7 Nisan 2016 Perşembe

Panama belgelerinin şifreleri




Bir gece yarısı Panama Belgeleri adı altında bilgi sızıntısı yaşandığı iddia edildi. İddialara göre merkezi Panama'da olan bir ofshore şirketi ki ismi; Mossack Fonseca, bazı dünya liderlerinin de aralarında bulunduğu isimlerin para akışını sızdırdı. Daha doğrusu bir Alman gazeteci belgeleri ICIJ adlı bir basın kurumuna ulaştırdı ve bu kurum başta Putin olmak üzere Esad ve Chavez gibi önemli ismlerin yosuzluklarını içeren bilgileri kamuoyuna açıklamaya başlayacak. İlk bakışta Putin üzerine oynanan bir oyun olduğu görünen planın perde arkasında ise spekülatör bağlantılı gizli servislerin oyunları var.

İddialara göre özetle Putin'in okul arkadaşı çok zengin olmuş ve paralarını Panama merkezli ofshore şirketine yatırmış. Aslında o paralar Putin'inmiş. Tabi Putin'le doğrudan bağlantı yok. Bir başka iddiada Esad yönetiminin ambargoyu Panama merkezli şirket üzerinden deldiği yönünde. Chavez de Venezuella petrollerini millileştirirken para kaçırmış, paraları Panama merkezli şirket üzerinden aklamış. Bütün belgeler esas olarak hedef alınan isimlerin yakınlarını suçluyor. Yani bağlantı özeti şu: dıdının dıdının dıdısı... Aklımıza deli sorular takılıdı. Mesela Suudi Arabistan kraliyet ailesi de suçlanıyor. Suudi Arabistan kraliyet ailesi neden yolsuzluk yapsın ki? Zaten Suudi Arabistan onların değil mi? Chavez ölmedi mi? Neden Chavez ölür ölmez leş kargaları milli petrol şirketinin üstüne saldırdı? Peki Putin kara para aklayacaksa bunu neden güvensiz olan Panama merkezli bir şirket üzerinden yapsın ve onca parayı(2 milyar dolar) en yakın arkadaşı üzerinden aklasın? Putin bu kadar düşüncesizse zaten Rusya başkanlığını bırakmalı bence. 

SIZDIRAN BASIN KURUMU VE BAĞLANTILARI

Elbette Rusya hemen açıklama yaptı ve ICIJ isimli kurumu tanıdıklarını, kurumda çalışanların daha önce Amerikan ve diğer bazı batılı istihbarat servisleri adına çalıştıklarını belirtti. Araştırdım ve gördüm ki ICIJ'in yönetiminde yer alan bazı isimler daha önce Rusya ve müttefikleri tarafından ve dahi eski Yugoslavya istihbaratı listelerinden "ajan gazeteci" olarak fişlenmiş. İşte bazı isimler: Bill Kovach, Chuck Lewis, Rosental Calmon Alves, Phillip Knightley, Goenawan Mohamad, Brant Houston

NEDEN ŞİMDİ?

Aklıma takılan deli bir soru da; Panama belgeleri... neden şimdi? Rusya, Suriye meselesinde başarılı oldu, Esad zaferini ilan etmek üzere ve ABD Clinton dönemine hazırlanıyor. Hillary Clinton ABD başkanı olacak gibi görünüyor. Demek ki; sinsi Clinton politikaları ve ayak oyunları dönecek. Ayak oyunlarının merkezinde her zaman olduğu gibi istihbarat ve para spekülasyonları olacak. Eğer Rusya ve müttefiklerinin ICIJ gazetecileri hakkında söyledikleri "ajan gazeteciler" iddiası doğruysa Panama belgelerinin niyeti netleşir. Para spekülasyonu bu işte olmaz derseniz bizzat ICIJ'in internet sitesini öneririm. (https://www.icij.org/) Ben çok uğraşmak istemiyorum, İngilizce bilmiyorum ya da off şimdi bu kadar sayfayı kim okuyacak derseniz ben kolaylık olsun diye "our supporters" kısmına dikkat çekiyorum. Bakın destekçileri kimlermiş:

"Our supporters Recent ICIJ funders include: Adessium Foundation, Open Society Foundations, The Sigrid Rausing Trust, the Fritt Ord Foundation, the Pulitzer Center on Crisis Reporting, The Ford Foundation, The David and Lucile Packard Foundation, Pew Charitable Trusts and Waterloo Foundation."

Özellikle kalın ve altı çizili olan destekçiye dikkat edin lütfen. Türkçesi "Açık Toplum Enstitüsü" internet sitesi https://www.opensocietyfoundations.org/ ve karşınızda George Soros. Bence bu durum çok şey anlatıyor. Türkiye'de Soros bize operasyon yapıyor diyenlere de bir çift sözüm var: Evet belki haklısınız ama durduğunuz yeri ve gerçek dostlarınızı iyi seçin. Bakın düşman aslında seçimini yapmış ve kimi kiminle birlikte gördüğünü açık etmiş. Bu arada belki merak edersiniz diye ICIJ'in iş ortaklarını da yazayım daha doğrusu doğrudan kendi sitelerinden aktarayım... Belki kim oldukları hakkında ince bilgiler verir. Kalın sağlıcakla. 

Le Monde (France), El Mundo (Spain), El Pais (Spain), Folha de Sao Paulo (Brazil), Le Soir (Belgium),  the South China Morning Post (Hong Kong), Stern (Germany), The Guardian (UK), The Sunday Times (UK), Proceso (Mexico), the Huffington Post (USA), The Age (Australia),24chasa (Bulgaria), ABC Color Digital (Paraguay), Armando.info/Ipys (Venezuela), The Asahi Shimbun (Japan), Canadian Broadcasting Corporation (CBC) (Canada), Center for Investigative Reporting - Investigative Journalism Center (CIN -IJC) (Croatia), CIPER (Chile), Commonwealth Magazine (Hong Kong), El Comercio (Ecuador), El Confidencial (Spain), Finnish Broadcasting Company YLE (Finland), Fokus (Sweden), Hetq - Association of Investigative Journalists (Armenia), The Indian Express (India), Isra News Agency (Thailand), The Irish Times (Ireland), Korea Center for Investigative Journalism - Newstapa (South Korea), Kyiv Post (Ukraine), La Nación (Argentina), La Nación (Costa Rica), Le Matin Dimanche and SonntagsZeitung (Switzerland), L'Espresso (Italy), M&G Centre for Investigative Journalism (amaBhungane) (South Africa), Malaysia Kini (Malaysia), Ming Pao (Hong Kong), NDR (Germany), New Age (Bangladesh), NEWS (Austria), Norwegian Broadcasting Corporation NRK (Norway), Novaya Gazeta (Russia), Novi Magazin (Serbia), Origo (Hungary), Pak Tribune - Pakistan News Service (Pakistan), Philippine Center for Investigative Journalism (Philippines), Premium Times (Nigeria), Radio Free Europe/Radio Liberty (Azerbaijan), Romanian Centre for Investigative Journalism (Romania), Rustavi TV (Georgia), Süddeutsche Zeitung (Germany), The New York Times, The Sydney Morning Herald (Australia), The Sunday Times (UK), Ta Nea (Greece), Trouw (Netherlands), The Washington Post (USA)

Teoman Alili
ulusalkanal.com.tr
05.04.2016