23 Mayıs 2016 Pazartesi

‘Davutoğlu ile görüşerek onu güçlendirmiştik’




Alman Deutschlandfunk radyosuna konuşan, Meclis Dışilişkiler Komisyon Başkanı, Hristiyan Demokrat Parti (CDU) vekili Norbert Röttgen, AB’nin Davutoğlu’nu görüşmelerle Türkiye içinde güçlendirdiğini öne sürdü. Davutoğlu’nun istifasından sonrasına AB’nin taleplerinin değişmediğini belirten Röttgen, vize muafiyeti istiyorsa “Türkiye’nin kendisinin de değişmesi gerektiğini” öne sürdü.

‘AVRUPA İÇİN KÖTÜ HABER’

Alman devlet radyosu olan Deutschlandfunk’a verdiği röportajda Röttgen, istifasını sunan Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında büyük fark gördüğünü dile getirdi. Röttgen, “Avrupa için önem taşıyan tüm noktalarda Davutoğlu Türkiye’yi Avrupa’ya yönlendirmek istiyordu. Erdoğan buna açıkça karşı. O nedenle bunlar (Davutoğlu’nun istifası kastediliyor) Avrupa için kötü haberler. Türkiye için de” ifadesini kullandı.

Röttgen’e göre yolsuzlukla mücadele, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin kısıtlanması, Kürt Sorunu ve basın özgürlüğü, Davutoğlu’nun “farklı bir yaklaşım geliştirdiği alanlar”.

‘AB İLE GÖRÜŞEREK ULUSLARARASI SAHNEYE ÇIKTI’

“Avrupalıların Davutoğlu ile yürüttükleri müzakereler sayesinde Davutoğlu’nun uluslararası sahnede görünmesi ve yaklaşımının destek kazanması, bu Avrupa dostu yaklaşımı da güçlendirdi” ifadesini kullanan Röttgen, AB’nin Davutoğlu’na doğrudan destek verdiğini de ima etti.

‘AB, İÇ POLİTİKADA GÜÇLENDİRDİ’

CDU milletvekili Röttgen, “Avrupalılar, AB Komisyonu ve Alman hükümeti de, müzakereler ve Davutoğlu’nun değer kazanmasını destekleyerek bu yaklaşımı teşvik etti, bu da Davutoğlu’nun iç politikada güç kazanmasını sağladı” dedi.

‘TÜRKİYE DEĞİŞMELİ’

Vize muafiyeti anlaşması için ise Röttgen AB’nin beklentilerinin belli olduğunu söyledi. Röttgen, “AB Komisyonu, yerine getirilmesi gereken koşulları saydı. Yeni bir yolsuzluk yasası, terörle mücadele kanunun reformu, emniyet güçlerinin işbirliği. Top şimdi Türkiye’de. AB ile işbirliği yapmak istiyorsa Türkiye kendini değiştirmeli” dedi.


Aydınlık / 08.05.2016