17 Eylül 2014 Çarşamba

Kılıçdaroğlu’nun kimlik beyanı: Ben Dersimli Kemal özerklik şartını kabul edeceğim


CHP’nin 18. Olağanüstü Kurultayı, dün Ankara’da büyük bir katılımla başladı. Genel Başkanlık yarışını Kemal Kılıçdaroğlu yeniden kazansa da diğer aday Muharrem İnce aldığı yüksek oy oranıyla ciddi bir rakip olacağını gösterdi.

CHP’de “baskın kurultay”ın ilk günü tamamlandı . 30 Mart ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ağır bir yenilgi ile çıkan Kemal Kılıçdaroğlu, Kurultay delegelerinin çoğunluğu tarafından yeniden genel başkan seçildi. CHP’nin, Türkiye için kritik önemde olan 2015 seçimlerine Kılıçdaroğlu yönetiminde gireceği kesinleşti.

Kurultay’da Kılıçdaroğlu’nun birkaç kez “Ben Dersimli Kemal’im” demesi dikkat çekti. Kılıçdaroğlu konuşmasında “Yerel Yönetimler Özerklik Şartı”nı mutlaka uygulayacaklarını bildirdi.

CHP 18. Olağanüstü Kurultay’ı ATO Kongre Merkezi’nde yapıldı. Salonun yetersizliği nedeniyle birçok partili salona giremedi. Kılıçdaroğlu taraftarlarının hakim olduğu salonda, Genel Merkez’in belirlediği pankartlarının dışında pankart asılmasına izin verilmedi. Salon dışında ise CHP’li Beşiktaş Belediyesi’nin taşeron işçileri eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.

Kurultay Divan Başkanlığına oy birliği ile CHP Grup başkanvekili Engin Altay getirildi. Bin 216 delegeden oluşan kurultayda Muharrem İnce 177, Kılıçdaroğlu ise 944 delegenin imzası ile genel başkanlığa önerildi. CHP’li delegelerden sadece 95’inin adaylardan herhangi biri için imza vermemesi dikkat çekti.

‘İKTİDAR OLMAK İÇİN KENDİMİZ OLACAĞIZ’


Kurultayda ilk konuşmayı CHP Genel Başkanına karşı aday olan Muharrem İnce yaptı. Konuşmasına Hasan Hüseyin Korkmazgil’in “Acıyı bal eyledik” şiirini okuyarak başlayan İnce, Kılıçdaroğlu’nun politikalarını, “İktidar olmak için önce kendimiz olacağız, önce devrimciliğimizi, önce solculuğumuzu hatırlayacağız” diye eleştirdi.

Seçilmesi halinde tüzük değişikliği yapacağı sözünü veren İnce, “Artık bu partide genel başkanın ne zaman seçileceği, ne zaman istifa edeceği tartışılmayacak, tüzükte yazacak. Tüzük diyecek ki, ‘Genel başkan olduktan sonra ilk iki seçimde partiyi birinci partiyi yapamazsan gidersin. Bu Sayın Kılıçdaroğlu için de geçerli olacak, benim için de geçerli olacak. Hiçbir genel başkan artık ‘anlamlı oy kaybından’ söz edemeyecek. Artık CHP rakiplerinin karışma ihtimalinden, Bülent Arınç ve Tayyip Erdoğan’ın kavgasından, Abdullah Gül’le çekişmesinden medet uman bir parti olmayacak” ifadelerini kullandı.

BEKAROĞLU ELEŞTİRİSİ


Kılıçdaroğlu’nun sağdan yaptığı transfer isimlere tepki gösteren İnce, “Bizim sorunumuz bu değerleri benimsememiş, özümsememiş, kendi siyasi kulvarında başarısız olmuş, kendi partisini batırmış, kendi partisini başarıya ulaştıramamış insanları CHP’nin kurtarıcı gibi görmesindedir. Bu zihniyet CHP’yi başarıya götüremez. Çünkü bu düşüncenin özgüveni yoktur” dedi.

CHP’nin sağdan ve soldan oy alabileceğini belirten İnce, Yalova örneğini vererek, “Şımarıklık yapıyor değilim. Ama Yalova’da seçimler iptal olduğunda devlet oradaydı, bütün büyükşehir belediye başkanları oradaydı, Başbakan oradaydı. Sağcılaşmadan sağdan oy aldık. Dik durarak aldık. Emin olun Türkiye’de de bunu başarabiliriz. Ecevit yüzde 42 aldı biz de alabiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi yöntemini de eleştiren İnce, “Partinin 3 grup başkanvekilinden birisiyim, televizyondan öğrendim cumhurbaşkanı adayımızı. PM üyeleri, milletvekilleri kimse bilmiyor. Sadece Sayın Genel Başkan biliyor. Anket yapıldı milletvekillerimize. Size anket yapıldı, içinizden bir Allah’ın kulu Ekmeleddin İhsanoğlu yazdınız mı? O zaman o anketi niye yaptınız?” diye sordu.

‘RİSK DEĞİL ÖNGÖRÜSÜZLÜK’


Kılıçdaroğlu’nun İhsanoğlu’nun adaylığı için “risk aldım” dediğini anımsatan  İnce, “Sayın Genel Başkan ile ayrıştığım yer şurası. Ben Ekmeleddin İhsanoğlu adını duyduğum anda risk falan görmedim, yüzde yüz başarısızlık, bu risk değil ki. Tayyip Erdoğan gibi birinin karşısına meydanlara çıkamayan, miting yapamayan birinin seçim kazanma ihtimalini nasıl görüyorsunuz. Bu risk değil, bu öngörüsüzlük, bu siyaseti bilmemektir” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu ile kişisel olarak hiçbir sorunu olmadığını belirten İnce, “Benim Sayın Kılıçdaroğlu’nun namuslu bir adam olduğundan hiç şüphem yok. Ama uyguladığı yanlış politikalarla Erdoğan’a cumhurbaşkanlığını hediye etti. Ben bunu hazmedemiyorum. Hazmetmeyeceğim. Hazmedenler hazmetsin” dedi.

“Kılıçdaroğlu’nun “Disiplin olacak” sözlerini de eleştiren İnce “Disiplinsiz davranan Sayın Kılıçdaroğlu’nun kendisi. Parti Meclisi’ni dinlemedi. Tek başına karar verdi. Bir disiplinsizlik varsa disiplinsizliği yapan kendisidir. Kendisi disiplinsizlik yapmıştır” dedi.

‘ÖNSEÇİME GİTMEK İSTİYORUM’


“Benim amacım umudun CHP’sini, başarının CHP’sini yaratmaktır” diyen İnce, “Sen hiç önseçimle geldin mi diye soruyorlar. Ben merkez yoklamasından geldim önseçime gitmek istiyorum. Sayın Kılıçdaroğlu özgür CHP, demokrat CHP parti içi demokrasi diyerek geldi tek adamlığa doğru gidiyor, aramızdaki fark bu” ifadesini kullandı.

‘DİKTATÖRE KARŞI DİRENİŞ HAKTIR’

Sözlerini, “Türkiye’de bir zalim diktatörleşiyor” diye sürdüren İnce, “Erdoğan diktatörleşiyorsa direniş haktır. Bu direnişin başına geçmek için buradayım. Ben başınızı dik gezdirmek için buradayım. Balkondan konuşan faşist lideri meydanlarda konuşan bir solcu lider olarak susturmak için buradayım” ifadelerini kullandı.

‘2015 SEÇİMLERİ KÖPRÜDEN ÖNCEKİ SON ÇIKIŞ’


İnce 2015’deki seçimlerin bir kader seçimi olacağını belirterek, “Bu köprüden önceki son çıkıştır. Eğer yüzde 24 bandında bir oy alırsa, Erdoğan başkan olacak, ondan sonra CHP’ye kimin genel başkan olduğunun hiçbir önemi olmayacak” diye konuştu.

‘BUNLARDAN PARTİYİ TEMİZLEYECEĞİM’


Daha sonra kürsüye gelen Kemal Kılıçdaroğlu,  “CHP sağa kayıyor, Atatürk’ü dışlıyor” şeklindeki eleştirilere yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu’nun, cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki başarısızlık, F tipi örgütle ilişki eleştirilerine ise yanıt vermedi.

“CHP çağdaş bir partidir. CHP’nin genlerinde Kuva-yı Milliye vardır” diyen Kılıçdaroğlu, “Bir ülkeyi yönetirken ya ülkeyi ileriye taşırsınız ya da geriye götürürsünüz. İçinde yaşadığımız tablo Türkiye’nin çağdaşlıktan kopuşudur. CHP üç büyük devrimin altında imzası olan partidir. CHP cumhuriyeti kuran partidir. CHP çok partili rejimi getiren partidir. Şimdi ikinci değil dördüncü devrime hazırlanıyoruz. Özgürlük ve demokrasi devrimi” dedi.

MUHALİFLERE KAPIYI GÖSTERDİ


“Biz iktidara nasıl geleceğiz?” sorusunu
 soran Kılıçdaroğlu “Çok başlılıkla değil güçlü liderlikle. Bölünmüşlükle değil örgütsel birlik. Tek adamlıkla değil uyum içinde çalışan inançlı kişiler lazım” formülü ile iktidara geleceklerini önü sürdü.

Partide herkesin ayrı telden çalmasına izin vermeyeceğini yineleyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

 “Demokrasi ortak ses çıkarmaktır. Farklı ses çıkaranların ayrılacakları yer vardır. Bu kurultay asla bir tasfiye kurultayı değil. Tasfiye değil ama birlikten yanayız. Bir karar çıkıp da onaylanırsa hiç kimse çıkıp TV ekranlarında konuşamaz. Buna izin vermeyeceğim. CHP bir düşünce kuruluşu değil.”

‘ÖZERKLİK ŞARTINI MUTLAKA GETİRECEĞİZ’


Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra “açılım” konusundaki tavrını açıkladı.

“CHP iktidarında yerel yönetim özerklik şartını mutlaka getireceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, Kürt sorunun da kesinlikle silahla çözülemeyeceğini iddia etti. Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri “Kılıçdaroğlu da PKK ile müzakereden yana” diye yorumlandı. Kılıçdaroğlu’nun bu görüşlerini kurultayda da tekrarladığına özel vurgu yapması, “açılım” desteğinin kurultayda onaylatılması gayreti olarak değerlendirildi.

“CHP’ye elitist bir parti denildiğini anımsatan
Kemal Kılıçdaroğlu, “Elitlere saygım var, aydındır. Ama bir elitistler var. Rakı sofralarında Türkiye’yi kurtarırlar. Bunlardan partiyi temizleyeceğim. Bunu herkes iyi bilsin. Bana çalışan adam lazım, rakı sofralarında konuşan adam değil, bunları partiden temizleyeceğim. Elitizmi reddediyorum” diye konuştu.

‘DERSİMLİ KEMAL’İM’ VURGUSU


Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında “Ben Dersimli Kemal’im” demesi ve bu sözü sık sık  tekrarlaması dikkat çekti.  Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri üzerine salonda “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı atıldı.

CHP ANCAK KENDİ İÇİNDE TARTIŞIR


Kemal Kılıçdaroğlu, CHP 18. Olağanüstü Kurultayında, genel başkanlık seçimini kazanmasının ardından partililere hitap etti. Kılıçdaroğlu, “Artık ayrılık, gayrılık yok. Artık birleşe birleşe kazanacağız” dedi.

Rakibi Muharrem İnce’yi de kürsüye çağıran Kılıçdaroğlu, “CHP kendi içinde tartışır. Ama bunu büyük bir disiplin içinde yerine getireceğiz. Bu konuda size söz verdim, sözüm söz” diye konuştu. Partililere teşekkür eden Kılıçdaroğlu’nun “Kuzey Kore’nin kurultayı değil burası, Türkiye Cumhuriyeti’nde CHP’nin kurultayı. Şükranlarımı sunuyorum” demesi dikkat çekti.

‘ARTIK RAKİBİM DEĞİL‘


 Muharrem İnce ise yaptığı konuşmada “Bir saat öncesinde Sayın Kılıçdaroğlu, benim rakibimdi, şimdi benim rakibim değil benim genel başkanım. Bu yağma düzeninden, faşist diktatörden kurtulmak için elimden ne geliyorsa onu yapacağım. Bana oy veren, vermeyen bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.   

İMZA VEREN DELEGENİN OYUNU ALAMADI

CHP’nin Olağanüstü Kurultay’ında Kemal Kılıçdaroğlu 740 oyla yeniden Genel Başkan seçildi. Muharrem İnce ise 415 oy aldı. Böylece, 1181 delegenin oy kullandığı kurultayda Kılıçdaroğlu yüzde 64.1, Muharrem İnce ise yüzde 35.9 oy aldı. Sonuçların dikkat çeken verisi ise 944 delegenin oyuyla genel başkanlığa aday gösterilen Kılıçdaroğlu’nun 740 oy alması oldu. Yani Kılıçdaroğlu’nu aday gösteren 204 delege, seçimde oyunu vermedi. 177 imzayla genel başkanlığa aday gösterilen İnce ise, imza sayısının çok üstüne çıkarak 415 oy aldı. Öte yandan milletvekilleri ve Parti Meclisi üyelerinin oy kullandığı sandıktan İnce’ye 15 oy çıkması dikkat çekti.

Zihni Erdem / Ankara

Aydınlık / 06.09.2014

Hiç yorum yok :