14 Eylül 2014 Pazar

Uludere’nin sırrı çözüldü! ABD'den TSK'ya sinyal tuzağı

 
Uzun yıllar bölgede görev yapmış bir komutan, NSA belgelerinde geçen ‘PKK yöneticilerinin telefon pozisyonlarının Türkiye’ye verildiği’ bilgisine atıfta bulunarak, ‘Fehman Hüseyin’in cep telefonu bilgileri ABD’den gelmiş olabilir. Bu bilgi doğruysa Uludere olayında ABD’nin TSK’ya kurduğu anlaşılır’ dedi.
 
ULUDERE’de 35 kişinin ölümü ile sonuçlanan olayla ilgili ayrıntılar ABD Ulusal Güvenlik Merkezi (NSA)’nın sızan belgelerinde yer aldı. ABD’nin PKK’lıların telefon kayıtlarını ve telefonlarının yerini Türk yetkililere verdiği ortaya çıktı. İşin çarpıcı tarafı, F-16 uçakların havalanmasına gerekçe gösterilen PKK yöneticilerinden Fehman Hüseyin’in cep telefonu, nasıl oldu da bombalanan kaçakçı kafilesi arasından sinyal verdi? Askeri uzmanlar, Fehman Hüseyin’in cep telefonu sinyali üzerinden TSK’nın tuzağa düşüldüğü ve kaçakçıların bombalatıldığı görüşünde.
 
Alman “Der Spiegel” dergisi ABD İstihbarat Servisi NSA’nın Türkiye’yi dinlediğini yazdı. Uludere ile ilgili istihbaratın ABD’nin predatorlarından geldiği kaydedilen haberde, ABD’nin “çok gizli” olarak nitelenen belgelerine yer verildi. ABD’nin cep telefonları üzerinden PKK’lıların yerini ve konuşmalarını belirlediği ve Türkiye’ye verdiği ifade edilen haberde, “Bilgi akışı o denli ilerlemiş ki, NSA seçilen PKK yöneticilerinin mobil telefon pozisyonlarını altı saatte bir iletmiş. 2005 yılı sonbaharında, Türkiye’nin askeri bir saldırısı sırasında saatte bir vermiş” denildi.
 
ABD TÜRKİYE’Yİ ALÂRMA GEÇİRDİ’
 
Haberde şu ayrıntılara yer veriliyor: “2011 yılının bir Aralık gecesiydi. O gece, Türk ordusuna ait çok sayıda F-16 savaş uçağı, köylülerin yürüyüş kolunu bombalamıştı. Anlaşılan, Kürt PKK gerillaları oldukları inancıyla bombalanmışlardı. Grup, Kuzey-Irak’tan geri dönmekteydi. Hayvanları, yanı sıra benzin bidonları taşıyorlardı. Kaçakçıydılar, PKK’lı değil. Saldırıda 34 insan hayatını kaybetti.
 
Yürüyüş kolu, havadan, ABD’ye ait bir İnsansız Hava Aracı (İHA) tarafından fark edilmişti. ABD’li uzmanlar, çalışma ortakları Türkleri alarma geçirmişlerdi. Trajik sonlanan aydınlatma uçuşu, Amerikan-Türk istihbarat servislerinin Kürt ayrılıkçılarına karşı oldukça yakın işbirliğinin en somut göstergesiydi.”
 
FEHMAN HÜSEYİN KAÇAKÇILAR ARASINDA’
 
ABD’nin “çok gizli” belgelerinde yer alan bu ifadeler Uludere’de 35 kişinin ölümü ile ilgili meydana gelen olayla ilgili olarak Aydınlık’ta da yayınlanan bir haberi yeniden gündeme getirdi. Aydınlık daha ilk günden beri Uludere’de ABD’nin Türk ordusuna tuzak kurduğuna dikkat çekmişti.
 
Konu ile ilgili olarak Aydınlık’a bilgi veren ve olay sırasında Erhaç Havaalanı’nda görevli olan bir Kurmay Albay, “Terörle mücadele eden güvenlik güçleri uzun bir süreden beri Fehman Hüseyin’in hareketlerini telefonundan takip ediyordu. O gün de Fehman Hüseyin’in PKK’nın mallarını taşıyan köylülerle birlikte olacağı bilgisi geliyor. Fehman Hüseyin’in cep telefonu da aynı yerden sinyal verdi. Gelen istihbarat ile sinyal bilgileri örtüştü. Sonra da o saldırı gerçekleşti” demişti.
 
Olayla ilgili olarak güvenlik birimlerinden yapılan ilk açıklamalarda, gelenler arasında PKK’lı Fehman Hüseyin’in de Türkiye’ye giriş yapan kişiler arasında olduğuna dikkat çekilmişti.
 
PKK’LILARIN POZİSYONU TÜRKİYE’YE VERİLDİ
 
Uzun yıllar bölgede görev yapmış bir komutan, Der Spiegel’de yayınlanan “Mobil telefonları üzerinden PKK yöneticilerinin pozisyonları Türkiye’ye verildiği” bilgisine atıfta bulunarak, “Kurmay Albay’ın söyledikleri ile Der Spiegel’de yayınlanan belgeler paralel. Fehman Hüseyin’in cep telefonu bilgileri ABD’den gelmiş olabilir.
 
Bu bilgi doğru çıkarsa Uludere olayının ABD tarafından Türk Ordusuna kurulmuş bir tuzak olduğu net olarak anlaşılmış olur” dedi.
 
ABD İHA’LARI BÖLGEDE NE ARIYORDU?
 
Aydınlık’ın Uludere olayından bir gün sonraki soruları:
 
- Fehman Hüseyin’in kullandığı telefon o gün orada ne arıyordu?
- Fehman Hüseyin’in telefonlarının dinlendiğini bilenler o telefonu köylülere bilerek mi verdi?
- Yüklerin arasında mıydı, yoksa köylülere ‘bu telefonu Türkiye’ye geçirin orada sizden alacaklar’ mı dendi?
- Tuzak, telefon sinyali üzerinden mi kuruldu?
- Silahlı ABD insansız hava araçları eş zamanlı olarak bölgede ne arıyordu?
- İstihbaratı veren ABD olacaklardan haberdar mıydı?”
 
Aydınlık / 04.09.2014