24 Eylül 2014 Çarşamba

Suriye’ye saldırı birliği


Amerika Birleşik Devletleri’nin IŞİD’e yönelik 4 aşamalı eylem planı bölgede kaderini batılı ülkelere bağlayan yapıları hareketlendirdi. Mesut Barzani tank isterken, Suriyeli muhalifler İsrail’den yardım istedi

ABD Başkanı Barack Obama’nın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı oluşturmak istediği koalisyonda PKK, PYD, Peşmerge, Özgür Suriye Ordusu ve bölgedeki diğer “İslamcı” teröristleri kullanacak.  IŞİD gerekçesiyle Suriye’de de operasyonlar yapmayı planlayan ABD, bu saldırılar sırasında karada savaşacak olan terör örgütlerini de besleyecek. ABD’nin saldırı kararını memnuniyetle karşılayanlar şimdi yeni planları için ABD ve Avrupa’dan silah ve para desteği istiyor. İsrail’i de yanlarına çekmek isteyen Suriyeli teröristler de harekete geçmiş durumda.

‘ABD’DEN TANK İSTİYORUZ’

MBC News televizyonunda yayımlanan “60 Minutes” programına konuk olan Mesut Barzani’nin oğlu Mesrur Barzani, ABD’nin hava operasyonlarının IŞİD’i zayıflattığını belirterek operasyon alanının genişletilmesini istedi ve “ABD’nin hava saldırıları çok yararlı oldu. Peşmerge güçleri bunu her zaman takdirle anıyor; ancak bu operasyonlar IŞİD’in yenilmesi için yeterli değil, hava operasyonlarının genişletilmesi gerekiyor” dedi.

IŞİD’in Suriye’de, Musul’da ve Telafer’de hala kendini güvende hissettiğini belirten Barzani, IŞİD liderlerinin nereye giderse gitsin kendini güvende hissetmemesi gerektiğini belirtti ve Amerika’dan tank ve helikopter istediklerini söyledi.

7 ÜLKE SİLAH GÖNDERDİ

Öte yandan Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Halgurt Hikmet, Şarku’l Avsat gazetesine verdiği demecinde Kuzey Irak yönetimine şimdiye kadar Amerika, Fransa ve Kanada’nın da yer aldığı 7 ülkenin gelişmiş silah gönderdiğini belirterek Peşmerge güçlerine bu silahlarla ilgili eğitim verilmeye başlandığını açıkladı. Son olarak Kanada’nın verdiği silahların kullanımı konusunda eğitim vermek için 100 eğitmen gönderdiğini belirten Hikmet, Kuzey Irak Bölgesi’ne yapılan askeri yardımların sürdüğünü ifade etti.

‘İSRAİL BİZE YARDIM EDEBİLİR’

Suriye Ulusal Koalisyonu’nun liderlerinden Kemal Lebvani, İsrail’in Herzliya kentinde düzenlenen terörle mücadele konferansına katıldı. Katıldığı konferansta Amerika’nın IŞİD’e yönelik mücadele planını desteklediğini belirten Lebvani, İsrail televizyonlarına verdiği demeçlerde de İsrail’in başta Suriye rejiminden kurtulmak olmak üzere birçok konuda Suriye halkına yardım edebileceğini söyledi.

Lebvani, “Suriye rejiminden kurtulduktan sonra IŞİD tehlikesine karşı reformların ve demokrasinin geliştirilmesinden başka bir yol bulunmamaktadır. IŞİD’in Amerikalıların dediği gibi havadan müdahalelerle yok edilmesi mümkün değildir. Çünkü bu seçenek daha önce Afganistan ve Irak’ta denendi ve başarılı olamadı” dedi.

Suriye Ulusal Koalisyonu sözcülerinden Kemal Lebvani, IŞİD’in Suriye’de yarattığı tehlikeden söz ederek “Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) birçok komutanı benimle temas kurdu ve Suriye topraklarının yüzde 40’ını kontrolü altına alan IŞİD’e biat edeceklerini söyledi” diye konuştu.
 
Aydınlık / 13.09.2014