PKK'ya söz verdik geri dönüş yok
PKK’lıların 2009 yılında Habur’dan girişi sonrası şov yapacaklarının önceden hükümete bildirildiği ancak hükümetin ‘PKK’ya söz verdik geri dönüş yok’ dediği ortaya çıktı.
Aydınlık, 2009 yılında yaşanan ve “Habur açılımı” olarak adlandırılan olayla ilgili bir gerçeğe daha ulaştı. Edinilen bilgilere göre, hükümet MİT’le birlikte “Habur açılımını” örgütlerken askeri istihbarat PKK’nın Habur girişi sonrasındaki planlarına ulaştı.
PKK’nın Habur’dan girişi şova dönüştüreceğini belirledi. Konu Genelkurmay’da en üst düzeyde ele alındı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanını MİT Müsteşarı Emre Taner’e göndererek durumu anlatmasını istedi.
GENELKURMAY'A ‘BİR SORUN ÇIKMAYACAK’ DENMİŞ
Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı, Emre Taner’e giderek PKK’nın niyetlerini ayrıntılarıyla anlattı. MİT Müsteşarı Emre Taner, “Her şeyin planlandığını, bir sorun çıkmayacağını” bildirdi. PKK’nın Avrupa’daki temsilcileriyle temasların sürdüğü, geri dönüşlerin devamının geleceğini ifade etti. Daha sonra hükümetten de, “Artık çok geç. PKK’ya söz verdik, geri dönüş yok” yanıtı geldiği belirlendi.
Konu ile ilgili olarak Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin olayı doğruladı. Pekin, “Biz istihbarat aldık gerekli yerlere bildirdik. Dönemin MİT Müsteşarı ile bizzat ben görüştüm. Genelkurmay Başkanı’nın ve MİT Müsteşarı’nın hükümetle görüşmelerini ise bilemiyorum” dedi.
PKK HABUR SONRASI GÜÇLENDİ
10 Mart 2009 tarihinde Abdullah Gül’ün Tahran ziyareti sırasında yaptığı “iyi şeyler olacak” açıklamasının ardından “Habur açılımı” olarak adlandırılan olay gündeme geldi. 19 Ekim 2009’da Kandil’den gelen 34 PKK’lı Habur’da devlet töreniyle karşılandı. PKK’lılar için çadır mahkemesi kuruldu. PKK’lılar “tahrik” olmasın diye çadır mahkemesindeki Türk bayrağı ve Atatürk resimleri indirildi. PKK’lılar pişmanlık yasası çerçevesince serbest bırakılırken, çadır mahkemelerinde ilginç diyaloglar da yaşandı. Hakim PKK’lılara “Pişman mısınız?” diye sormuş, PKK’lılar da “hayır pişman değiliz. Önder Abdullah Öcalan’ın talimatıyla geldik” yanıtını verince hakimler, “yok yok pişmansınızdır” deyip buna göre tutanak düzenlemişlerdi.
PKK’lılar daha sonra otobüslerle il il, ilçe ilçe gezdirilerek zafer gösterileri yapmışlardı. Habur sonrasında bölgede görev yapan güvenlik birimlerinin PKK ile mücadelesi mülki amirler üzerinden engellenmişti. Habur sonrası PKK hızla büyümüş ve bölgede psikolojik üstünlük sağlayarak inisiyatifi ele geçirmişti.
AYDINLIK / 02.09.2014