23 Eylül 2014 Salı

‘Alman silahları PKK’nın elinde’

 
ALMAN medyası, silah üreticisi SIG Sauer’in, 2005 yılında Irak’a yasadışı yollardan 5 bin tabanca gönderdiğini bu silahların bir kısmının PKK’nın eline geçmiş olabileceğini öne sürdü.
 
Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu (WDR), Kuzey Alman Radyo Televizyon Kurumu (NDR) ile Süddeutsche Zeitung’un, şirketin iç yazışmalarına dayanarak yaptığı ortak haberi yayınladı.
 
KARDEŞ FİRMA ÜZERİNDEN
 
Haberde, tabanca sevkiyatının SIG Sauer’in ABD’deki kardeş firması SigArms üzerinden yapıldığı ifade edildi. Habere göre, 2004 yılı aralık ayında Amerikan ordusunun silah alımından sorumlu makamları, Irak Ordusu’na verilmek üzere SigArms şirketine 5 bin tabanca sipariş etti. SigArms bunu Alman SIG Sauer şirketine iletti. SIG Sauer silahları, Irak’a yapılan ihracat konusunda izin talebinde bulunmadan gönderdi.
 
ŞİRKETİN SABIKASI ÇOK
 
İddialar üzerine Kiel Savcılığı soruşturma açarken SIG Sauer’e ihracat yasağı konuldu. Kiel Başsavcısı Birgit Hess, bir yandan soruşturma sürerken diğer taraftan bu suçla ilgili zaman aşımının da incelendiğini açıkladı. Aynı şirketin daha önce de ABD üzerinden Kolombiya’ya silah sevkiyatı yapmak için yetkilileri yanılttığı ileri sürülmüştü. SIG Sauer ayrıca gerekli izinleri alınmadan Kazakistan’a silah göndermekle suçlanıyor.
 
Aydınlık / 11.09.2014