24 Eylül 2014 Çarşamba

Tayyip Erdoğan’dan Suriye saldırısına destek

 
TSK’nın muharip desteğe karşı çıktığı koalisyonda Ankara’dan Suriye muhalefetine lojistik destek kararı çıktı. Buna göre saldırı sırasında istihbarat paylaşımı olacak ve Türkiye teröristlere yardım sağlayacak

ABD’nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı iki ülkede (Irak ve Suriye) yapacağını açıkladığı operasyonun Suriye ayağına Ankara’dan destek geldi. Buna göre Türkiye, karadan saldırılar düzenleyecek olan Suriye muhalefetine lojistik destek sağlayacak. Bunun yanısıra koalisyondaki devletler arasında istihbarat paylaşımı ve insani yardım konusunda da Ankara’nın desteği devam edecek.

TSK KOALİSYONA ‘HAYIR’ DİYOR

ABD’nin IŞİD’i bahane ederek Suriye’ye saldırma planı işlemeye devam ediyor. Koalisyonda Türkiye’nin olup olmayacağı günlerdir tartışıyor. Başta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olmak üzere Türk yetkililer özellikle muharip güç desteği isteyen ABD’ye önce olumsuz yanıt vermişti. Türkiye’yi ikna etmek için ilk olarak ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ardından Savunma Bakan Yardımcısı Derc Chollet Ankara’da çeşitli temaslarda bulundu. Özellikle TSK’dan destek alamayan ABD, Türkiye’ye siyasal baskılarını artırdı. Türkiye’nin Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapılan toplantının sonuç bildirisine imza atmamasının ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ankara’ya geldi.

ERDOĞAN’DAN SURİYE’YE MÜDAHALEYE ONAY
Kerry, Ankara’da önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ardından sırasıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. ABD’nin santaj yaptığı iddia edilen toplantılarda TSK muhaliflere desteğe ne kadar karşı çıksa da Erdoğan’ın Suriye’ye karşı mücadelede birlikte hareket etme sözü verdiği öğrenildi. Üslerin kullanımı ile ilgili de bir bilgi verilmedi. Toplantıda iki ülkenin bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ortak mücadeleye devam edeceği vurgulandı.

İki saat süren ve Çankaya Köşk’ünde yapılan toplantıda iki ülkenin bu çerçevede, istihbarat paylaşımına, Suriye muhalefetine lojistik destek ve insani yardıma devam etmesi konuları bir kez daha teyit edildi.

IRAK HÜKÜMETİNİ SUÇLADI

Türk yetkililerden edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu’nun IŞİD’e karşı Irak’a müdahale etmeye yanaşmadığı bildirildi. Dışişleri Bakanlığında Kerry’yi ağırlayan Çavuşoğlu, mezhepsel bölünmelerin Irak’ta radikal gruplara yol açtığını, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) de bunlardan birisi olduğunu vurguladı. İki dışişleri bakanının Irak’ta mezhepsel yaklaşımın doğurduğu sonuçları masaya yatırdığını ifade eden yetkili, “IŞİD gibi örgütlerin bombalanarak yok edilemeyeceğini, bu grupları ortaya çıkaran esas nedenin yok etmek gerektiği” hususunda görüş bildirildiğini dile getirdi.

Türk yetkili, “Türkiye Amerika’nın bölgedeki en eski müttefiki ve Türkiye’nin diğer ülkelerden farkı bir demokrasi ülkesi olması. Bu nedenle birbirimizi anlıyoruz” ifadelerini kullandı. Kerry-Çavuşoğlu görüşmesinde, Cidde’de imza altına alınan IŞİD karşıtı koalisyonun konuşulmadığını da dile getiren yetkili, Türkiye’nin bölgede insani yardım konusunda her zaman, her türlü desteği vermeye hazır olduğunun da vurgulandığını belirtti.
Kerry Ankara’da

ABD’nin Irak Şam İslam Devleti’yle (IŞİD) mücadele planını açıklaması sonrası Ankara’ya ABD’li akını başladı. ABD Savunma Bakanı Hagel’in ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Ankara’ya geldi. Kerry Ankara’ya  gelir gelmez temaslarına başladı. Ankara’da önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Kerry daha sonra Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geldi. Aydınlık’ın ulaştığı bilgilere göre Kerry Ankara’ya kapsamlı ve çok seçenekli bir talep listesi ile geldi. Türk yetkililerden alınan bilgiye göre görüşmelerde; Obama’nın açıklaması sonrası Suriye’de atılacak adımlar, Irak’ta yeni hükümetin desteklenmesi, Irak’ta Maliki döneminde nerelerde hata yapıldığı konuları  ele alındı.

‘BİLDİRİYİ NİYE İMZALAMADINIZ’

Kerry’nin Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmelerde de ağırlıklı olarak IŞİD konusu ele alındı. Kerry, Erdoğan ve Davutoğlu’ndan Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde IŞİD’le mücadele gündemiyle yapılan zirvenin sonundaki bildirgeyi Türkiye’nin neden imzalamadığını açıklamalarını istedi.
 
Aydınlık / 13.09.2014