24 Mayıs 2016 Salı

Beyaz Saray'da Cerablus Korkusu




TSK, Suriye’nin Cerablus bölgesinin IŞİD’den temizlenirken yerine PYD’nin geçmemesi için her türlü önlemi almaya kararlı. Bu çerçevede diplomatik temaslar sürdürülürken IŞİD mevzilerinden Türkiye’ye yönelik roket atışlarına karşı önlemler de arttırıldı.

Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre, Türkiye-ABD-Rusya ekseninde gelişen Cerablus operasyonu konusunda şu trafik yaşandı:

ABD İLE GÖRÜŞMELER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD temasları sırasında Cerablus’a müdahale gündeme getirildi. Özellikle ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden görüşmesinde konu etraflı bir şekilde görüşüldü. ABD tarafı, “Biz girmenizi istemiyoruz. Hele PYD’ye saldırmanızı kabul etmeyiz” dedi.

PYD’DE ASKERİ DANIŞMANLARIMIZ VAR

Biden, PYD safında Amerikalı askeri danışmanlar bulunduğunu ifade ederek, yapılacak bir operasyonda ABD’li askeri danışmanların zarar görmesi halinde işin çıkmaza gireceğini vurguladı. Daha sonra “IŞİD’e karşı mücadele edin ama sınırı geçmeyin” önerisi getirildi.

RUSYA’YI İKNA EDİN

Türkiye ABD’ye, “Rusya’yı ikna edin biz koalisyon içinde Türk uçaklarıyla IŞİD’i vuralım. Türk savaş uçaklarının operasyonunun Rusya’nın Halep ve diğer bölgelerdeki operasyonlarının aleyhine olmayacağı güvencesi verelim” dedi. ABD-Rusya görüşmesi ile bu konuda esneklik sağlandı. IŞİD’in havadan vurulması da sorunu çözmedi. IŞİD’in hareketli rampa kullanarak yer değiştirmesi, zaman zaman da yem olarak atışlar yapması hedefe ulaşmayı zorlaştırdı. Bazen uçakların yanlış yerleri vurmalarına yol açtı.

UÇAR BİRLİK’E ABD BESTEK VERMEDİ

Türkiye Kilis’i vuran IŞİD’e karşı “Uçar Birlik Operasyonu” düzenlemek istedi. Bunun için koalisyon uçaklarının hava desteği gerekiyordu. Ancak ABD hava desteği vermeyeceğini bildirdi. Bu pazarlıklar sonuç vermeyince Cumhurbaşkanı Erdoğan “yalnız bırakıldık” açıklaması yaptı.

PYD HASSASİYETİ!

“Uçar Birlik Operasyonu” için kara harekatı da gündeme geldi. ABD, IŞİD’e karşı yürütülecek operasyonların PYD’ye yönelebileceğini öne sürdü. Türkiye “Garanti veririz” demesine rağmen ABD’den, “PYD bize saldırdı dersiniz vurursunuz. İçinde bizim askerlerimiz de var” itirazı geldi.

TÜRKİYE KARARLI

Bu gelişmeler yaşanırken Kilis’e düşen roketler can almayı sürdürünce TSK kendi olanaklarıyla harekete geçti. Türkiye tarafından Obüslerle IŞİD mevzileri vurulurken, hedeflere tam isabet sağlanması için ne gerekiyorsa yapılması kararı alındı. 


Aydınlık / Ankara
10.05.2016