23 Eylül 2014 Salı

Yunanistan'dan 9 Eylül'de soykırımı inkar yasası


Sözde soykırımın 100'üncü yılı olarak kabul edilen 2015 öncesinde, Amerikan destekli diaspora çalışmalarını hızlandırdı. İlk adım Yunanistan'da atıldı. Yunanistan Meclisi'nde, "sözde Ermeni Soykırımı" iddialarını kabul etmeyenlerin hapis ve para cezasına çarptırılmasını öngören yasa kabul edildi.
 
Ermeni diasporası, soykırım iddialarının 100'üncü yılına denk gelen 2015 öncesinde hamlelerini sıklaştırdı. Yunanistan'da kabul edilen yasaya göre, uluslararası mahkemeler ve Yunan Meclisi'nin tanıdığı soykırımları kasıtlı olarak ve şiddet suçuna neden olacak şekilde inkar edenler cezalandırılacak.
 
Yunanistan Meclisi Ermeni ve Pontus Rum soykırımı iddialarını tanıdığı için, artık Yunanistan'da "Ermeni ve Rum soykırımları yapılmamıştır" demek hapis ve para cezasına neden olacak.
 
Yasada cezalar; 3 ila 6 ay arasında hapis ve 5 bin avro'dan 20 bin avro'ya kadar para cezası olarak belirlendi.
 
9 EYLÜL'DE YASALAŞTI
 
Rusya'nın Sesi Radyosu'nun haberine göre oy çokluğuyla kabul edilen "Yabancı düşmanlığı ve ırkçılıkla mücadele yasası" 42 hayır ve 3 çekimser oya karşın 54 evet oyu kullanıldı.
Ermeni basını yasayı, "soykırımı inkar edenler yüksek miktarda para ve hapis cezasına çarptırılacak" haberiyle duyurdu.
 
Yunanistan Meclisi'nin yasayı, İzmir'in Yunan işgalinden kurtulduğu 9 Eylül'ün yıl dönümünde kabul etmesi de dikkat çekti.
 
Yasanın kabul edilmesi ile, Yunanistan İsviçre ve Slovakya'dan sonra sözde "Ermeni soykırımı"nı kabul etmeyenlere ceza uygulayan üçüncü ülke oldu.
 
Aydınlık / 11.09.2014