3 Eylül 2014 Çarşamba

'Kürtleri 8 ülke silahlandıracak'

kurtlersilahlanma
 
 
ABD ve Irak merkezi hükümetine ilave olarak 7 ülkenin daha Kürt güçlerine silah ve teçhizat sağlama taahhüdünde bulunduğu belirtildi. Açıklamayı ABD Savunma Bakanı Hagel yaptı.
 
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ABD ve Bağdat’taki Irak merkezi hükümetinin desteğine ilaveten, Arnavutluk, Kanada, Hırvatistan, Danimarka, İtalya, Fransa ve İngiltere’nin de Kürt güçlerine acil ihtiyaç duydukları silah ve teçhizatı sağlamaya yardımcı olma taahhüdünde bulunduğunu açıkladı.
 
Hagel, yaptığı yazılı açıklamada, giderek daha fazla sayıda müttefik ve ortaklarının, Irak halkını Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadelesinde desteklemek için gösterdikleri istekliliği takdir ettiklerini belirtti.
 
Irak’ın kuzeyindeki Kürt güçlerinin takviye edilmesi çabalarını hızlandırmak amacıyla iki hafta önce ABD’nin öncülüğünde bir çalışma grubu oluşturduğunu kaydeden Hagel, “ABD ve Bağdat’taki Irak merkezi hükümetin desteğine ilaveten, 7 ülke daha, Kürt güçlerine acil ihtiyaç duydukları silah ve teçhizatı sağlamaya yardımcı olma taahhüdünde bulundu” ifadesini kullandı. Hagel, bu 7 ülkeyi, Arnavutluk, Kanada, Hırvatistan, Danimarka, İtalya, Fransa ve İngiltere şeklinde sıraladı.
 
OPERASYONLAR HIZLANDIRILACAK’
Kürtlere silah ve teçhizat desteği için operasyonların zaten başladığını ve gelecek günlerde daha fazla ülkenin katılacağının beklenmesiyle bunun daha da hızlanacağını kaydeden Hagel, “Bu ülkelerin her birine ABD ordusuyla yan yana çalışmalarından ötürü teşekkür ettiğini” bildirdi.
 
Hagel, şöyle devam etti: “Bağdat’taki Irak merkezi hükümetiyle koordine edilen bu çok uluslu çaba, Kürt güçlerine, IŞİD’den gördükleri acımasız terör tehdidini savuşturmalarında büyük yardım sağlayacak. Irak halkı ve uluslararası camianın IŞİD’in oluşturduğu tehdide karşı koyma kararlılığı daha da artıyor ve ABD, bu çabaya yardımcı olmak için dünya genelindeki dostlarımızla birlikte çalışmayı arzuluyor.”
 
PARLAMENTONUN SİLAH TALEBİNE VETO
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Irak’taki Kürt gruplara silah gönderilmesi için Federal Parlamento’nun karar vermesini isteyen muhalefete “hayır” dedi.
 
Almanya’nın peşmergeye hangi silahları göndereceğinin hafta sonuna kadar netlik kazanacağını belirten Angela Merkel, MDR Televizyonu’na verdiği mülakatta, silah gönderilmesine parlamentonun değil, hükümetin karar vereceğini söyledi. Koalisyonu oluşturan CDU-CSU ve SPD liderlerinin pazar gününe kadar konuyu gözden geçireceğini vurgulayan Merkel, pazartesi günü silah ihracatı konusunda özel oturumla toplanacak Federal Parlamento’da konuya ilişkin sadece bilgi verileceğini açıkladı.
 
Merkel, aşırı İslami grupların Almanya’da terör olayları gerçekleştirme ihtimaline de dikkat çekti. Bir çoğu Almanya’dan olmak üzere, Avrupa’dan IŞİD’e 2 bin dolayında militan katıldığını belirten Angela Merkel, “Tehlike soyut değil, zaten kapıda” diyerek, terör tehlikesinin silah gönderme kararıyla bağının olmadığını dile getirdi. Merkel, Almanya’nın IŞİD’e karşı savaşta peşmergeye silah desteği vermemesi durumunda kaybedeceğinin altını çizdi.
 
Merkel, PKK’nın Kandil lideri Cemil Bayık’ın “Avrupa Birliği ülkeleri bize silah göndersin” talebini reddetiğini açıklamış, “Irak Merkezi Hükümetinin izniyle sadece Kuzey Irak yönetimine silah ve techizat gönderdiklerini” belirtmişti. Parlamento silah gönderme konusunda kararın kendileri tarafından verilmesini talep etmişti.
 
Aydınlık/28.08.2014