23 Eylül 2014 Salı

'Türkiye bildiriyi imzalamadı!'

 
Türkiye’nin, IŞİD’e karşı imzalanacak ABD-Arap ortak bildirisini imzalamayı reddettiği bildirildi. AP haberi son dakika olarak geçti.
 
ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD planını açıklaması sonrası, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bölgedeki müttefikleriyle Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde bir araya geldi. Türkiye, Mısır ve ABD’nin yanı sıra 9 ülkenin daha katıldığı “Terörle Mücadele Toplantısı” Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapıldı. Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, IŞİD’e karşı mücadelede ABD’nin planına destek vereceklerini açıkladı. Toplantı sonrası 10 ülkenin yayınladığı ortak açıklamada, IŞİD’in lojistik ve mali kaynaklarını engellemeye yönelik adımların güçlendirilmesi, yeni Irak hükümetinin desteklenmesi gibi hedefler dile getirildi.
 
Türkiye’nin ortak bildiriye imza atmadığı belirtiliyor. Öğrenilen bilgilere göre Türkiye’nin insani yardıma destek vereceği ileri sürüldü.
 
Sonuç bildirisinde IŞİD saldırılarında zarar gören bölgelerin yeniden inşası için çalışma yapılması kararlaştırıldı. Zirvenin sonuç bildirgesinde örgütün maddi gelirinin kesilmesi ve örgüte katılımların durdurulması konusunda da uzlaşıldı.
 
AMERİKA’DAN TÜRKİYE’YE TEPKİ VAR
 
Toplantıya katılan ülkelerin temsilcileri, IŞİD tehdidinin önlenmesi için alınması gereken önlemler konusunda görüşlerini açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuşmasında, Türkiye’nin bu konudaki görüşlerini dile getirdi.
 
ALMANYA VE İNGİLTERE’DEN RET
 
Arap devletlerin tavrından sonra gözler IŞİD konusunda Türkiye’ye çevrildi. Amerikan medyasında yapılan değerlendirmelerde, Obama’nın, “IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye de adım atmalı, Türkiyesiz bu iş olmaz” açıklamalarına karşın, Türkiye’nin şimdiye kadar net bir tavır almamış olması eleştirildi. Türkiye’nin, 49 Musul Başkonsolosluğu çalışanının IŞİD’in elinde rehin bulunmasının bu tutuma gerekçe olabileceği vurgulandı.Kerry’nin bugün Ankara’ya yapacağı ziyaretin bu bağlamda çok önemli olduğu belirtildi.
 
IŞİD ile mücadelede koalisyona Arap ülkelerinden açık ve direk destek gelirken, İngiltere ve Almanya da bu konuda çekimser kaldı. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ülkesinin Suriye’ye gerçekleştirilecek herhangi bir hava saldırısına destek vermeyeceğini açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, Almanya’nın terör örgütü Suriye’de yapılacak hava operasyonuna katılmayacaklarını söyledi. İki ülkenin IŞİD’e karşı mücadelede Irak’ta katkılarının olup olmayacağı netlik kazanmazken, Obama’nın çağrısına en açık destek Fransa’dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Irak’ta IŞİD’e karşı mücadeleye direk olarak destek vereceklerini söyledi.
 
Aydınlık / 12.09.2014

Hiç yorum yok :