15 Mayıs 2016 Pazar

Yankiler Rojova’da konuşlandı




ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’ye göndereceğini duyurduğu 250 Özel Kuvvet mensubundan 150’sinin Rojova olarak adlandırılan bölgeye vardıkları açıklandı. Erbil merkezli Basnews sitesinin haberine göre Suriye’ye giriş yapan askerlerin bir kısmı Haseke kentinin Rimelan kasabasında konuşlanırken, geri kalan kısmı da Rakka yolundaki Ayn İsa bölgesine yerleşti. ABD askerlerinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi denetimindeki toprakları kullanarak Suriye’ye giriş yaptığını belirten kaynaklar, özel kuvvetlerin Rimelan’da PYD güçlerini eğiteceğini vurguladı.

Barack Obama, İngiliz resmi haber kanalı BBC’ye verdiği demeçte askeri güç kullanarak Esad’ı devirmenin hata olacağını vurgulamış ancak, bir gün sonraki Almanya ziyaretinde Suriye’de 50 olan asker sayılarını 300’e çıkaracakları bilgisini kamuoyu ile paylamıştı.

Egemen bir devlet olan Suriye’nin ve ABD Kongresi’nin onayı olmadan Suriye’ye yapılan sevkiyat bölge ülkelerinden tepkiyle karşılanmaya devam ediyor.

İRAN: DÜŞMANCA MÜDAHALE

ABD Özel Kuvetleri’nin varlığını Russia Today (RT) kanalına değerlendiren İran Savunma Bakanı Dekhan, mevcut durumu “ Düşmanca bir müdahale olduğu açık” sözleriyle betimlerken, kendilerinin de Suriye devletinden gelecek talep doğrultusunda Suriye Ordusu’na yardım yapabileceklerini açıkladı.

‘SURİYE’YE BEKLENMEDİK DESTEK’

ABD özel kuvvetleri terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG ‘ye destek için Rojova’ya ayak basarken, Amerika’nın aykırı sesi eski Senatör Richard Black ise Esad’a destek için Şam’a gitti. Cumhuriyetçi aday Tom Cruz’un danışmanı olan Black, Şam’da düzenlediği basın toplantısına Suriye’nin BM Temsilcisi Beşar el Caferi ile girdi.

Aydınlık’ın Şam’da takip ettiği konuşmada öne çıkan başlık Suriye anayasına yapılan vurgu oldu. Anayasayı incelediğini ve okuduğunu söyleyen Virginia eski senatörü, bu anayasa ekleyecek bir şey olmadığını belirtti.

ABD’Lİ SENATÖR BLACK ŞAM’DAN WASHİNGTON’U BOMBALADI

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a destek için Şam’a giden ABD’nin eski Virginia senatörlerinden Richard Black, Beyaz Saray’ın dış politikasını yerden yere vurdu, Suriye ordusuna övgüler düzdü. Kendisi de eski bir havacı olan ve Vietnam savaşında görev alan Black, Suriye Ordusu’ndaki mücadele azmini “inanılmaz” olarak tanımlarken kendi ülkesi içinse “Ne yazık ki ABD ve Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) teröristlerle saf tutuyor. 2012’deki krizin başında CIA Ürdün’de her ay 200 kadar terörist eğitti. Şimdi o teröristler Brüksel ve Paris’te kendini patlatıyor” ifadelerini kullandı. 

Dış Haberler Servisi
Aydınlık/29.04.2016