19 Eylül 2014 Cuma

MEHMET AKKAYA/ Cumhuriyetin tarımına, CHP döneminde tasfiye...

Tarımda kendine yeten yedi ülkeden biri iken, samana muhtaç hale gelişimizin sorumluları arasında, CHP ve SHP'nin ortak olduğu hükümetlerin payı büyüktür.
 
1991-1999 yılları, OECD, IMF, Dünya Bankası ve AB'nin emri ile özelleştirmelerin hızlandığı ve tarımsal KİT'lerin tasfiye edildiği yıllarıdır.
 
CHP ve SHP hükümetleri bu dönemde, halkın tepkisini yatıştırma ve Cumhuriyetin tarımını yıkma görevini yaptılar.
 
***
Demirel-İnönü Hükümeti (20.11.1991- 25.06.1993) döneminde tarımsal gıdanın pazarlandığı GİMA, şeker üreticisi için kurulan ŞEKERBANK, çay üreticisi için kurulan ÇAYBANK ve pancar üreticisinin sigorta şirketi Şeker Sigorta satıldı.
 
Traktör fabrikaları Türk Traktör ve TRAKMAK, Tat Konserve, MEYSU ve Ankara Halk Ekmek satıldı.
 
Yem ve süt fabrikalarının satışı bu dönemde başladı. Tavşanlı Yem San, Balıksan, ÇUKOYEM, SEK İzmir-Tire ve Çatalca Süt Toplama Merkezleri bu dönemde satıldı.
 
Sümerbank'ın tasfiyesi mağazalarının satılmasıyla başladı. SÜMER'in 291 mağazası ve 4 şirketteki hisseleri satıldı.
 
***
Çiller-Karayalçın Hükümeti (25.06.1993- 05.10.1995) döneminde tarımsal KİT'lerin yıkımı daha da hızlandı.
 
Pancar Motor, Fruko - Tamek, Tamek Gıda, Mekta, Konya Şeker Fabrikası, Hascan Gıda, Toros İlaç Pazarlama, Köyteks Siirt Hazır Giyim Tesisi bu dönemde satıldı.
 
EBK'nın 12 adet kombinası satıldı. Bunlar, Ankara, Afyon, Suluova, Malatya, Kars, Elazığ, Urfa, Tatvan, Bayburt, Bursa, Kastamonu ve Ağrı Et Kombinaları.
 
Köylünün yem alamadığı sürecin temelleri atıldı. 29 adet yem fabrikası ıldı ve kapatıldı. Bunlar, Sivas, Bandırma, Kars, Çaycuma, Adıyaman, Korkuteli, Samsun, Acıpayam, Bursa, Çankırı, Devrekani, Elazığ, Göksun, Yatağan Konya I ve II, Uşak, Kızıltepe, Adapazarı, Erzurum, Siirt, Diyarbakır, Tunceli, Tatvan, Van, İstanbul, Kırklareli, Hilvan, Muş Yem Fabrikaları idi.
 
Köylünün sütünü toplayan ve işleyen merkezler yok edildi. SEK'e ait 28 Süt işletmesi satıldı, bir kısmı kapatıldı. Bunlar, Adana, Afyon, Amasya, Bayburt, Çan, Çankırı, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Havsa, Siverek, Yatağan, Yüksekova, Trabzon, Solaklı, Sinop, Balıkesir, Burdur, İzmir, Lalahan, Muş, Adilcevaz, Sivas, Bolu, Çorum, Elazığ ve İstanbul Süt ve Süt Mamulleri İşletmeleri, Tunceli Süt Toplama Merkezi .
 
SEK'in isim hakkı dahi satıldı bu dönemde.
***
 
Çiller-Baykal Hükümeti (30.10.1995- 06.03.1996) öneminde SEK'in kalan işletmeleri tasfiye edildi. Diyarbakır, Adıyaman, Kastamonu, Devrek ve Silivri Süt ve Süt Mamulleri İşletmeleri satıldı.
 
SÜMERBANK satıldı. Adana, Erzincan, Nevşehir ve Karaman Pamuklu Sanayi İşletmeleri, Eskişehir Basma Sanayi İşletmesi, Hereke Yünlü Sanayi İşletmesi, Şanlıurfa Yün Yapağı İşletmesi 88 mağaza satıldı bu dönemde.
 
TARIMIN DIŞINDA SATILANLAR
 
Demirel-İnönü Hükümeti tarım işletmelerinin dışında, Çamsan, İpragaz, TEO, Ş, İNAS, Çukurova Elektrik, Kepez Elektrik, Sigorta, Gaziantep, İskenderun, Trabzon, , Şanlıurfa, ın, şkale, , Çorum, ve Niğde Çimento Fabrikalarını sattılar.
 
Çiller-Karayalçın Hükümeti, AEG-ETİ A.Ş., İstanbul Demir Çelik Fabrikası, Ş, üneysu, Layne-Bowler, Altek, ÇESTAŞ, Çanakkale Seramik, Nimsa, HAVAŞ, Suntek, Adıyaman Çimento Fabrikası, KÜMAŞ, ÇİNKUR'a ait ğ, Pozantı ve Koyulhisar Maden Sahaları Ruhsatını, SİFAŞ Hisselerini, TURBAN'ın Kemer Marina ve Çeşme Otelini sattılar.
 
Çiller-Baykal Hükümeti ise, ORÜS'ün Ayancık, Devrek, Düzce, Vezirköprü, Pazarköy, Ulupınar, Bafra ve Antalya İşletmelerini, TESTAŞ Aydın Tesisleri, KÖYTAŞ ve Adet B-727 tipi uçak sattılar.
 
***
Okuduğunuz bu tarih, CHP ve SHP'nin, bayraklarındaki Atatürk ilkesi olan devletçiliğe karşı, emperyalizmin devletçiliği tasfiye programının emrine girdiklerini göstermektedir.
 
Mehmet Akkaya / Aydınlık / 10.09.2014