17 Eylül 2014 Çarşamba

NATO’dan Rusya’ya karşı ‘mini’ birlik

 
 
NATO Genel Sekreteri Andre Fogg Rasmussen Rusya’ya karşı 5 bin kişilik bir acil müdahale gücü kurmayı onayladıklarını açıkladı. Birlikte Amerikan, Alman, Fransız, İspanyol, İtalyan askerleri yer almıyor.
 
28 ülkeden liderlerin bir araya geldiği, Galler’in Newport kentindeki NATO zirvesi ikinci günü geride bıraktı. Toplantıda NATO Genel Sekreteri Rasmussen “Rusya tehdidine karşı oluşturulan acil müdahale gücü NATO tarafından onaylandı” dedi. 5 bin kara askeri ve deniz birliklerinden oluşacak müdahale gücünün, ihtiyaç duyulduğu takdirde birkaç gün içinde hazırlanacak bir güç olacağı gelen haberler arasında.

NATO’dan ‘Acil müdahale gücü’

“Acil müdahale gücü” adı altında oluşturulacak birlikte ABD, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Türkiye gibi büyük NATO ülkelerinden asker yok. Bunun yerine Danimarka, Litvanya, Letonya, Estonya, Norveç ve Hollanda’nın asker göndereceği belirtiliyor.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna’nın yanında olduklarını belirtti. Rasmussen zirvenin ilk gününün ardından, Newport’a davet edilen Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’yla ortak bir basın toplantısı düzenledi.

NATO’nun Ukrayna’yla güçlü bir ortaklığı olduğunu ve “bunu daha da güçlendirmekte” kararlı olduklarını söyleyen Rasmussen, Rusya’ya; Kırım’ın ilhakına son verme, Ukrayna’nın doğusundaki olduğu iddia edilen birliklerini geri çekme ve bölgede Rusya yanlısı ayrılıkçılara iddia edildiği gibi silah akışını kesme çağrısında bulundu. Poroşenko ise NATO Zirvesi sırasında ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya liderlerini, Ukrayna’daki son durum ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le temasları hakkında bilgilendirdi.

ABD: Ukrayna’ya müdahil olacağız

ABD Başkanı Barack Obama ile Ukrayna dâhil, bazı AB ülke liderleri, 4 Eylül Perşembe günü yaptıkları görüşmelerde Rusya’ya karşı ilave yaptırım uygulanması gerektiği konusunda birleşti. Açıklamayı ABD Başkanı Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes yaptı. Konuşmasında,”Başkan Obama, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Ukrayna liderleri ile görüştü. Obama ile Avrupalı mevkidaşları Ukrayna’yı ve ülkede demokrasiyi desteklemeye devam edeceklerine söz verdi. Liderler, Ukrayna’nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü açıkça ihlal etmesinden dolayı Rusya’yı kınadı ve gerçekleştirdiği icraatlara karşılık Rusya’nın daha yüksek bedel ödemesi gerektiği konusunda mutabık kaldı” ifadelerini kullanan Rhodes, “Liderler ayrıca ülkesindeki krize politik çözümler arayan Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun çabalarını tamamen desteklediklerini belirtti” dedi.

Ukrayna’nın batısında tatbikat

Bu arada Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar devam ederken NATO, ABD ve “Barış için Ortaklık” ülkelerinin katkıları ile düzenlenecek “Rapid Trident” askeri tatbikatı için hazırlıklar da sürüyor. Nazi çetelerinin güçlü olduğu Ukrayna’nın batısındaki Yavoriv kentinde Uluslararası Barış Koruma ve Güvenlik Merkezi’nde düzenlenecek tatbikat, 15 Eylül’de başlayacak.

26 Eylül’e kadar sürecek tatbikatta, 15 ülkeden bin 300’den fazla askeri personel görev alacak. NATO’nun Ukrayna’ya desteğini gösteren tatbikata Ukrayna’nın yanı sıra ABD, Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Kanada, Gürcistan, İngiltere, Letonya, Litvanya, Moldova, Norveç, Polonya, Romanya ve İspanya katılıyor.
 
‘Rusya’sız çözüm olmaz’
 
NATO’da Ukrayna krizi kapsamında Rusya’ya karşı alınan kararlar ve uygulanması planlanan yaptırımlara karşı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanı Didier Burkhalter, Ukrayna’nın doğusundaki krizin çözümü ve istikrarın onarımı için Batı ülkelerinin Rusya’yla işbirliğinin önemini vurguladı. AGİT Başkanı Burkhalter’in açıklaması, İsviçre hükümetinin internet sitesinden yayınlandı. Burkhalter, “Rusya’nın izolasyonu, mevcut herhangi bir sorunu çözmemekle birlikte, Avrupa ve dışında yeni sorunların doğmasını kışkırtabilir. Bu krizi sadece Rusya’yla birlikte çözebilmemiz durumunda Ukrayna ve Avrupa’ya istikrarı geri getirebiliriz. Bu kriz, Rusya olmadan çözülemez” ifadelerini kullandı.
 
Dış Haber Servisi
 
Aydınlık / 06.09.2014