12 Mayıs 2016 Perşembe

PYD’den sözde federal bölge için yeni ordu



Suriye’nin kuzeyinde özerklik ilan eden PYD, özerklik açıklamasında ismi geçen bölgeler için yeni bir askeri yapılanmaya gitti.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre ‘Özerkliği Koruma Kuvvetleri’ isimli yapınının ana karargahı Türkiye sınırındaki Amude kasabası oldu. Konuyla ilgili gazeteye konuşan sözde ordunun lideri Renas Roza, askeri yapılanmayı ‘Federal bölgeleri koruyacak yeni ordunun özü’ olarak tanımlarken, askerlik eğitiminin 18 ile 30 yaş arasındaki kişilere verildiğini ve zorunlu olarak 9 ayı kapsadığını dile getirdi.

PYD’li yetkili açıklamasının devamında, yeni kurulan askeri birimin henüz sıcak çatışmalara girmekten uzak durduğunu, görevlerinin YPG’nin güvenliği sağladığı Şadadi gibi bölgelerde halka temas olduğunu vurguladı. Roza, eğitim kamplarının henüz Afrin ve Cezire kantonunda kurulduğunu ilerleyen günlerde Kobane’de açılacağını hatırlattı.

Kontrol noktalarında zorla gözaltı

PYD’nin özerk bölgelerde dayattığı zorunlu askerlik uygulaması bölgede yaşayan Arap gençler tarafından ise öfkeyle karşılanıyor. Bölgede yapılan eylemlerde Arap gençlerin PYD bayraklarını yaktığı bilgisi basına yansırken, konuyla ilgili Daily Mail gazetesine konuşan ve ismini vermeyen genç PYD’nin yollarda kontrol noktaları kurarak insanları zorla kampa götürdüklerini ifade etti.   


Aydınlık / Dış Haberler Servisi
26.04.2016