11 Nisan 2016 Pazartesi

CENGİZ ÇANDAR: DİNGİLİ KIRIK ADAM 3

Korkunun Güttüğü Adam

   “Güdücü duygu” diye bir kavram var mı acaba psikolojide, “temel içgüdü” gibi bir kavram ? Cengiz Çandar’ın güdücü duygusu korkudur. Yaşamın kader belirleyici bütün anlarında, bilinci, korku tarafından belirleniyor.


Paniğin Esiri

 12 Mart’ın arananlar listesinde adı çıkınca, belki darbenin sadece kendisi için yapıldığını sanmıştı. Yazıişleri müdürlüğünü yaptığı Proleter Devrimci Aydınlık dergisinde çıkan bir yazıdan dolayı 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılınca bu düşüncesi kesinlik kazanmış olmalı. İdama mahkum olmuş da, ipi boğazında dolaşır gibiydi. Paniği öylesine büyüktü, perişandı.

 Filistin’e giderken sınırı geçer geçmez, işte bu aynı duyguyla diz çöküp Suriye toprağını öpüyor. Filistin kamplarında ise, herhalde işlediği bazı suçların da büyüttüğü öldürülme korkusunu, arkadaşlarına karşı silahlanarak yatıştırabilecektir.

Katiliyle Göz Göze

  3 Mart 1991 günü Cengiz Çandar, o zaman “Yüzyıl” adıyla çıkmakta olan 2000’e Doğru dergisinin kapağındaydı: “Özal’ın uluslararası kuryesi Cengiz Çandar / Gerillacılıktan MİT’e, MİT’ten Pentagon’a.” Öyle bir vaveyla kopardı ki, o günlerde Güneş gazetesindeki yazılarını okuyanlar, katillerinin silahlarını doğrultmuş olarak yazısını bitirmesini beklediklerini ve bitirir bitirmez de onu vurup öldürdüklerini sandılar.

  Dehşete kapılmıştı. “Katilimle göz göze geldim” diye yazıyordu. Vasiyette bile bulundu; öldürülürse, Doğu Perinçek ve Aydınlıkçıların sorumlu tutulmasını istiyordu. Güya dergi, katiller kolayca tanıyabilsinler diye, kapağına onun resmini basmıştı. Ama hadi o neyse, bir de evini tarif ediyordu. Oysa dergide, Cengiz Çandar’ın evinin sadece bulunduğu semtten söz ediliyor, üstelik sıkı bir şekilde korunduğu belirtiliyordu.

Devlet Koruması Altında

  Dergideki ilgili bölüm, Cengiz Çandar’ın korku evrenini tanımlamak açısından çok çarpıcı bilgiler içeriyor: “Humeyniciliği döneminde Halkın Mücahitleri Cengiz’i öldürmek için çok uğraşmışlar. Şimdi ise Cengiz Çandar, devlete bakarsanız ‘Filistinli örgütlerin’ ölüm listesinde. Kendisine çok yakın kaynakların Yüzyıl’a ulaştırdığına göre, Cengiz’i Türk devleti korumaya aldı. Ölüm listesinde olduğunu Cengiz’e haber veren çok önemli bir ‘Devlet görevlisi’, meslektaşlarından biri olmalı. Cengiz’in Göztepe’de, Bağdat Caddesi’ne 20 metre kadar uzaklıktaki, bahçesinde çam ağaçları ve mor lambalar bulunan lüks apartman dairesini iki polis ve bir kurt köpeği koruyor. Ancak bütün çabalara rağmen Cengiz’in öldürülme korkusunu gidermek mümkün olmuyor. Son zamanlarda sık sık yurtdışına gönderilmesi koruma önlemlerinin bir parçası sayılıyor.”

  Korku, ihanetin anasıdır ve ihanet korkuyu büyütür. Çok dönen, çok daha korkak olur; çünkü, her yerden saldırı bekler.

Amerika’ya Kaçış

  Cengiz Çandar o günlerde Çankaya’daydı, Özal’ın bendesiydi. Dolayısıyla Güneş gazetesinden yükselttiği, “potansiyel katilleri yakalayın” feryatlarına, Turgut Özal’ın duyarsız kalması düşünülemezdi. Çandar’ın “Cinayeti Gördüm” başlıklı yazısının çıktığı 5 Mart günü, derginin Ankara bürosu,  ünlü DGM Savcısı Nusret Demiral’ın emriyle polis tarafından basıldı; yöneticileri ve çalışanları gözaltına alınarak bir hafta işkenceli sorgudan geçirildiler.


  Ancak ne tümen gücündeki Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın gölgesinde yaşıyor olmak, ne DGM Savcılığı’nın koruması, ne kapısında bekleyen polisler ve kurt köpeği, hiçbiri Cengiz Çandar’ın korkusunu gideremeyecekti. Soluğu Amerika’da aldı. Yıllar sonra Turan Yavuz, “ölüm korkusuyla Türkiye’den ABD’ye kaçtığında, 35 gün evinde misafir ettiğini” yazdı. (Milliyet, 21 Aralık 1993)

Hasan YALÇIN / "Dönekler"
2002

CENGİZ ÇANDAR: DİNGİLİ KIRIK ADAM 1

CENGİZ ÇANDAR: DİNGİLİ KIRIK ADAM 2