19 Eylül 2014 Cuma

MEHMET ALİ GÜLLER/ ABD'nin Yeni Ortadoğu Planı

Önce NATO'nun Galler Zirvesi, ardından da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in ayrı ayrı başladıkları bölge turu, ABD'nin "Yeni Ortadoğu Planı"nın çerçevesini ortaya çıkardı.
 
Bu çerçeveye Beyaz Saray yetlililerinin New York Times ve Washington Post'a servis ettiği özel bilgileri de eklediğimizde, çerçeve daha da netleşmektedir.
 
Tümünün birden bir özetini ve kamuoyuna sunulabilecek halini de dünya bugün ABD Başkanı Barack Obama'dan öğrenecek: ABD'nin IŞİD'e karşı izleyeceği strateji...
 
İşte Obama'nın bazı bölümlerini zorunlu olarak sansürleyerek anlatacağı bu stratejinin ayrıntıları ve üç aşamalı Yeni Ortadoğu Planı:
 
1. AŞAMA: KÜRT BİRLİĞİ
 
1) ABD hava saldırısını sürdürecek ve artıracak.
 
Washington'un hava saldırısının askeri hedefleri şunlardır:
 
a) Kürt bölgesine koruma kalkanı oluşturmak.
b) IŞİD'i baskılayarak istenilen koridora sokmak.
 
Washington'un hava saldırısının siyasi hedefleri ise şunlardır:
 
a) Kürt Birliğini (KDP-PKK ortaklığı) sağlamak.
 
KDP, PKK'ye inisiyatif kazandıracak bu yeni hamle karşısında tedirgin. Zira birliğin ABD'nin ana Kürt stratejisinde PKK'nin başat rolü kapması olduğunu en iyi Barzani bilmektedir.
 
b) Türkiye'yi bu birliği kabule mecbur etmek.
 
AKP Hükümeti, KDP ile PKK arasınaki çelişkileri Açılım'ın müzakerelerinde bir avantaja dönüştürüyordu ve şimdi bunu kaybetmenin elini zayıflatabileceğinden endişe ediyor.
 
ABD, NATO'nun "çekirdek kolaisyonu"na kattığı ve üslerini kullanacağı Türkiye'nin mecburen bu girdaba gireceğini hesaplıyor. Bu noktada TSK'nin AKP'ye rağmen yapacağı itirazlar önem kazanmaktadır.
 
c) İran'ın KYB'den sonra Barzani'yi de denetlemesini engellemek.
 
ABD bu aşamada, bir iç bir de dış halkalı iki ayrı cephe kuracak. Dış halkadaki cephe, Galler'de karara bağlanan NATO'nun "çekirdek kolaisyonu"dur. İç halkadaki cephe ise bölge ülkelerinden oluşacak "Sünni" cephedir. Türkiye, her iki cephenin ortak üyesi olarak koordinasyon yürütecektir.
 
2. AŞAMA: IRAK'IN KONTROLÜ
 
İkinci aşama, Irak'ın yeniden denetlenmesi aşamasıdır. Ama belirtelim, birinci aşama, Yeni Ortadoğu Planı'nın ikinci aşamasının içinde de sürecektir. Bu aşamada şunlar vardır:
 
1) ABD'nin Irak'ı denetleyebilmesinin önündeki en önemli engel Nuri El Maliki'ydi. Washignton, IŞİD'in Musul'u işgaliyle ortaya çıkan konjonktürde bunu kısmen başardı ve Abadi'ye hükümet kurdurdu.
 
Ama kısmen diyoruz zira arkasında büyük bir kuvvet desteği olan Maliki, yine de Cumhurbaşkanı Yardımcısı seçilerek kenara çekilmeyeceğini ilan etti.
 
ABD, şimdi Abadi hükümetine dayanarak, Irak devletine yeniden nüfuz edecek. Burada kilit önemde olan adres, Rusya'nın askeri yardımlarının yarattığı etkiyle eksen değiştiren Savunma Bakanlığı ve Irak Ordusudur.
 
2) ABD, KDP ile derin çelişmeleri bulunan KYB ve Goran'a etki etmeye, onları İran'ın denetimden çıkarmaya çalışacaktır.
 
Bunun için anahtar, IŞİD'e karşı her üç Kürt örgütünü de desteklemek, askeri yardım yapmak ve silah vermektir.
 
ABD bu süreçte KDP ve KYB peşmerglerini birleştirmeyi ve onları dağ dışında çölde de savaşabilen bir askeri yapıya dönüştürmeyi istemektedir.
 
3) ABD Yeni Ortadoğu Planı'nın bu aşamasında ayrıca Irak'ın orta bölgesindeki Sünni aşiretleri desteklemeyi, onlara askeri eğitim vererek kontrolü altına almayı hedeflemektedir.
 
4) Bu aşamanın en önemli hedeflerinden biri de Suriye'yle ilgilidir ve ABD üçüncü aşamaya hazırlık anlamında Suriye'deki "ılımlı" grupları silahlandırmayı ve onları Şam'a karşı desteklemeyi artırarak sürdürecektir.
 
ABD, Suriyeli muhalif gruplara verdiği "özel savaş" eğitiminin sonucunda, onları Şam'ı zorlayacak türden bombalı eylemlere yönlendirecek.
 
3. AŞAMA: SURİYE'YE MÜDAHALE
 
ABD'nin Yeni Ortadoğu Planı'nın üçüncü aşaması doğrudan Suriye'yle ilgilidir. Bu aşamadaki hedefler şunlardır:
 
1) Birinci aşamada hava saldırısıyla Suriye'ye doğru bir koridora yönlendirilen IŞİD'in bastırılması bahanesiyle Suriye'ye hava saldırısı başlatılacaktır.
 
2) İkinci aşamada "özel savaş" eğitimiyle desteklenen "ılımlı" gruplar ABD hava desteğiyle eylemlerini artıracak ve güneye doğru yönelecektir.
 
3) Tıpkı 24 yıl önce Irak'ta yapıldığı gibi Suriye'nin kuzeyine bir hat çekilecek ve Şam yönetiminin o bölgeye müdahalesinin önüne geçilmeye çalışılacak. ABD bu yolla Şam'ı Suriye'nin kuzeyinin özerkliğine mecbur etmeye çalışacak.
 
Ve sonuçta ABD Irak'ın kuzeyini Suriye'nin kuzeyinden Doğu Akdeniz'e bağlamak şeklindeki Kürt Koridoru'nu gerçekleştirmiş olacak.
 
Ayrıntılarını yazdığımız bu üç aşamalı planlamayı yapan Pentagon yetkililerine göre aşamalar 36 ayda gerçekleşecek! (New York Times, 8 Eylül 2014)
Peki gerçekleşebilecek mi? Bize göre kesinlikle mümkün değil!
 
Mehmet Ali Güller / Aydınlık / 10.09.2014