10 Nisan 2016 Pazar

Ahmet Hakan’ın ‘delikanlı İngiliz’i


“Sosyalist aktivist Chris Stephenson Türkiye’den İngiltere’ye sınır dışı edildi. O, Kürtlere karşı kanlı bir savaşın bir parçası olarak devlet tarafından başlatılan darbenin mağduru oldu. Chris, dün gece (Çarşamba) Londra’ya geldi.”

İngiltere’de Troçkist , küçük bir parti olan “Socialist Worker Party”‘nin (Sosyalist İşçi Partisi) yayın organı “Socialist Worker” haberi böyle verdi. Haberin başlığı şöyle: “Aktivist Chris Stephenson büyüyen devlet darbesi ortamında Türkiye’den sınır dışı.”

Gazetenin haberi sunuş biçimi, “Kürt direnişçiler”, “acımasız bir savaş”, “kentlerin bütün bölümlerini yok etmek”, “200 bin Kürt evlerini terk etti” gibi söylemleri, Türkiye’nin yaşadığı terör sorununa nasıl baktığını gösteriyor.

“Socialist Worker”, Ankara Kızılay’daki saldırıyı şöyle veriyor:

“Geçen pazar başkent Ankara’da korkunç bombalama 37 kişiyi öldürdü ve en az 125 kişi yaralandı. Bu saldırının, misilleme olarak bir Kürt grup tarafından yapıldığı iddia edilmiştir.” İddia edilmiş!




TÜRK ÖRGÜTE İNGİLİZ LİDER

Chris Stephenson’u nasıl tanıdığımı anlatayım. Yıllar önceydi. Aydınlık, Deva Çıkmazı’ndaki binaya yeni taşınmıştı. Binada çok sayıda iş yeri vardı. Odalardan birinin kapısında “Sosyalist İşçi” gazetesi yazıyordu. Troçkist küçük bir gruptu. İlginç olan yönleri ise liderlerinin, 1991 yılından beri Türkiye’de yaşayan bir İngiliz oluşuydu. “Sosyalist işçi” kendilerini İngiltere’deki “Sosyalist işçi”nin “Türkiye şubesi” olarak görüyordu. Troçkist “Dördüncü Enternasyonal”in örgüt anlayışı böyleydi.

Daha sonra o “lider”i tanıdım. Yıllardır Türkiye’de yaşayan, Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü’nde öğretim üyesi Chris Stephenson’du!

‘KEMALİST DİKTATÖRLÜK’

Stephenson, tipik bir Batılı solcuydu. Ona göre Kemalizm, “tepeden inme”, Jakoben bir diktatörlüktü. Türkler, Ermenilere soykırım yapmışlardı. Kötülüğün kaynağı “İttihatçı gelenek”ten geliyordu. O, üniversitelerde başörtü yasağına karşı çıkan bir “özgürlükçü demokrat”tı. 28 Şubat sürecine şiddetle karşıydı. “Askeri vesayeti” tasfiye amacı güttüğü için Ergenekon ve benzeri operasyonlara destek veriyordu. Ahmet Hakan’ın, önceki günkü Hürriyet’te üniversitelerde başörtüsü yasağına karşı çıktığı için “çok delikanlı bir İngilizdir” dediği Stephenson böyle biriydi.

Stephenson, tutuklanan üç akademisyene destek için gittiği Çağlayan Adliyesi’nde çantasında HDP’nin Nevruz bildirisi bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Kendisine “ya cezaevi ya da sınır dışı” denildi. Türk olan eşi yanına bir valiz bile alamadan gitmek zorunda kaldı. Kızını, hava limanına arkadaşları yetiştirdi.

Stephenson Twitter’dan sınır dışı edildiğine dair şu mesajı paylaştı: “Havaalanında sınır dışı ediliyorum. Yarın idari mahkemesine dönüşüm için başvurum yapılacak.”

Stephenson’un sınır dışı yasağı kaldırıldı. O şimdi “barışa katkı sunmak amacıyla” Türkiye’ye geri dönmek istiyor! 

Hikmet ÇİÇEK
Aydınlık / 20.03.2016