12 Mayıs 2016 Perşembe

Yankilerin gelişi PYD'yi sevindirdi




ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’deki askeri varlıklarını arttıracaklarını açıkladı. Bölgeye ABD Özel Kuvvetleri’ne bağlı 250 kişilik birliğin sevk edilme planını onayladığını duyuran Obama, gönderilecek ABD personeli ve özel kuvvetler askerlerinin çatışmalarda ön cephede yer almayacaklarını iddia etti. ABD Başkanı operasyonlarda yerel güçlere destek ve eğitim vererek mücadeleye katkı sağlayacaklarını da ileri sürdü.

Suudi Arabistan ve İngiltere ziyaretinin ardından Almanya’ya geçerek Hannover eyaletindeki sanayi fuarında basına seslenen Obama, bu kapsamda “Yakaladığımız momentumu korumak için Özel Kuvvetlerin de dahil olduğu 250 kişilik askeri personelin sevkine onay verdim. Birliklerimiz IŞİD’i gerileten yerel kuvvetlere destek ve eğitim verecek” ifadelerine yer verdi.

ABD Başkanı Barack Obamanın son kararı ile birlikte Suriye’de bulunan ABD askerinin sayısı 300’e çıkmış olacak.

PKK’NIN SURİYE KOLU SEVİNCİNİ GİZLEMEDİ

ABD Başkanı Obama’nın Suriye’ye ek birlik gönderme kararı terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD tarafından sevinçle karşılandı. Örgütün silahlı unsuru olan YPG’nin gövdesini oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri sözcüsü Talal Sülo “ Her türlü destek bizim için olumlu ancak daha fazlasını bekliyoruz’ diye konuştu.

Reuters haber ajansı ise ABD’nin kara gücü olarak bilinen Demokratik Suriye Güçleri’nin Washington’dan güdümlü tanksavar füzeleri de dahil olmak üzere ağır silahlar talep ettiğini yazdı.

‘GÜVENLİ BÖLGE BİZİM İŞİMİZ DEĞİL’

Almanya ziyaretinin ikinci gününde Suriye’ye asker göndereceğini açıklayan Obama, Merkel ile buluştuğu gün de basın toplantısı düzenleyerek Türkiye’nin sıkça dillendirdiği Suriye’de güvenli bölge konusuna değindi.

Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulması önerisini fikirsel olarak desteklediğini ancak askeri anlamda bunun zor olduğunu dile getiren Obama “Suriye topraklarında güvenli bölge oluşturulmasına ideolojik açıdan karşı çıkmam söz konusu değil. Bu güvenli bölgeyi nasıl sağlayacağınızla ilgili pratik bir sorun. Örneğin kim Suriye’ye kara gücü gönderecek?” diye konuştu. Obama, güvenli bölge için büyük bir askeri güce ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi. Obama, Almanya ziyaretinin öncesinde de “Bizim ya da Batılı güç kombinasyonlarının Suriye’ye asker gönderilmesi düşünülemez” demişti.

ABD VE YPG İŞBİRLİĞİ KAMERALARA YANSIDI

Fransız TV kanalı ‘France 24’, Suriye’nin Şadadi bölgesinde ABD Özel Kuvvetleri ve PKK’nın Suriye kolu YPG’nin ortak operasyon görüntülerini yayınladı. Görüntülerde ABD’nin PYD militanlarına eğitim ve mühimmat desteği sağladığı, hedef alınan bölgenin koordinatların lazer işaretleyicilerle tespit edilerek A-10 tipi füzelerle vurulduğu görülüyor Bununla birlikte Uluslararası Koalisyon üyesi olan Fransız askerlerinin de operasyona katıldığı görüntülere yansıdı.

ABD merkezli yayın kuruluşu CNBC, 16 Eylül 2015 tarihinde ABD Özel Kuvvetleri’nin PYD ile birlikte ortak operasyonlara katıldığını duyurmuş aynı gün açıklama yapan ABD Merkez Ordu Komutanlığı (CENTCOM) Suriye’de savaşan ABD askeri olmadığını açıklamıştı.

18 Eylül 2015 tarihinde ABD sentosunun Silahlı Kuvvetler Komitesinde ifade veren CENTCOM komutanı Austin, sahada olduklarını doğrulamış ancak sıcak çatışmadan uzak durduklarını öne sürmüştü. Aynı yılın kasım ayında açıklama yapan Ulusal Güvenlik Danışmanı Ben Rhodes ise Auistin’in aksine özel birliklerin baskınlara katılacağını kamuoyuna itiraf etmişti.

‘DÜNYANIN EN BARIŞ DOLU DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ!’

Almanya’nın Hannover eyaletinde basına seslenen ABD Başkanı Barack Obama’nın konuşmasında en tepki çeken bölüm ise günümüz dünyasını ‘barış ve zenginlik dolu’ olarak betimlemesi oldu. Obama bu kapsamda şu ifadelere yer verdi:

“Bugün insanlık tarihindeki en barışçıl ve zengin dönem. İnsanlar daha uzun yaşıyor ve daha iyi bir eğitim alıyor. Son savaştan bu yana on yıllar geçti ve ekonomideki gelişme dünyada milyarlarca insanı yoksulluktan kurtardı. İnsanlar yaşamak için bir seçim yapsaydı, o bu zaman olurdu.” 


Aydınlık / Dış Haberler Servisi
26.04.2016