15 Mayıs 2016 Pazar

IŞİD’in silahları İsrail’den gelmiş




Suriye Ordusu, IŞİD ve İslamcı örgütlerin ortak kullandıkları Şam kırsalı ile Badiye kenti arasında bulunan Süveyda’da operasyon düzenledi. Aydınlık’ın Suriye Ordu yetkililerinden edindiği bilgilere göre, Suriye Ordusu önceki gün Süveyda’ya geniş çaplı bir operasyon düzenledi. Operasyon başlar başlamaz Suriye Ordusuna direnemeyeceğini anlayan IŞİD militanları hiçbir direniş göstermeden bölgeyi terk etti.

‘4 IŞİD MİLİTANI YAKALANDI’

IŞİD militanları kaçarken silah ve mühimmatlarının önemli bir bölümünü de Süveyda’da bıraktı. Suriye Ordusunun, Süveyda’da yaptığı aramalarda cephane yüklü bir araç da ele geçirildi. Araçta yapılan incelemede İsrail yapımı mayınlar ve ağır silahlar bulundu. Suriye ordu yetkilileri, operasyonun 27 Nisan sabahı başladığını belirterek, operasyonun aynı günün akşamında sona erdiğini ifade ettiler. Operasyonun başlamasıyla birlikte IŞİD militanlarının kaçarak bölgeyi terk ettiklerini kaydeden Suriye ordusu yetkilileri, 4 IŞİD üyesinin yakalandığını söylediler.

‘OPERASYONLAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR’

Gözaltına alınan IŞİD militanlarının ifadelerinde silahların nereden alındığını bilmediklerini, IŞİD terör örgütüne lojistik işlerde hizmet ettiklerini anlattıklarını vurgulayan Ordu yetkilileri, operasyonun Şam kırsalında ve Halep’te aralıksız devam ettiğini bildirdiler. Son 2 günde Halep’in batısında en az 40 yabancı uyruklu teröristin etkisiz hale getirildiğini bildiren Ordu yetkilileri, ele geçirilen silahlar arasında çok sayıda İsrail silahı bulunduğunu belirttiler.

‘FAYDALI DÜŞMAN!’

Bu arada İsrailli yetkililerin çeşitli yerlerde yaptıkları açıklamalarda IŞİD için olumlu ifadeler kullanmaları dikkat çekti. 20 Ocak’ta Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan haberde İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon’un bir açıklamasına yer verildi.

Haberde, Yaalon’un, İsrailli düşünce kuruluşu İsrail Milli Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nün Tel Aviv’de düzenlediği konferansta yaptığı konuşmada, “İran ve IŞİD’in ikisinden biri ile çalışma konusunda tercihte bulunmam istense IŞİD ile çalışmayı seçerim” ifadesini kullandığı yer aldı. 


Deniz Büstani / Ankara
Aydınlık / 29.04.2016