elde edilen dijital dokümanların incelenmesi ve elde edilen şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda Türkiye’de gerçekleşmesi muhtemel çok sayıda eylem engellendi. Birileri düğmeye bastı, Ankara TEM hedefe konuldu!

CUMHURİYET VE EVRENSEL MUHABİRLERİNE SORUŞTURMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te düzenlenen terör saldırısının ardından kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturmaya ilişkin haberlerinde, “terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef gösterdikleri” iddiasıyla Cumhuriyet gazetesi muhabiri Kemal Göktaş ile Evrensel gazetesi muhabirleri Cem Gurbetoğlu ve Tamer Arda Erşin hakkında soruşturma başlattı.

Edinilen bilgiye göre soruşturma, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülecek. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne yazı gönderdi. 

Aydınlık / 16.04.2016
Hikmet ÇİÇEK