27 Mayıs 2016 Cuma

Sur Köylüsü Siper Oldu




PKK’lılar, karakola saldırmak için hazırladıkları tahmin edilen bomba yüklü kamyoneti Sur kırsalındaki Dürümlüde saklamak istediler. Köylüler kabul etmedi. PKK’lılar silah çekip tehdit etti. Sonuç yine değişmedi. Ardından köylüler bomba yüklü aracı takibe aldı. PKK’lılar aracı bırakıp kaçmak zorunda kaldı. Köylüler aracın yakınındayken PKK’lılar kamyoneti havaya uçurdu. Patlamada 4 köylü yaşamını yitirdi, 22 kişi de yaralandı.

MAHALLEYE GELİP TEHDİT ETTİLER

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Dürümlü Mahallesinde meydana gelen patlama köylülerin ve valiliğin açıklamasına göre şöyle gelişti: Bir grup PKK’lı terörist, bomba yüklü aracı Yenişehir ilçesi sınırları içinde kalan Tanışık Mahallesinde saklamak istedi. Vatandaşlar da buna tepki gösterdi. Çıkan tartışma üzerine teröristler Yakar ve Yaman ailelerini uzun namlulu silahlarla tehdit ettiler.

Tehdit sonrası mahalleli uzun namlulu silahlı PKK’lıların içinde bulunduğu kamyoneti takibe aldı. PKK’lılar takip edildiklerini anlayınca kamyoneti Sur ilçesi Dürümlü mahallesi girişinde yol ortasına bırakıp kaçtı. Teröristler kendilerini takip eden pikap yaklaştığı sırada bomba patlayıcı yüklü olan kamyoneti infilak ettirdi. İlk belirlemelere göre; patlamada, PKK’lıları takip eden pikapta bulunan Orhan Yakar, Seyithan Yakar, Uğur Yaman ve Teyfik Yaman öldü, 22 kişi de yaralandı. Olay yerinde ceset parçaları bulunurken, patlamada ölü sayısının artabileceği belirtildi.

DEHŞET GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI

Diyarbakır kent merkezinden de duyulan patlama nedeniyle Dürümlü mahallesinde çok sayıda ev yıkıldı. Mahallede cam kırıkları nedeniyle yaralanan olduğu belirtildi. Yaralılar olay yerine sevk edilen ambulanslarla Diyarbakır’daki hastanelere kaldırılıp tedaviye alındı. Patlayan aracın yarattığı tahribat, gün ağarınca daha net ortaya çıktı. Patlamanın şiddeti ile olay yerinde 5 metre derinliğinde 30 metre genişliğinde bir çukur oluşurken, köylüler halen çevrede insan uzuvları ve araç parçalarını topluyor.

15 KİŞİDEN HABER ALINAMIYOR

Köylüler, sabah saatlerinden itibaren patlamanın gerçekleştiği nokta ve çevresinde bazı vücut uzuvlarını toplayıp yetkililere teslim ederken, bazı yakınlarından da haber alamadıklarını ve bunların sayılarının yaklaşık 15 olduğunu Jandarmaya bildirdiler. Resmi kaynaklara göre, şimdiye kadar vücut bütünlüğü bozulmamış 4 ceset bulunurken, olayda 23 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Köydeki incelemeler ve çalışmalar sürerken, köyde dün geceden beri elektrik enerjisi verilemiyor. Patlayıcı yüklü kamyonun Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Döşekkaya köyü bölgesinde yol çalışması yapan bir firmaya ait olduğu ve 9 Mayıs’ta gasp edildiği tespit edildi.

TANIKLAR O ANI ANLATTI

Mahalle sakinlerinden İ.S., teröristlerin getirdikleri bomba yüklü aracı mahalleye saklamak istediğini, bir grup vatandaşın buna tepki gösterdiğini söyledi. İ.S., bunun üzerine tartışma çıktığını, teröristlerin de vatandaşları tehdit ettiğini anlattı.

‘BU ARACI KÖYÜMÜZDE İSTEMİYORUZ’

Patlamada yeğenini kaybeden M.D. ise 4 teröristin önceki gün öğle saatlerinde bomba yüklü kamyonla mahalleye geldiğini belirtti. “Akşam saatlerinde köydeki taziye evinde bulunan bir grup vatandaş, şüphe üzerine teröristleri durdurarak, ‘Bu araçta ne var?’ diye sordu. Daha sonra da ‘Bu aracı köyümüzde istemiyoruz’ diyerek teröristlere tepki gösterdiler” diyen M.D., şunları kaydetti: 

“Bunun üzerine tartışma yaşandı.Tartışmanın ardından örgüt mensuplarının köyden çıkması istendi. Tehditler savuran teröristler köyden çıkıyorlardı. Vatandaşlar da köy çıkışına kadar takip ettiler. Teröristler, Dürümlü mevkisinde kamyonu durdurarak araçtan indiler. Buradaki küçük tepeye çıktılar. Vatandaşların içinde olduğu araç, bombalı araca yaklaştığında da ateş açtılar. Vatandaşlar araçtan indikten sonra da bombayı patlattılar. Patlama çok şiddetliydi.” 


Haber Merkezi
Aydınlık / 14.05.2016