17 Mayıs 2016 Salı

‘Gelecekte Suriye rejimi olmayacak’





ABD’nin başkenti Washington’da her sene düzenlenen Kürt konferasına HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PYD lideri Salih Müslim, YPG sözcüsü Redür Xelil, Süryani Askeri Meclisi üyesi Kino GabrielPeşmerge komutanı Polar Jangi, Amberin Zaman, CFR ve Atlantik Konseyi gibi kuruluşlarda görev alan David Phillips katıldı.
 
‘ÖZERKLİK GELİNCE REJİM GİDECEK’

ABD vizesi alamadığı için toplantıya internet üzerinden görüntülü olarak katılan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, ‘devrim’ olarak adlandırdığı kalkışmanın Suriye hükümetine karşı başladığını iddia ederek “ İlan ettiğimiz konfederasyonu tüm Suriye için istiyoruz. O gün geldiğinde rejim kalmayacak. Geleceğin Suriyesi'nde Baas’a yer yok’ diye konuştu.

Kamuoyunda sıkça konuşulan Rusya ile ilişkiler konusuna değinen Müslim, Rusya ile 4 yıldır görüştüklerini ancak yeteri kadar destek göremediklerini dile getirdi. Benzer şekilde Afrin kantonundaki duruma değinen Süryani Askeri Meclisi üyesi Kino Gabriel de bu bölgede Ruslar’dan yardım almadıklarını savundu.
 
İSRAİL VE BARZANİ’YE GÖZ KIRPTI

Salih Müslim, konuşmasının devamında İsrail ve Barzani ile ilişkilere açıklık getirdi. PYD lideri, İsrail ile doğrudan ilişkileri olmadığını ancak kendilerine herhangi bir düşmanlık beslemediklerini vurgularken “ Eğer İsrail bizimle çalışan ülkelere yardım ediyorsa bize de yardım etmiş sayılır” dedi.

Müslim, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilgili olarak ise Barzani ile kimi farklılıkları olduğunu ancak kendisinin değerli bir isim olduğunun altını çizdi.
 
‘SADECE ERDOĞAN’I DEĞİL DEVLETİ SUÇLUYORUZ’

PYD lideri, etkinliğin soru cevap bölümünde Türkiye’ye ağır sözlerle yüklendi. Bir katılımcının  Tayyip Erdoğan’ı sorunların adresi olarak görmesine paralel olarak konuşan Müslim “Sadece Erdoğan’ı değil, devleti suçluyoruz. Asker, AKP, Erdoğan ne yapmaya çalışıyor çözmeye çalışıyoruz. Biz sadece kendi bölgemizi savunmaktayız” dedi.

Geçtiğimiz hafta ABD Savunma Bakanı Carter’ın PYD ve PKK arasındaki bağı açıklamasına rağmen, kendilerinin terör örgütü ile bir bağı olmadığını savunan Müslim “Organik bağımız yok ama yardımlaşıyoruz” diye konuştu.
 
RAKKA SORUSUNA CERABLUS YANITI

Washington’da yeni açılan Kurdish Policy Center’da gerçekleşen zirvede ABD ve PYD’nin Rakka pazarlığı da masaya yatırıldı. “Rakka’ya ilerlemeyi düşünüyor musunuz” sorusunu yanıtlayan yetkililer “Cerablus’u ele geçirmek istiyoruz” ifadelerine yer verdiler.

ABD bir süredir YPG ve onun öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’ni IŞİD’in hakim olduğu Rakka’ya sürmek isterken, YPG kantonları birleştirmek amacıyla Fırat’ın batısına geçerek Cerablus’u almak noktasında ABD’yi ikna etmek istiyor.
 
ABD’Lİ YETKİLİ: TÜRKİYE, K.IRAK GİBİ KABUL EDER

ABD’nin başkentinde gerçekleşen toplantıda cüretkar konuşmalarıyla dikkat çeken isim ‘Gölge Dışişleri’ olarak bilinen CFR üyesi David Phillips oldu. Aynı zamanda Atlantik Konseyi’nin üyesi olan Phillips, ABD’nin PYD’ye daha fazla destek sunması gerektiğini belirterek Kuzey Suriye çalışmalarının durmaması gerektiğini dile getirdi.

Ankara’nın tıpkı Kuzey Irak örneğinde olduğu gibi Suriye sınırında oluşan yapıyı zamanla kabul edileceğini iddia eden ABD’li uzman BM’nin PYD’yi kabul etmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
‘OBAMA’NIN IRAK POLİTİKASI HAYALPEREST’

David Phillips’in konuşmasında dikkat çektiği bir başka husus Irak’ta yaşanan gelişmeler oldu. Irak merkezi hükümetinin Maliki döneminde Kürtlere karşı verdiği sözleri tutmadığını ve bu durumun İbadi zamanında da devam ettiğini savunan yetkili Beyaz Saray yönetimini “Obama’nın Irak politikası bir hayalperestlikten ibaret” ifadeleriyle eleştirdi.

ABD’li yetkili Irak’ta kurulacak daha kuvvetli bölgesel yönetimin sorunları çözeceğini dile getirerek, eylül ya da ekim aylarında gerçekleşecek bölgesel yönetim referandumuna destek verdi.
 
DEMİRTAŞ: ABD ARABULUCU OLABİLİR!

ABD’de düzenlenen toplantının 4. bölümünde konuşan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş daha önce tekrarladığı gibi terör örgütü PKK ve Türkiye arasında ABD’nin arabulucu olması gerektiğini belirtti. Bu önerinin Türkiye tarafından kabul edilmediğini dile getiren HDP lideri, Washington’a sık sık neden geldiği sorusunu ise “ Derdimizi kimseye havale etmiş değiliz ancak bilgilendirme yapıyoruz” ifadeleriyle yanıtladı. 

Demirtaş’ın konuşmasında, Erdoğan’ın tavırlarının neden gerginleştiği yönündeki bir soruyu ise “Bilmiyorum. Doktor olsaydım bilirdim” ifadesi de dikkat çekici bulundu. 


Aydınlık Dış Haberler - Washington
02.05.2016