23 Eylül 2014 Salı

Hagel eli boş döndü devreye Obama girdi


ABD, Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı yürütmeyi planladığı saldırılar için Türkiye’yi ikna edemedi. New York Times gazetesi ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın Türkiye’den eli boş döndüğünü ve ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’yi uluslararası koalisyona ikna etmek için yollar aradığını yazdı.
 
ABD ile birlikte hareket etme teklifine Ankara’nın ret cevabı, Obama’yı harekete geçirdi. Uluslararası koalisyon oluşturmak isteyen ve bu amaçla Hagel’i Türkiye’ye gönderen Obama, istediği koalisyonu başaramadı. Gazete, Hagel’in Türkiye’den bu anlamda herhangi bir destek sözü alamadığını yazdı.
 
New York Times’ta yer alan haberde, Obama’nın Türkiye ve Suudi Arabistan’ı IŞİD’e karşı yürütülecek saldırılara ortak etmek istediği belirtildi. Ancak, Türkiye’nin IŞİD tarafından rehin alınan 49 Türk vatandaşının hayatını tehlikeye atmamak adına ABD ile birlikte IŞİD’e karşı direkt bir saldırının içerisinde olmayacağı, ABD’li bakana açık bir şekilde dile getirildi.
 
TÜRKİYE’Lİ SURİYE PLANI
 
Haberde, Obama’nın IŞİD’in Suriye’deki mevzillerine hava baskınlarına izin vermeye hazır olduğu ama hâlâ “bir dizi meydan okuma ile boğuştuğu” ifade edildi. Başlıca ”meydan okumalar” arasında ise Türkiye’yi koalisyona dahil etme zorluğu örnek gösterildi. Gazeteye göre, üst düzey bir yönetim yetkilisinin Salı günü Başkan Obama’nın Suriye’deki IŞİD mevkilerine hava baskınlarına izin vermeye hazır olduğunu söyledi. Böylece, IŞİD’e karşı askeri operasyonun yeni ve öngörülemez bir alana doğru genişletileceğini belirten gazete şöyle devam etti:
 
‘ESAD’A YARDIMCI OLMADAN...’
 
“Ancak Sayın Obama, hâlâ bir dizi meydan okumalarla boğuşuyor. Bunlar arasında da Suriye içinde IŞİD ile savaşacak bir kara gücünün nasıl eğitileceği ve silahlandıracağı, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a yardımcı olmadan nasıl müdahale edileceği ile Türkiye ve Suudi Arabistan gibi potansiyel isteksiz ortaklarını nasıl (koalisyona) dahil edileceği de var.”
Gazetede bir Türk yetkilinin sözlerine de yer veriliyor: “Bir Türk yetkilisi, IŞİD ile mücadele için Suriyeli isyancılara gönderilen silahların Türkiye’nin bir terör örgütü olarak gördüğü Kürt savaşçılarının eline geçmesi kaygısını dile getirdi.”
 
Genelkurmay’dan ‘Hagel’ açıklaması
 
Genelkurmay Başkanlığı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel arasındaki görüşmeye ilişkin çıkan bazı haberlerle ilgili bir açıklama yaptı. Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “08 Eylül 2014 tarihinde Genelkurmay Başkanı’nın ABD Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak bazı günlük gazetelerde belirtilen hususlar hayal mahsulü olup, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.
 
IŞİD’e karşı askeri operasyon gündeme geldikten sonra ve NATO toplantısı ardından Türkiye’ye gelen ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in, TSK’yı IŞİD’e karşı bölge ülkelerinden oluşacak bir koalisyon gücüne ikna etmeye çalıştığı gündeme gelmiş, TSK’nın da ABD tarafına bu öneriye sıcak bakmadıklarını ilettiği haberleri kamuoyuna yansımıştı. Askerin, olası bir muharip güçte yer almak yerine istihbarat paylaşımı yapmak ve sınır güvenliğini artırmak önerisi yaptığının dile getirildiği de öne sürülmüştü. Necdet Özel’in Hagel’e “Türkiye’den tek uçak kalkamaz” dediği de haberleştirilmişti.
 
11.09.2014 / Aydınlık