14 Eylül 2014 Pazar

IŞİD tezgahıyla Suriye işgali

 
Amerikalı gazeteci Steven Sotloff’un IŞİD tarafından öldürüldüğü iddiasından sonra Amerika’da askeri kara harekatının yapılması gerektiği konusu ağırlık kazandı. Irak’ın başkenti Bağdat’a 350 asker gönderilmesi ile ABD asker sayısı 820’ye yükseldi.
 
İslam Devleti (IŞİD), Steven Sotloff isimli başka bir Amerikalı gazetecinin daha kafasını keserek öldürmesinden sonra ABD Başkanı Barack Obama, Irak’ın başkenti Bağdat’a 350 asker gönderilmesi talimatını verdi. Karar, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest’in imzasıyla yapılan yazılı açıklama ile duyuruldu.
 
ASKERİ PERSONEL 820’YE ULAŞTI
 
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Bağdat’a ulaşan askeri birlikler ABD büyükelçiliği ve diplomatik personelin korunmasında görev alacak. ABD Savunma Bakanlığı, ABD’nin Irak’ta diplomatik güvenliği sağlamaktan sorumlu toplam askeri personel sayısının 820 civarına ulaşacağını bildirdi. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest ise açıklamada ayrıca, ABD personelinin korunması çabalarının yanında, IŞİD ile mücadele eden Irak hükümetine de destek olmaya devam edeceklerini dile getirdi. Askeri personeller Merkez Kuvvetler Komutanlığı karargah personeli, tıbbi personel, helikopter ve hava irtibat ekibinden oluşacak.
 
Açıklamada, “terör örgütüne karşı geniş çaplı bir uluslararası ittifak ve kapsamlı bir strateji hedeflendiği” belirtildi. Yapılan açıklamalarda ise askeri personel herhangi bir “muharip rol” üstlenmeyeceği bildirildi. Fakat Washington Post’un haberine göre bu olayın, Obama’nın IŞİD’in Suriye’deki karargahlarına askeri harekat yapma düşüncelerini kuvvetlendirdiğini ifade etti. Aynı zamanda Washington Post, bu olayın Obama üzerinde “Suriye’deki IŞİD karargahlarına neden askeri harekatı içeren bir strateji geliştirmedik” şeklinde baskıların artmasına neden olduğunu belirtti. Amerika eski anti-terör bölümü kordinatörü Daniel J. Benjamin, “Obama daha cesur olmalı” dedi. Benjamin, hava saldırılarının yeterli etkiyi yaratmadığını artık ayağımızın toprağa değmesi gerektiğini söyledi.
 
OBAMA DESTEK ARAYIŞINDA
 
Bunun yanı sıra bazı uzmanlar, coğrafi şartlardan dolayı Temmuz ayında başarısızlıkla sonuçlanan Delta Force gibi bir harekatın yine aynı sonucu vereceği konusunda uyarıda bulundu. Beyaz Saray, bir süredir IŞİD’e karşı hava saldırıları düzenlemek ve olası bir kara harekatı için uluslararası arenada destek arıyor. Ayrıca, ABD Başkanı Obama’nın İngiltere’de bugün başlayacak NATO zirvesinde terör örgütüne karşı alınabilecek ek önlemleri gündeme getireceği duyuruldu. Aynı zamanda Beyaz Saray yetkilileri, Obama’nın kara harekatı konusunda temkinli olduğunu ve öncelikle IŞİD’e karşı uluslararası bir koalisyon oluşturma stratejisine odakladığını belirtti. İngiltere Başbakanı David Cameron ise İngiliz halkının tehdit altında olduğunu ve bu tehdidi ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa yapılacağını ifade etti. Ayrıca Cameron, önümüzdeki NATO zirvesinin tarihi bir toplantı olacağını da ekledi.
 
Kara harekatı kararının 4-5 Eylül’de Türkiye’nin de katılacağı NATO toplantısında tartışılacağı tahmin ediliyor. İngiltere’nin de NATO toplantısında ABD gibi IŞİD’e karşı bir koalisyon kurma çalışması yapacağını bildirildi.
 
IŞİD, daha önce James Foley adında bir başka Amerikalı gazetecinin kafasını keserek öldürmüştü. Suriye hükümeti ise Foley’in ölümünün bir yıl önce gerçekleştiğini ve ellerinde bunu kanıtlayacak belgelerin olduğunu açıklamıştı. Aynı zamanda bu bilgilerin Birleşmiş Milletler’in de elinde olduğunu ifade etmişti.
 
Aydınlık / 04.09.2014