12 Eylül 2014 Cuma

Der Spiegel dergisi, Uludere olayında istihbaratın TSK’ya Amerika tarafından verildiğini yazdı.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Der Spiegel dergisi, 34 yurttaşın hayatını kaybettiği Uludere olayında istihbaratın TSK’ya Amerika tarafından verildiğini yazdı. Der Spiegel dergisinde yayımlanan haberde Uludere’de 34 kişinin yaşamını yitirdiği bombalama olayına ilişkin çarpıcı bilgiler yer aldı.
 
AYDINLIK ABD’YE İŞARET ETMİŞTİ
 
Habere göre, Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) 2011’in Aralık ayında Irak’tan Türkiye’ye doğru hareketlenen grup hakkında Ankara’yı bilgilendirdi. Havalanan F-16 uçakları da sınırı bombaladı. Ancak konvoyda terörist değil 34 köylünün olduğu ortaya çıktı. Aydınlık Uludere olayını, “İstihbarat Predatörden” başlıklı haberle duyurdu. Habere ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, BDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk ve İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan’ın Aydınlık’a yaptığı açıklamalar şöyle:
 
Bülent Tezcan: Üstünü kapattıkları Uludere olayında dönemin Başbakanı Erdoğan’ın emir verdiğini herkes biliyor. Eğer o süreçteki istihabarat ABD’den geldiyse demek ki Erdoğan ABD ile bir olup Türkiye’yi dinlemiş. İstihbaratı veren ABD, emri veren de Tayyip Erdoğan’dır. Uludere’yi hem istibaratı veren hem de emri verenler yaptı. Birlikte Uludere cinayetinin işlediler. ABD, İngiltere, Almanya bizi dinliyormuş bizimkiler de kendi vatandaşlarını dinliyor.
 
Utku Reyhan: O dönem bu olayların üzerinde durulmadı. Bu konu sadece emri veren komutanların üzerine yıkılmaya çalışıldı. Ancak İşçi Partisi o zamanlar istihbaratın kaynağının ABD olduğunu belgeleri ile birlikte açıklamıştı. Şimdi Der Spiegel’in ortaya çıkardığı Snowden kaynaklı haber bunu teyit etmiş oldu. Partimizin ve Aydınlık gazetesinin Uludere cinayetinin ardından sonra gösterdiği tutumunun da doğru olduğu kanıtlamış oldu. Bu da, ABD’nin Türkiye’de Türk, Kürt savaşı çıkarma senaryolarının bir parçası olduğu anlamına geliyor.
 
Aysel Tuğluk: Zaten bu istihbarat paylaşımının her zaman olduğunu biliyoruz. Uludere’nin sorumluları kimlerse ortaya çıkmalıdır. Zaten şu ana kadar açıklanmaması da işin içerisinde başka türden olayların olduğunu gösteriyor. Üst düzey sorumlular olduğu için bu olayın üzeri kapatılıyor. Bu işlerin içerisinde kim varsa hesap verecektir. Uludere hiçbir şekilde unutulacak bir olay değildir.
 
Seda Akyüz / AYDINLIK / 02.09.2014