15 Mayıs 2016 Pazar

Barzani yönetimi IŞİD’e füze temin etti



Türkiye’de darbe senaryolarını ele aldığı yazısıyla kamuoyunun gündemine oturan eski Pentegon yetkilisi Micheal Rubin, bu kez de Barzani ve IŞİD arasındaki ilişkiyi mercek altına aldı. Uzmanı olduğu American Enterprise Institute’da yayımlanan makalesinde Barzani’nin IŞİD’e silah temin ettiğini ve Sincar dağındaki Ezidileri kurtarmakta bilerek geç kaldığını iddia eden Rubin, Kürt güçlerinin ‘para toplamaya eğilimli’ olduğunu ifade etti.

KORNET FÜZELERİNİ IŞİD’E VERDİLER!

Michael Rubin, Newsweek dergisinin de yayımladığı yazısında Iraklı Kürt güçlerin, uluslararası kamuoyunda kendilerini IŞİD’in düşmanı olarak tanıttığını ancak işlerin sanılandan daha karmaşık olduğunu iddia etti.

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim yetkilisi Hiwa Afandi’nin sosyal medya üzerinden yazdığı “Haşi Şabi (Iraklı gönüllü güçler) militanları ile işimiz bitmeden IŞİD’i yok etmek stratejik bir hatadır. Haşdi Şabi bizim için daha büyük tehlike” mesajını hatırlatan Michael Rubin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ nin temin ettiği anti-tank ‘Kornet füzelerini’ Irak merkezi hükümetini zayıflatması için IŞİD’e verdiğini dile getirdi.

‘SİNCAR DAĞINDA ÇEKİLDİLER’

Yazısının devamında Barzani yönetiminin, Sincar dağında mahsur kalan Ezidileri kurtarmak için ayak dirediğini dile getiren eski Pentagon yetkilisi, peşmergenin bölgeden çekilerek bölgedeki halkı savunmasız bıraktığını da öne sürdü.

ABD YÖNETİMİNİ ELEŞTİRDİ

Michael Rubin’in yazında dikkat çektiği bir başka nokta ise Washington’un Bölgesel Yönetim politikası oldu. Maaşların ödenememesinden yakınan Barzani yetkililerinin kendilerine mega büyüklükte köşkler alacak parayı temin edebildiğini hatırlatan Rubin, ABD yönetiminin sorunu kökten çözmek yerine bölgesel yönetime 415 milyon dolar yardım ettiğini dile getirdi.

“Bazen parayı öylece fırlatmak sorunu çözmez. Özellikle Kürtler yolsuzlukla mücadele yerine yardım toplamaya meraklılarsa” diyen ABD’li uzman, Kürt güçlerinin amacının IŞİD’i yenmek değil Irak içi politikada güç kazanmak olduğunu yineledi.   


Dış Haberler Servisi
Aydınlık/29.04.2016