13 Mayıs 2016 Cuma

Türkmenlere PKK saldırıyor




Irak’ın Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde yaşanan çatışmalar devam ediyor. Tuzhurmatu eski milletvekili Ekrem Terzioğlu

“Bu çatışmalarda sadece peşmergeler Türkmenlere saldırmıyor. PKK’nın kadın erkeklerden oluşan militanları da Türkmenlere saldırıyor. PKK’nın burada ne işi var; ne taraftarı var ne destekçisi” dedi. 

PKK’nn Türkmen şehri Tuzhurmatu’da olduğuna ilişkin iddialar daha öncede gündeme gelmiş, ancak bu iddialar Cemil Bayık tarafından reddedilmişti.


Barzani’ye yakın Basnews internet sitesinde bu konuya ilişkin 2 Şubat tarihinde bir haber yayınlandı. Bu habere göre PKK’nın Tuzhurmatu ve Werani köyünde olmak üzere iki tane askeri kampı bulunuyor. Bu kamplarda eğitim görenlere ideolojik ve askeri eğitim verildiği de haberde yazıldı.

‘PEŞMERGE AĞIR SİLAH KULLANIYOR’

Dört gün önce Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Tuzhurmatu ilçe binasına atılan ses bombası ile başlayan çatışmalarda peşmerge güçlerinin ağır silah kullandığı öne sürüldü. 

Ekrem Terzioğlu, “Peşmerge güçlerine IŞİD’e karşı kullanılmak üzere uluslararası güçlerin verdiği ağır silahlar Tuzhurmatu’da Türkmenlere karşı kullanılıyor. Başta Türkiye olmak üzere uluslararası kamuoyunu peşmergelere ‘dur’ demeye çağırıyorum. Burada plan Tuzhurmatu’yu Türkmensiz bırakmaktır. Bu yüzden bilinçli olarak IKYB’nin binasına ses bombası atıldı. Bunu da Türkmenler yapmadı” diye konuştu. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) Parlementosu’nda bulunan Türkmen Milletvekili Aydın Maruf ise bu çatışmaların Türkmen ve Kürtler arasında bir olaymış gibi gösterilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Kerkük ve Tuzhurmatu’da KYB’ye bağlı peşmergeler, terör örgütü PKK militanları, Haşdi Şabi çatısı altında yer alan Bedir ve Abbas Tugayları, Ehli Hak ve Irak Hizbullahı yer alıyor.” bilgisini paylaştı. Tuzhurmatu ilçesinde, KYB’ye bağlı peşmerge güçleri ile Haşdi Şabi’ye bağlı Şii Türkmen milisler arasında cumartesi gecesi çıkan çatışmalarda 8 kişi hayatını kaybetmiş, 17 kişi ise yaralanmıştı.Tuzhurmatu’daki gerginlik ilk olarak Aralık 2015’te yükselmiş, bu dönemdeki çatışmalar sırasında çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş, birçok ev ve iş yeri ise zarar görmüştü. 


Masum Gök
Aydınlık/27.04.2016