“Meclis Başkanı, Meclis’e düşman.” Soner Yalçın, 22 Nisan 2016 akşamı Ulusal Kanal’da, Mustafa Mutlu’nun yönettiği Kral Çıplak’ta böyle diyordu. Kahraman, Meclis’te geleneksel 23 Nisan resepsiyonunu iptal etti. CHP’nin 23 Nisan’da Meclis’te düzenlemek istediği resepsiyona da izin vermedi.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, göreve geldiği günden beri resmi yazışmalarda “TBMM yerleşkesi” yerine Cumhurbaşkanlığı’nda olduğu gibi “TBMM külliyesi” ifadesini kullanması ile geçtiğimiz aylarda gündeme gelmişti. Peki Kahraman son 50 yıl içinde hangi olaylarla hatırlanıyor?
Kahraman’ın Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) başkanı olduğu günlerde (5 Mart 1967- 19 Ağustos 1969) neler yaptığını, neler söylediğini öğrenebilmek için, Aydınlık Arşiv Sorumlusu Ercan Dolapçı’ya başvurduk. O da Milliyet’in 1967- 1969 yıllarını taradı. Ortaya bir hayli malzeme çıktı. Yorumsuz olarak aktarıyoruz.
BAŞKAN SEÇİLİYOR
12 Mart 1967 günlü Milliyet, Kütahya’da başlayan ve İstanbul’da devam eden MTTB kongresinde, 26 tur süren seçim sonrasında Hukuk Fakültesi öğrencisi İsmail Kahraman’ın genel başkan seçilmesi haberini veriyor.
FİKRİ İKAZDAN FİİLİ İKAZA!
4 Mart 1968 günlü Milliyet, bir gün önce İstanbul’da Beyazıt Meydanı’nda yapılan “Şahlanış mitingi”nin haberini veriyor. Mitingde konuşma yapan MTTB Başkanı Kahraman, “Bu son fikri ikazdır, sıra fiili ikaza geldi” diyor. Miting yöneticileri hoparlörlerle, “Davamız Allah’ın, Kuran’ın yoludur.” diyerek “Allahsız, vatan haini komünistlerin kirli çamaşırlarını” ortaya sermekten söz ediyorlar.
SALDIRININ BAŞINDA O VAR?
Ankara’da Sıhhiye Zafer Anıtı önünde, Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) önderliğinde, Devrimci Güç Birliği’nin 29 Nisan mitingi, 30 Nisan 1968 günlü Milliyet’te ayrıntılı yer alıyor.
Haberde, Aziz Nesin konuşurken milliyetçi- mukaddesatçı bir grubun “Komünistler Moskova’ya” diye bağırarak saldırıya geçtikleri ve mikrofonu kestikleri belirtiliyor.
“Miting başlamadan önce kavga çıkarmak amacı ile mitingcilerin arasına girip püskürtülen” 20-30 kişinin, bir süre sonra 150- 200 kişi olarak Sıhhiye tarafından miting alanına girmeye kalkıştıkları bilgisi veriliyor.
Milliyet, saldırganların “başlarında MTTB Başkanı İsmail Kahraman ve ikinci başkan Atilla Özer olduğu halde ‘Allahuekber’ diye tekbir getirerek” Zafer Anıtı yanına sokulmak istediklerini ve kendilerini ‘milliyetçi ve Müslüman gençlik’ diye tanıttıklarını yazıyor.
6. FİLO’NUN YANINDA
18 Haziran 1968 tarihli Milliyet, bir gün önce Dolmabahçe’de 6. Filo askerlerinin denize döküldüğü eylemin haberini ayrıntılı veriyor. ABD askerlerini toplamaya gelen motorlardaki mürettebatın, sahilden atılan taşlara karşı miğfer giydikleri belirtiliyor.
MTTB Başkanı Kahraman’ın açıklaması ise şöyle: “Türk gençliği olarak Türk adliyesine, Türk polisine, demokratik meşru nizama ve hukuk devletine bağlılığımızı ve bu müesseselere karşı girişilecek tertip ve tecavüzlerin karşısında olduğumuzu belirtiriz.”
‘ÖĞRENCİ EYLEMİ DEĞİL REJİM MESELESİ’
Üniversitelerde işgal ve boykotlar çığ gibi büyümüştür. 1968 gençlik hareketinin en güçlü eylemlerinden biridir, boykot ve işgaller. 19 Haziran 1968 günlü Milliyet’te MTTB Başkanı Kahraman, “Son olayların öğrenci hareketi olmaktan çıkıp rejim meselesi haline geldiğini” öne sürüyor. “İtidal ve sabrımız tükenmek üzeredir” diyor.
14 Şubat 1969 tarihli Milliyet’te, Beyazıt Kulesi’ne asılan Vedat Demircioğlu flamasına karşı Kahraman, “Amerika’yı telin yürüyüş ve mitinglerini Türkiye’yi komünistleştirme planının bir adımı” olarak değerlendiriyor.
‘DÜŞMAN EVİMİZDE’
26 Haziran 1968 günlü Milliyet’te MTTB Başkanı Kahraman’ın bir bildiri yayımladığı haberine yer veriliyor. Bildiride şöyle deniliyor:
“Düşman, üniversitemizin, fabrikamızın, mağazamızın hatta evimizin içine kadar girmiştir. Boykotlar ve işgaller adı altında, kendi ifadelerine göre kızıl ihtilal provası hainane niyetlerini zorbalığa dökmeleri bakımından üzerinde dikkatle ve ibretle düşünülmesi gereken son hadiselerdir.”
Bildiri, “Eliyle, diliyle, gönlüyle bütün kötülüklere karşı koyup da, yeni İslam- Türk insanını ihya ve inşa gayretiyle yüreği yanan, ıstırap ve çile çekenlere selam olsun” diye bitiyor.
“GAYRİ MİLLİ CEREYANLARIN ÜNİVERSİTEDE YERİ YOK”
2 Kasım 1968 günlü Milliyet’in manşet haberi, Bir gün önceki İstanbul Üniversitesi’nin olaylı açılış törenine ayrılmış. Üst başlık: “Üniversite kanlı olaylarla açıldı.” Başlık: “Öğrenciler dövüştü, 15 kişi yaralandı.”
MTTB Başkanı Kahraman’ın çalışma yapan devrimci gençleri “Anıta çelenk koyacağız” diyerek yanıltmasıyla birlikte Anıtın önüne gelen MTTB’liler devrimci gençlere saldırıyor. İki taraf taş ve sopalarla birbirine giriyor. Bu arada iki-üç tane sis bombası atılıyor. MTTB’lilerin “sapanlarla” taş attıkları görülüyor.
MTTB’liler daha sonra “Kahrolsun komünistler” sloganı atarak Cağaloğlu’na doğru gidiyorlar. Arkadaşlarının “vazifelerini yapmalarının huzuru içinde dağıldıklarını” söyleyen MTTB Başkanı Kahraman şöyle konuşuyor:
“Meşru hakla evet, anarşiye hayır parolası rehberimizdir. Gayri milli cereyanlar, üniversitede yer bulamayacaktır.”
“MAO KARARGAHI”
Milliyet, 8 Kasım 1968. MTTB’nin Cağaloğlu öğrenci lokalinde düzenlenen, milliyetçi- mukaddesatçı dernek ve birliklerin katıldığı toplantıda, önümüzdeki günlerde “Bir sol hareketin beklendiği, antikomünist cephenin böyle bir harekete karşı en sert şekilde karşı koyacağı açıklanıyordu.
Bine yakın dinleyicinin katıldığı toplantıda ilk konuşmayı MTTB Başkanı İsmail Kahraman yapıyor. Kahraman, “Kasım ayı içinde bir öğrenci hareketinin beklendiğini, ancak toplantıda bazı gazetecilerin ve solcu tanınan bazı kimselerin bulunduğunu belirterek, kuruluş başkanlarıyla ‘gizli’ bir toplantı yapacağını söylüyor. Kahraman, öğrenci eylemlerinin, ‘Mao karargahı’ tarafından dışarıdan düzenlendiğini sözlerine ekliyor.
KANLI PAZAR
Tarihler 16 Şubat 1969’u gösteriyordu. Türkiye’nin yakın tarihine “Kanlı Pazar” diye geçti.TİP üyesi Ali Turgut Aytaç ve işçi Duran Erdoğan bıçaklanarak öldürüldü. Yüzlerce gösterici yaralandı. Saldırganlar, eylem sırasında birbirini tanısın diye kollarına mavi kurdela takmışlardı. O kurdelaların dağıtıldığı yer de MTTB binasıydı. İsmail Kahraman, “Kanlı Pazar” sırasında MTTB’nin genel başkanıydı.
40’LAR KOMİTESİ
İlk kez, E. Binbaşı, yazar Erol Bilbilik, “Amerikanperestler” kitabında yazdı.Kırklar Komitesi’nden söz etti. Komite kitapta şöyle tanıtılıyor: “Üniversite ve üniversite dışında dincilerin güvenliğinin sağlanması ve eylemlerin daha etkinleştirilmesi için, başkanlığını Osman Yamukoğulları’nın yaptığı, yönetiminde İsmail Kahraman vb. militanların yer aldığı, 40 kişiden oluşan gizli bir İnzibat (Asayiş) Komitesi.”
Bilbilik, komiteyi şöyle anlatıyor:
“Komite’nin kurulmasına, eylemlerde bulunmasına zamanın MİT Müsteşarı Fuat Doğu katkı sağladı. Komite’nin eylemlerinden İstanbul Emniyet Müdürü Şükrü Balcı, Ilgız Aykutlu, Nihat Kaner vb. emniyetçiler haberdardı ve önemli eylemlere de katılıyorlardı... Bu Komite üyeleri solculara ve komünistlere karşı eylemler planlıyor, uyguluyor ve bunların tümünü komandoların üstüne yıkıyorlardı...”
Bilbilik, “Asayiş Komitesi’nin önemli eylemlerinden biri de Kanlı Pazar’dı” diyor.
Hikmet ÇİÇEK
Aydınlık / 27.04.2016