7 Eylül 2014 Pazar

Necdet Özel: Kırmızı çizgiler aşılırsa gereğini yaparız

ozelkirmizicizgi
 
Genelkurmay Başkanı Özel’den açılıma ilişkin ilk çıkış geldi. Özel, ‘Kırmızı çizgiler aşılırsa gereğini yaparız’, ‘ülke bütünlüğü kırmızı çizgimiz’ dedi.

Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Çankaya Köşkü’ndeki 30 Ağustos resepsiyonunda  gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özel’in  verdiği mesajlar şöyle:

‘İÇİNDE YOKUZ’
“Hükümetin bir politikası var, o politika yürüyor. Biz çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz, o çalışmanın içinde yokuz. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay çalışmanın kamu kuruluşlarına gönderileceğini söylemişti, henüz bir şey gönderilmedi. Görürsek biz de görüşlerimizi söyleriz”

ANALAR AĞLAMASIN...
“Kırmızı çizgiler aşılırsa gereğini yapacağımızı söyledik, gereğini de söyleriz. 30 senedir bu mücadeleyi biz yürütüyoruz. Şehit anaları, analar ağlamasın diyorlar. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Ancak bunun yanı sıra ülke bütünlüğü de önemli. Ülke bütünlüğü bizim kırmızı çizgimizdir”.

“Bazı eylemler yapıyorlar. Güneydoğu’da özellikle. Değişen bir şey yok. Her zaman yaptıkları eylemleri yapıyorlar. Yine adam kaçırıyorlar, yol kesiyorlar, karakollara saldırıyorlar, vergi alıyorlar, propaganda yapıyorlar. Biz görevimizi yapıyoruz, sınırda önlemlerimiz devam ediyor. Biz gerekli mücadeleyi yapıyoruz ve bunları da Genelkurmay sitesinden duyuruyoruz. Asayiş, terör ve toplumsal olaylar olarak kategorize edip siteye koyuyoruz. Toplumsal olayların da bizi ilgilendiren kısımlarını koyuyoruz. Koyuyoruz ki ileride hakim-savcı olayları araştırırken bizden bilgi belge isterse bunları verebilelim. Arşivde bulunması gerekiyor.”

TSK’DA F TİPİ ÖRGÜT
“Türk Silahlı Kuvvetleri elinde bilgi ve belgeyle çalışır. Bunun dışında MİT ve emniyetten belge istedik ama bize şu ana kadar bilgi belge gelmiş değil. İmzasız ihbar mektuplarıyla işlem başlatamayız. Türk Silahlı Kuvvetleri hukukun üstünlüğüne inanır, buna göre gereğini yapar.”

BALYOZ DAVASI
“Anayasa Mahkemesi kararını verdi, arkadaşlar özgür. Benim için önemli olan onların özgür olması. Şu an çok rahatım ama davalar henüz sonuçlanmadı. Eğer beraat olursa daha çok mutlu olacağım. Şimdi dileğim beraat olması.”

BEDELLİ ASKERLİK
“Bize resmi bir müracaat, bir çalışma yok şu anda” dedi.

TÖRENE KATILACAK
“O tarihte İstanbul’a gideceğim. Ancak akşam düzenlenecek resepsiyona katılmayı planlıyorum. Hukukun üstünlüğüne ve hukuka inanıyorum. Yargı da bir erktir, TSK buna saygı duyar”
Emekli Orgeneral Edip Başer: Hesaplanmış ve önemli bir açıklama

Eski 2. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Edip Başer, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in açıklamasının  düşünülmüş, hesaplanmış önemli bir açıklama olduğunu söyledi. Başer, “kan akmasın” propagandasıyla sunulan sürecin çok daha fazla kan akmasına yol açabilecek bir süreç olduğunu belirtti.

Edip Başer, Genelkurmay Başkanı  Necdet Özel’in 30 Ağustos resepsiyonunda yaptığı açıklamaları, “açılım”  sürecinden haberdar olmadıkları bilgisini vermesini Aydınlık’a  değerlendirdi. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in açıklamalarının rastgele söylenmiş sözler olmadığı izlenimi edindiğini  ifade eden Başer, Özel’in açıklamasının, düşünülmüş, hesaplanmış önemli açıklamalar olduğunu vurguladı. Başer, “Genelkurmay Başkanı ‘açılım’ denilen sürecin yol haritasından haberdar olmadıklarını ve çalışmaların içinde bulunmadıklarını söylüyor. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri ile ilgili çalışma yapılıyor. Bu işlerde en başta bilgisi olması gereken Türk Silahlı Kuvvetlerinin haberi bulunmuyor. Danışılmıyor bile. İşin içinde olması gereken Genelkurmay yok. Bu olamaz” dedi.

SÖZKONUSU OLAN TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ
Belli insanların kapalı kapılar arkasında terör örgütü ile pazarlık yaptığını kaydeden Başer, “Devletin ilgili kurumlarının haberi olmadan Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren konularda bu tür işlerin yürütülmesi kabul edilemez.  Adına demokrasi denilen bir süreç yaşıyoruz. Ama yapılanların demokrasiyle ilgisi yok. Böyle giderse ‘kan akmasın’ propagandasıyla halka sunulan  bu süreç çok daha fazla kan akmasına yol açacaktır” diye konuştu.

PKK’YA VERİLEN SÖZLER GİZLENİYOR
Türkiye’de tehlikeli ve garip gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Edip Başer şunları söyledi:

“Ülkeyi yönetenler, en son da yeni başbakanın açıklamasında açılım sürecinin tavizsiz olarak devam edeceğini vurguladılar. Belli ki terör örgütüne verilmiş sözler var. Ama verilen sözlerin ne olduğunu TSK bilmiyor. Belli ki TSK’dan gizli işler yapılıyor. O nedenle Genelkurmay Başkanı yol haritasından haberimiz yok diyor. Biz sürekli söyledik. Terör örgütü ile müzakere edilmez, mücadele edilir dedik. Hem de en üst makamlara düşüncelerimizi anlattık. Bugün gelinen noktayı çok önceden kendilerine izah ettik. Ama dinletemedik.”

TSK YIPRATILDIKTAN SONRA BUNLAR OLDU
Türkiye’nin bu noktaya gelmesinden önce TSK’ya ağır darbeler indirildiğini belirten Başer şu görüşleri savundu: “Yıllardır yaşananlar ortada. Terör örgütü ile müzakere aşamasına gelinmeden TSK’ya büyük darbeler vuruldu. Adeta çökertildi. Ne yazık ki yürütülen propaganda etkili oldu. Millet ordusuna sahip çıkmakta zayıf kaldı.  Sonrasında da bugün yaşananlar, terörle müzakere gündeme geldi. Şimdi sürekli ‘kan akmasın’ propagandası yapılıyor. Sözkonusu olan ülkenin geleceği ve  vatansa belli bedellerin ödenmesi gerekir. Babalarımız ,dedelerimiz Kurtuluş Savaşında bedel ödemeselerdi, Türkiye Cumhuriyeti kurulamazdı.”
 
Genelkurmay’ın neden bilgisi yok
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ilk soru önergesi Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in “Çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz. O çalışmanın içinde yokuz” sözüyle ilgili olarak geldi. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Davutoğlu’na, “Çözüm sürecini kaç kişi biliyor? Genelkurmay Başkanı’na ne zaman bilgi vereceksiniz? Org. Özel’in sözünü ettiği ‘kırmızı çizgiler’ aşıldı mı?” diye sordu.

Oran, Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergede şunları sordu:

 TBMM’NİN BİLMEDİĞİ “ÇÖZÜM”Ü KAÇ KİŞİ BİLİYOR?
Davutoğlu’na yönelttiği önergede Umut Oran şu sorulara yanıt verilmesini istedi: Başbakanlık PKK’yı terör örgütü olarak görüyor mu? Genelkurmay’ın neden bilgisi yok? Genelkurmay hangi aşamada öğrenecek? Kırmızı çizgileriniz nedir?
 
Aydınlık / 01.09.2014