19 Nisan 2016 Salı

‘Çözülmeyi ifşa etmeyin’ talimatı




Güvenlik kuvvetlerinin operasyonu sonrasında PKK “çözülme” sürecine girdi. PKK yöneticilerinden Cemil Bayık örgüte, ”Örgütteki çözülmeyi telsizden konuşmayın, yaralıları susturun, örgüte destek vermeyen halkı cezalandırın” talimatı verdi.

Güvenlik güçlerinin şehir merkezlerinde ve kırsalda PKK’ya yönelik operasyonları aralıksız olarak sürerken PKK’nın kayıpları her geçen gün artıyor. Güvenlik yetkilileri, PKK’nın çok sayıda militanını kaybettiğine dikkat çekerken, örgütün uyuşturucu ticareti başta olmak üzere, insan, sigara, kaçakçılığından elde ettiği gelirlere de büyük darbe vurulduğunu bildirdi. Bu durumun örgüt yöneticilerinin talimatlarına ve telsiz konuşmalarına da yansıdığını kaydeden güvenlik yetkilileri şu bilgileri verdiler:

“PKK yöneticisi Cemil Bayık’ın verdiği son telsiz talimatı aynen şöyledir: ‘Örgütteki çözülmeyi telsiz konuşmalarıyla ifşa etmeyin. Kahramanca direnişe devam ettiğiniz görüntüsünü verin ve sık sık dile getirin; bize yakın medya organlarıyla paylaşın. Telsizleri nadir kullanmaya gayret edin. Arkanızda yaralı bırakmayın, herşeyi dökülüyorlar, susturun. Tecrübe kazanmış, güvendiğiniz YPS’lileri yanınızda kırsal götürün. İhanet eden halkla ilişki kurmayın, yakaladıklarınızı cezalandırarak bölgeyi terk edin. Yakın, patlatın ve binalardan öyle çıkın. Vakit bulamadığınızda da kazdığınız tüneller dahil herşeyi tuzaklayın.’ Bu talimatlar örgütün içinde bulunduğu durumu gösteriyor. Örgütün ‘çözülme’ sürecine girdiği ortada.”

PKK’NIN BAHAR TERTİPLENMESİ BOŞA ÇIKARILACAK

PKK’nın Nusaybin, Şırnak Merkez, Yüksekova ve Silopi’de güvenlik güçlerince icra edilen başarılı operasyonları sekteye uğratmaya çalıştığını ama başarılı olamadığını vurgulayan güvenlik yetkilileri, “Bu bölgelerdeki teröristlerin üzerindeki baskıyı azaltmak ve kırsaldan da destek sağlamak maksadıyla Diyarbakır, Bitlis, Muş, Bingöl, Hatay, Tunceli ve Kars kırsalında güvenlik güçlerine zayiat verdirmek amaçlı eylemlere girişmiş ancak güvenlik güçlerinin hiç ara vermeden kararlı operasyonları neticesinde ağır kayıplar vermiştir. Bütün cephanelikleri, karargahları imha edilmektedir” dediler.

TSK’nın kendisine direktifle ve 5442 sayılı kanun çerçevesinde verilen il ve ilçelerdeki operasyon görevlerinin yanı sıra kırsalda da mücadelesini sürdürdüğünü ifade eden güvenlik yetkilileri şunları söylediler:

“TSK kar, kış, yağmur, çamur demeden aralıksız olarak görevini sürdürmektedir. BTÖ’nün bahar tertiplenmesi adı altında yapmış olduğu hazırlıkları boşa çıkarmaktadır. Bunlar yapılmasaydı, il ve ilçelerde beklediğinin zerresini alamayan terör örgütü kırsalda güçlü bir tertiplenmeye gidecekti. Kandil veya benzeri yerlerde hergün yer değiştiren terörist başları il ve ilçelere dağdan gönderilen elemanlarına ‘kırsala çekilin, il ve ilçeleri YPS’ye bırakın’ talimatı vermiştir. Telsiz görüşmelerinde kendilerine özetle ‘Çekileceğimiz yerlerin çoğu TSK tarafından dağıtıldı, nereye çekileceğiz?’ şeklinde itirazlar gelmektedir.”

HALK DESTEĞİ DÜŞÜYOR

Bölgede çok sayıda mağara bulunduğuna, bölgenin doğal yapısı nedeniyle teröristlerin barınma olarak büyük sıkıntı yaşamayacaklarına dikkat çeken güvenlik yetkilileri, “Ancak teröristlere halk desteği hızla azalmaktadır. Bölgede evini, işini, işyerini kaybeden vatandaşlar örgüte büyük tepki göstermektedirler. Bu nedenle yiyecek, içecek, giyim, ... açısından çaresizlik içindedirler” diye konuştular.

TESLİM OLUYORLAR

Meskûn mahallerde yürütülen kararlı operasyonlarda büyük kayıplar veren PKK’da sıkıntının arttığını belirten güvenlik yetkilileri, PKK yöneticilerinin militanlarının teslim olmalarını engelleyemediği bildirdiler. Yetkililer son olarak Şırnak’ta 5, Nusaybin’de 2 olmak üzere 7 terörist daha teslim olduğunu bunlardan biri haricinde diğerlerinin kırsaldan gönderilen kadrolar olduğunu ifade ettiler. Nusaybin’de yaşanan teslim olmanın çözülmenin Nusaybin’de de başladığının işareti olduğunu vurguladılar. 


Aydınlık / Ankara
18.04.2016