3 Eylül 2014 Çarşamba

Emniyet’in Reyhanlı skandalı

emniyetreyhanliskandal
 
Haberi vardı ama önlemedi!
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013 tarihinde meydana gelen ve 53 yurttaşımızın hayatını kaybettiği bombalı saldırıda Hatay Emniyeti’nin büyük kusuru olduğu ortaya çıktı. Reyhanlı davasının iddianamesine göre, basına da daha önce yansıdığı gibi patlamadan üç gün önce, yani 8 Mayıs 2013 tarihinde Hatay Emniyeti’ne bir ihbar telefonu geliyor. İhbarı yapan ismi açıklanmayan kişi, davanın bir numaralı sanığı Nasır Eskiocak ile Yusuf Nazik’in Ankara Kocatepe’de bir bombalı saldırı yapacaklarını ve bombaları Samandağ’dan deniz yoluyla elde edeceklerini iddia ediyor. İddianameye göre Hatay Emniyeti, Eskiocak başta olmak üzere şüphelileri çok sıkı teknik ve fiziki takibe alıyor. Ancak müdahalede bulunmuyor.
 
EMNİYET’İN KUSURU BÜYÜK
Olaya müdahil bir avukat Aydınlık’a verdiği bilgide, “Bu kadar kapsamlı bir ihbar mektubu geliyor. İddianameye göre Emniyet bu adamları takibe alıyor. Hatay gibi Suriye’deki olayların en yakından hissedildiği bir yerde Emniyet bu kadar bilgiye rağmen müdahalede bulunmuyor. Bunun sadece ihmal ve kusurla açıklanması saflık olur” dedi.
 
Davayı yakından takip eden müdahil avukat, bu işte mülki amirlerin de sorumluğu olduğunu belirterek, “Hatay Emniyeti’nin şüphelileri hem telefon hem de teknik takibe almasına rağmen hiçbir şey yapılmamış olmasında dönemin emniyet müdürü, valisi, bütün yetkililerin kusuru var. Mahkemeye sorumlu mülki amirler hakkında soruşturma açıldı mı, açıldıysa nasıl sonuçlandığına ilişkin sorularımızı ilettik. Ancak hala bir cevap alabilmiş değiliz” diye konuştu. Patlamadan günler önce Jandarma, El Nusra örgütü militanlarının bombalı eylem hazırlığında olduğunu hazırladığı istihbarat raporuyla resmi makamlara bildirmişti.
 
Masum Gök /Aydınlık / 29.08.2014