23 Eylül 2014 Salı

Rusya: Bu bir saldırı emridir

 
Rusya, ABD’nin IŞİD’e karşı Şam yönetiminden izin almadan ya da BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan Suriye’de hava saldırısı düzenlemesini, bu ülkeye karşı saldırı olarak göreceklerini açıkladı.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, “ABD Başkanı Amerikan güçlerinin Şam’da meşru hükümetin onayını almadan IŞİD hedeflerine karşı saldırı düzenleyeceklerini açıkladı. BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan bu yönde yapılacak bir operasyon saldırı niteliğindedir ve uluslar arası hukukun en büyük ölçüde ihlalidir” uyarısında bulundu.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı operasyon yapan ABD savaş uçaklarının Suriye lideri Beşar Esad’a bağlı askeri birlikleri vurmasından endişe ettiklerini açıklamıştı. Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, “Bizim sadece Suriye topraklarında IŞİD’e yönelik alana saldırı yapacakları konusunda şüphelerimiz var. Burada  Esad’in pozisyonunu zayıflatmak için hükümet güçleri de bombalanabilir” dedi.

Esad’a karşı dış askeri müdahalenin BM Güvenlik Konseyi’nden geçmesine bugüne kadar izin vermeyen Moskova, bölgedeki gelişmeleri yakından izliyor. Esad yönetimini devirmek için radikal unsurların desteklenmesine karşı çıkan Moskova, uluslararası terör örgütü ile bağlantılı grupların daha sonra Rusya ya da Avrupa ülkelerine yönelmeyeceğini kimsenin garanti edemeyeceğini savunmuştu.
 
Aydınlık / 12.09.2014