27 Mayıs 2016 Cuma

Fransa’da İhanet Yasası Kabul Edildi




Fransız işçi sınıfının yüz yıllık kazanımlarını yok eden ve adını Çalışma Bakanı Myriam El Khomri’den alan tasarı dün yasalaştı. Sosyal Demokrat Hollande’ın iktidarı, tasarının mecliste oylanmadan kabul edilmesinin önünü açan 49.3 numaralı maddeye başvurarak tasarıyı yasalaştırmış oldu.

Meclisten kaçırılarak yasalaştırılan pakete karşı harekete geçen muhalefet partileri Cumhuriyetçiler (LR) ve merkez sağ Bağımsız Demokratlar Birliği (UDI) ise hükümeti düşürmeye yönelik gensoru önergesi verdi. Sosyalist Parti’nin sol kanadı, Sol Cephe ve Yeşiller de aynı girişimde bulundu fakat gerekli olan 58 imzayı bulamadılar.

GENÇLER VE EMEKÇİLER YÜRÜDÜ

Başbakan Emanuel Valls’ın Meclisi by-pass ederek Anayasa’nın 49’a 3 maddesine göre tasarıyı geçireceğini açıklaması üzerine 12 Mayıs Perşembe gününe tekrar eylem çağrısı yapıldı. Denfert-rocherot meydanından başlayan yürüyüş parlemento önünde sona ermesi gerekiyorken polis yürüyüşü parlemento’ya üçyüz metre uzaklıkta sonlandırdı. Sendikaların verdiği sayıya göre 50 bin kişinin katıldığı yürüyüşe katılım beklenenden düşük oldu.

Yasa tasarısının onaylanmasından sonra, konuştuğumuz Ulusal Öğrenci Koordinasyonu yöneticileri ve eylemciler ayaklanmaların devam edeceğini savundular. Demokratik eylemler yeterli olmazsa daha sert şekilde mücadele edeceklerini dile getiren eylemciler, genel grevler ile ekonomiyi kitleyeceklerini söylediler.

FRANSA’NIN ‘KÖLELİK’ YASASINDA NELER VAR

Yeni yasa iş piyasasını esnekleştiren, çalışma süresini uzatan, işten çıkarmayı kolaylaştıran, iş mahkemesinin karara bağladığı tazminata sınırlama getiren, sosyal ve sendikal hakları patronların lehine yeniden düzenleyen bir içeriğe sahip.

Bugün günde on saatten fazla çalıstırmak yasakken, yeni tasarıya göre bu süre oniki saate çıkarılıyor. Çıraklık eğitimi alan ve reşit olmayan çocukların da oniki saate kadar çalıştırılmasına olanak sağlıyor. İşvereninin çalışanı işten çıkarılması kolaylaştırılıyor. Yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma limiti düşürülüyor. Yüzde 25 olan fazla mesai ücreti yüzde 10’a indiriliyor. 


Ali Rıza Taşdelen / Paris
Aydınlık / 14.05.2016