21 Nisan 2016 Perşembe

Kirli Manşetler Kiralık Kalemler




3 Temmuz 2011’de Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen “Şike” tertibinde soruşturmanın ilk savcısı Zekeriya Öz’dü. Sonra dosyayı Öz’den savcı Mehmet Berk aldı. Şimdi ikisi de firarda.

Ergenekon, Balyoz, Odatv ve benzeri tertiplerde olduğu gibi “Şike Şemaları”Cemaat hazırlıyordu. Şike şemaları da İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) tarafından hazırlanmıştı. O dönemde KOM’un başında Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu bulunuyordu. Ekizoğlu Fenerbahçe taraftarıydı ve Aziz Yıldırım’ın kontenjanından kongre üyesi yapılmıştı. Aziz Yıldırım’ın gözaltına alındığı sırada çekilen fotoğraflarını basına sızdıran da oydu! Şimdi şüpheli.

‘ERGENEKON FENERBAHÇE’DE’

Taraf, 29 Mart 2009’da şu manşeti attı: “Ergenekon Fenerbahçe’de.” Haber şöyle:

“Ergenekon iddianamesine giren telefon kayıtlarına göre Ergenekoncular, Fenerbahçe tribün liderleriyle anlaşıp Şükrü Saracoğlu Stadı’na ‘Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ pankartları astırmışlar.”

Şimdi Cemaat’e atıp tutan Hüseyin Gülerce, Zaman’da “Futbolun Ergenekonu” başlıklı yazısında şöyle diyordu: 

“Artık futboldaki Ergenekon’a da neşter vuruluyor. ‘Futbolda Ergenekon olur mu?’ sorusu bugün anlamsız bir sorudur. Vesayet varsa‚ darbecileri vardır. Darbeciler varsa‚ medyaları‚ işadamları‚ çeteleri‚ kozmik adamları vardır.”

Zaman’ın Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı da 11 Temmuz 2011 günlü “Türkiye’nin futbolla imtihanı” başlıklı yazısında bayram ediyordu. Şimdi o da şüpheli.

MANŞETLER, MANŞETLER...

Tertipten sonra yandaş basında atılan manşetler şöyleydi: 

“Sivas’a 2 milyon dolar kaleciye araba”, 
“Paranın liginde son düdük çaldı” , 
“GS’lı savcı başlattı FB’li bitirdi” , 
“20 maça yakın takip, şampiyonluğa gölge düştü”, 
“Şike kamerada”, 
“Paralar hesaba yattı Emenike tatile çıktı”, 
“Savcı doksandan çaktı”, 
“Buğday başaklandı tarla yeşillendi”, 
“Temiz krampon operasyonu”, 
“Operasyon Fener’e, Yıldırım’a şike gözaltısı”...

Futbolla ilgili haberleri, spor muhabirleri yapmıyordu! Taraf muhabiri Mehmet Baransu, Sabah yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, Kanal D muhabiri Ekrem Açıkel, Sabah muhabiri Abdurrahman Şimşek vs...

Fakat birinci sırada Kanal D muhabiri Ekrem Açıkel vardı. Açıkel her akşam ana haber bültenine çıkıyor, televizyonda ‘polisin destanını’ anlatıyordu. Açıkel ‘Şike’ operasyonun geleceğini önceden biliyor, “İstanbul polisinde kelimenin tam anlamıyla Ergenekon devrimi yaşanıyor. O devrim operasyonların artarak devam edeceğini gösteriyor” diyebiliyordu. Açıkel, 6 Kasım 2014 tarihinde Kanal D’den kovuldu. Şimdi gözaltında.

Gazeteci Aytunç Erkin’in, şike tertibini anlatan kitabı “Sarı Lacivert Öfkeli Adam: Aziz Yıldırım”, şimdiki operasyona ışık tutuyor. 

Hikmet ÇİÇEK
Aydınlık / 20.04.2016