23 Eylül 2014 Salı

Amerika’nın ortakları terör örgütleri

 
 
ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı oluşturulacak koalisyona terör örgütlerini de dahil etti. Buna göre, uluslararası koalisyona destek veren ülkeler IŞİD’e karşı hava operasyonları düzenleyecek, bununla birlikte Kuzey Irak’ın peşmerge ordusu, PKK, PYD, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Suriye’deki diğer terörist muhalifler de IŞİD’e karadan saldıracak.

Terör örgütü IŞİD’e karşı karadan savaşacak terör örgütlerine silah yardımının yanısıra askeri eğitim verilecek. Başta ABD olmak üzere koalisyondaki ülkeler, söz konusu örgütlerle istihbarat bilgilerini de paylaşacak. Oluşturulacak koalisyonun Suriye muhaliflerini destekleyecek olmasının Suriye’ye savaş ilanı olabileceği konuşulurken, saldırıların PYD’nin de özerklik inşasına destek olacağı da ifade ediliyor.  

‘KÜRT KORİDORU’ GÜNDEME GELEBİLİR

Obama’nın yaptığı açıklamada operasyonun sadece Irak’la sınırlı olmadığını, Suriye’ye de hava saldırısı düzenleyeceklerini vurgulaması koalisyonun geniş bir alanı kapsadığını ortaya koyuyor. ABD ve koalisyon ülkelerinin kara harekatı yapmayacağını ancak 475 yeni ABD’li görevliyi bölgeye göndereceğini vurgulayan Obama, bu ekibin Iraklı ve Kürt kuvvetlerine eğitim, istihbarat ve ekipman desteği sağlayacağını söyledi.

Obama Suriye’de IŞİD haricinde Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve Suriye ordusuna saldıran eli silahlı terör örgütlerini de destekleyeceğini ve askeri yardımlarını artırdığını açıkladı. Yardımın daha da artması için Kongre’den destek bekleyen Obama’nın karada güvendiği kuvvetlerin IŞİD haricindeki terör örgütleri olmasının bölgedeki dengeleri değiştireceğini söyleyen uzmanlar, “Askıda olan Kürt koridorunun yeniden gündeme gelebileceği” konusunda birleşiyor.

SURİYE’YE SALDIRI PLANI

IŞİD terör örgütüne karşı savaşacağını ileri süren ABD Başkanının Esad ile koalisyon kurmaması ve Esad’a karşı diğer terör örgütlerini beslemesi “Dolaylı yoldan Suriye’ye savaş açılıyor” görüşünü öne çıkardı.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Aydınlık yazarı Prof. Dr. Mehmet Yuva, “Türkiye’nin bataklığa çekilmek istendiğini” söyleyerek Ankara’ya yapılan baskıların ülkemizin geleceği açısından son derece tehlikeli olduğunu vurguladı.

‘GERÇEKTEN IŞİD’İ VURURSA SESSİZ KALABİLİR’

ABD’nin Suriye’de yapacağını söylediği hava saldırılarına Suriye’nin tavrının ne olacağı ile ilgili soruya Yuva, “Suriye, ABD ve diğer devletlerin reaksiyonlarını test ediyor. Eğer saldırılar gerçekten IŞİD’e yapılırsa bunu seyreder. Ancak Suriye ordusunun önünü tıkayacak hamlelerde bulunursa, Suriye askeri tesislerini veya askerlerini vurursa Şam’ın tavrı değişir ve gereken müdahaleyi yapar” ifadelerini kullandı.

‘KÜRT ORDUSU OLUŞTURULUYOR’

Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Gürses de ABD’nin bölgedeki planlarının hiç değişmediğini, amacın bir Kürt ordusu oluşturmak ve bunu Suriye’yi zayıflatarak yapmak istediğini belirtti. “Bölgede Müslüman bir İsrail yaratılmak istendiğinin” altını çizen Gürses, peşmerge, PKK ve PYD’ye verilecek silahlarla Kürtlerin güçlendirileceğini ve bölgeye hakim bir güç yapılmak istendiğini söyledi.

Aydınlık yazarı Hasan Bögün de ABD’nin oluşturduğu koalisyonun Suriye’ye saldırma planı için hazırlanmış bir oyun olduğunu, hedefin Suriye olduğunu vurguladı.

Suriye’nin kuzeyini PYD’ye bırakmak istediklerini belirten Bögün, “IŞİD’i besleyen ülkeler zaten bu koalisyondaki ülkeler. Bu terör örgütünü bitirmek bahane, bütün hesap Esad’ı devirmek ve Kürt koridorunu açmak üzerine kuruldu” ifadesini kullandı.

Erdem Atay
Aydınlık / 12.09.2014