Ukrayna’da Kiev yönetimi ile Doğu Ukrayna’daki Kiev karşıtları arasında ilan edilen ateşkes konusunda Avrasya uzmanı Rus stratejist Leonid Savin’in görüşlerine başvurduk. Ateşkes anlaşmasına, Ukrayna Devlet Başkanı Petr Poroşenko ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmelerden sonra varılmıştı. Putin bu anlaşmanın yanında, Ukrayna’yı yeniden ayağa kaldıracak yedi maddelik bir çözüm planı da önermişti.
‘Kiev hayal aleminde’
- Söz konusu ateşkes sizce ciddi mi?
Kiev yönetimi resmi anlamda bir şeyler yapmaya çalışsa da, dışarıda hâlâ “sırf Rus oldukları” için insan öldürecek Nazi çeteleri var. Dolayısıyla öz savunma güçlerinin sivilleri ve kendilerini korumaları gerekiyor. Rusya ve AB’nin dahil olduğu ve durumu denetim altına alacak birleşik bir barış sağlayıcı güç olmadığı sürece, herhangi bir ateşkes girişimi başarısız olur diye düşünüyorum.
- Peki Putin ile Poroşenko’nun vardığı ateşkeste Donetsk ve Lugansk’ın (Doğu Ukrayna) talepleri kabul edildi mi? Rus dili konusundaki haklar vs.?
Kiev diplomasisi çok tuhaf. Kiev’deki siyasiler, başlangıçta almak istedikleri kararın -bir anda- yüzde yüz karşıtı bir karar alabiliyorlar.
Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin talepleri Rus dilinin statüsü ile ilgili değil, tam bağımsızlık yönünde talepleri var.
Bana göre Kiev yönetimi gerçeklik algısını yitirdi, özellikle de Kırım referandumunda sonra. Poroşenko ve şürekası kendi hayali hanedanliklarında yaşıyorlar. Güney Osetya, Abazya, hatta Kosova tecrübeleri uzerinden ders çıkarmadıkları ortada.
Totaliter bir yönetim kurmak istiyorlar ancak artık gerçek bir güce sahip değiller.
ABD’nin Stratejisi
- Ya Kiev’in NATO üyeliği? Bir ateşkes söz konusu olduğuna göre, Moskova Kiev’in NATO’ya dahil olmasını kabul etti mi?
Hayır, Dışişleri Bakanı Lavrov zaten Ukrayna’daki herhangi bir NATO’laşmanın Ukrayna toplumunda daha fazla ayrılığa ve bölünmeye neden olacağını söyledi ve bu konuda haklı.
Çünkü Ukrayna’da millî değerlere önem veren birçok kişi NATO’ya karşı.
Bence olayın aslı şu: ABD askeri yayılmacılığı meşrulaştırmaya ve Soğuk Savaş dönemindeki Anakonda Stratejisi’ni yeniden yürürlüğe sokmaya çalışmaktadır.
- Batı medyasında Putin’in “istesek Kiev’i iki hafta içinde alırız” şeklinde ifadelerde bulunduğu iddia edildi. Bu iddialar doğru mu?
Putin’in sözleri farklıydı...
Ama Rusya Ukrayna’yı gerçekten işgal etmek istese, Rus güçlerinin Kiev’i alması 5-7 gün arası sürer. Artık bir Ukrayna ordusundan söz edemeyiz. Ordu, tam da iki bölgedeki savaşan insanların eylemlerinden dolayı dağıldı. Ya iyi egitimli ve tecrübeli Rus ordusuna bakınca ne demeli?..
Şafak Terzi
Aydınlık / 06.09.2014