12 Mayıs 2016 Perşembe

‘ABD ile direkt temasımız var’




PKK’nın önde gelen isimlerinden Cemil Bayık, Kandil’de BBC muhabiri Ian Pannell’ın sorularını yanıtladı. “Kerkük’te görüştüğümüz PKK komutanları Koalisyon güçleriyle dolaylı temasları olduğunu söyledi, bu doğru mu” sorusuna Bayık, şu cevabı verdi:

“Dolaylıdan da öte direkt de sayılabilir. Çünkü bizim güçlerimizin DAEŞ’le (IŞİD) nasıl mücadele ettiğini dünya alem biliyor. Koalisyon güçlerinden gizli, DAEŞ’le mücadele yürütülmedi. Zaman zaman görüşmeler bile olmuştur. DAEŞ’e karşı mücadele eden, gerillayla iletişime geçmek zorunda.”

‘ESAS TEMAS ABD İLE’

Bayık, muhabirin bu temasla ABD’den mi bahsettiği sorusuna, “Amerika’dan da, İngiltere’den de... Koalisyon güçlerini temsil eden esas Amerika’dır tabi” cevabını verdi.

Uluslararası güçlerden kendilerine mektupla çağrılar yapıldığını söyleyen Bayık bunlara mektuplarla cevap verdiklerini belirterek tek taraflı çağrıların anlamı olmadığını söyledi.

‘MÜZAKEREYE HAZIRIZ!’

Bayık “Savaşı başlatan biz değiliz ki bizden savaşın durdurulması istensin. Hem Türkiye’den hem PKK’den derhal savaşın durdurulup ateşkesin çift taraflı ilan edilmesini ve müzakerelerin başlatılmasını istemelidirler” dedi. Bayık, mektupları kimin gönderdiğini, onlar açıklamadan söylemeyi uygun bulmadığını belirtti. Bayık, müzakerelerin yeniden başlaması durumunda buna hazır olduklarını söyledi. Cemil Bayık Ağustos ayında ABD ile temas kurduklarını söylemiş ancak bu açıklama ardından Amerikan Dışişleri Bakanlığı bu iddiayı reddetmişti. ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass geçtiğimiz günlerde PKK’ya silah bırakma çağrısını içeren bir açıklama yapmıştı.

‘TAK’IN SALDIRISI SAVAŞIN PARÇASI’

TAK örgütünün PKK ile ilişkisinin olmadığını iddia eden Bayık, sivillere yönelik eylemleri kınadıklarını ancak 17 Şubat’taki Ankara saldırısı gibi askerlere yönelik eylemleri savaşın parçası gördüklerini söyledi. Bayık, devletin operasyonlarının sürmesi halinde savaşı geliştireceklerini ve bunun Türkiye’ye yayılacağını belirtti.

Pannell’in, PKK’nın 2013’te yaptığı çağrı ardından TAK’ın eylemlerini durdurduğunu ve KCK yöneticisi Sabri Ok’un 17 Şubat saldırısını öven açıklamalarını hatırlatması üzerine Bayık, bugünkü koşullarda kimsenin TAK’ı durduramayacağını söyledi. Sabri Ok’un açıklamasını duymadığını söyleyen Bayık, “KCK’yi eşbaşkanlık temsil ediyor. Eşbaşkanlığın açıklamaları esastır” dedi.

Bayık, “Bu eylemlerin PKK’yle bir ilişkisi yoktur. Bizim dışımızdaki bir örgüttür. Kimdir, kimler yer alıyor onu bilmiyoruz. Muhtemelen bizden ayrılanların bazıları onun içinde yer almış olabilir.” 


Aydınlık- Haber Merkezi
26.04.2016